Nors restoranuose ir kavinėse tenka pakloti vis daugiau pinigų, Kauno valgyklose pamaloninti skrandį galima vos už 3,50 euro. Nors klientams siūlomi ir modernūs patiekalai, geidžiamiausi išlieka didžkukuliai.
„Laikinosios sostinės“ žurnalistai apsilankė trijose jaukiose Kauno valgyklose – „Prie Soboro“, „VI forto“ ir „Al Fresco“.
Buvo įdomu, kokius patiekalus dabar renkasi miestiečiai ir svarbiausia – kiek eurų reikia pasiimti į valgyklą norint išties skaniai ir sočiai papietauti.
Veikia jau 70 metų
Apie legendinę valgyklą „Prie Soboro“, esančią Laisvės alėjoje 23, greičiausiai yra girdėję beveik visi kauniečiai. Čia ji veikia apie 70 metų. Rodos, kad šią vietą aplenkė laikas – interjeras primena senus laikus.
Kauniečiai ir miesto svečiai čia pavalgyti gali darbo dienomis nuo 9 iki 17 valandos, tačiau pats darbymetis – per pietus, nuo 11 val. 30 min. iki 14 valandos.
Mes valgykloje buvome pirmieji lankytojai – užsukome ją vos atidarius, tad viską galėjome apžiūrėti be šurmulio. Antrajame pastato aukšte esančiose erdviose valgyklos patalpose vienu metu gali valgyti apie 30 žmonių.
Valgyklos savininkė Nerutė Andriukaitienė aiškino, kad lankytojų čia netrūksta – juos vilioja mažos kainos ir tradiciniai patiekalai.
Cepelinus kerta emigrantai
O kainos čia išties negąsdina – ant sienos pakabintoje didžiulėje lentoje skelbiama, kad dienos sriuba kainuoja 1 eurą. Už šaltibarščius tektų pakloti kiek daugiau – 2,50 euro. Karštųjų patiekalų kainos prasideda nuo 3,40 euro – už tiek galima nusipirkti bulvių plokštainio, žemaičių blynų ar cepelinų su mėsa arba varške.
Po 4 eurus kainuoja balandėliai, kiaulienos karbonadas, vištienos kepsnys, lietiniai blynai. Brangiausias patiekalas – jūros lydeka. Ji kainuoja 4,30 euro. Už keliasdešimt centų galima atsigerti ir natūralaus kompoto.
„Mūsų valgiaraštis kasdien beveik toks pats, siūlome lietuviškus patiekalus. Žmonės pas mus dažniausiai valgo balandėlius, tarkuotų ar virtų bulvių cepelinus, žemaičių blynus, bulvių plokštainius. Populiariausi – patiekalai iš bulvių, nors turime ir mėsos: kepsnių, troškinių“, – pasakojo N. Andriukaitienė.
Valgykloje „Prie Soboro“ dažniausiai lankosi nuolatiniai klientai, tačiau netrūksta ir šią vietą atrandančiųjų. Pasak savininkės, neretai čia užsuka ir tėvynės aplankyti atvažiavę emigrantai. Jie visi būna pasiilgę lietuviškos virtuvės.
Firminė mėsa su svogūnais
Antroji stotelė – „VI forto“ valgykla, esanti K.Baršausko g. 94. Pavalgyti čia taip pat galima darbo dienomis nuo 9 iki 17 val.
Iš išorės pastatas atrodo paprastai, tačiau viduje – šviesu, optimistiškai nuteikia žydras interjeras, žaliuojantys augalai. Vietiniai šią valgyklą žino ir joje valgo ne vieną dešimtmetį, mat dirba ji nuo pat 1968-ųjų.
Čia gaminamas paprastas, sotus lietuviškas maistas. Meniu kasdien užrašomas tušinuku ant balto popieriaus lapo.
„Mūsų valgykla – senovinė“, – šyptelėjo mus pasitikusi viena savininkių Jolanta Fridrikienė.
Mums užsukus valgykloje jau pusryčiavo keli vietos gyventojai – daugelis jų nutarė pavalgyti sočiai, pirko mėsą su svogūnais. Ji kainuoja 4,20 euro ir yra brangiausias valgyklos patiekalas.
„Šiandien klientai valgo mėsą su svogūnais, ją visi žino nuo seno. Ją perka labai daug žmonių“, – pasakojo J. Fridrikienė.
Bulves skuta rankomis
Šioje valgykloje kiekvieną savaitės dieną – vis kiti patiekalai, nors visuomet rasite bent vieną bulvinį, vištienos ir kiaulienos patiekalą. Pirmadieniais – cepelinų diena, antradieniais galėsite skanauti plokštainio, trečiadieniais – žemaičių blynų, ketvirtadieniais – vėl cepelinų.
J. Fridrikienė aiškino, kad cepelinai tiekiami dukart per savaitę ne veltui, tai – mėgstamiausias klientų patiekalas.
„Bulves perkame iš ūkininkų ir skutame pačios, spaudžiame savomis rankomis, jokio specialaus aparato tam neturime. Pirmadieniais išverdame apie 100 porcijų cepelinų, o ketvirtadieniais daugiau, iki 150 porcijų. O sriubos kasdien verdame apie 50 litrų“, – savo darbo paslaptimis dalijosi valgyklos savininkė.
Kainos šioje valgykloje – tikrai nedidelės, o porcijos – didžiulės. Dienos sriuba kainuoja 1,40, šaltibarščiai – 1,80 euro. Plovas bei žuvis – po 3,80, lietiniai su varške ar mėsa – po 3,50, naminis kotletas – 4, o plokštainis – 3,70 euro.
Galite nusipirkti ir naminio kompoto, sulčių ar kefyro. Vietoje gaminamo uogų kompoto stiklinė kainuoja 40 euro centų.
Dalis klientų nebegrįžo
Vienu metu valgykloje pietauti gali apie 30 žmonių, per dieną jų čia apsilanko iki 200. Pasak J.Fridrikienės, didžioji dalis jų – nuolatiniai klientai.
„Dažniausiai valgyti ateina darbininkai, meistrai. Šis vyras ateina kiekvieną rytą, netoli sėdintis berniokas – taip pat“, – pusryčiaujančius klientus mums rodė J.Fridrikienė ir pridūrė dažniausiai žinanti, ką kas atėjęs valgys.
„Esame kaip šeima“, – tikino pašnekovė.
Vis dėlto, J. Fridrikienės teigimu, naujų klientų rasti sunku, o po koronaviruso pandemijos ir karantino negrįžo ir dalis nuolatinių lankytojų. Kelia nerimą ir nuolat kylančios maisto kainos.
„Dar laikomės, dirbame. Maisto kainos labai kyla. Pats jų nekelti negali, nors ir norėtųsi dirbti tomis pačiomis, bet neišsilaikytume. Brango ir elektra, dujos. O ir dirbti nėra kam – dirba trys virėjos“, – atviravo kaunietė.
Sriubos įpila nemokamai
Trečioji aplankyta valgykla – Savanorių pr. 192 esanti „Al Fresco“. Ji dirba darbo dienomis nuo 7 val. 59 min. iki 17 valandos.
Valgykla – šiuolaikinė. Linksmai nuteikia spalvotos kėdės ir sienos, nuotaikingi šviestuvai, didžiuliai langai ir erdvios patalpos. Norintieji valgyti gali ir prie lauke esančių staliukų.
Į šią valgyklą atvykome apie 10 valandą, kauniečiai jau buvo susirinkę pusryčių. Prie durų mus pasitiko besišypsanti savininkė Kristina Sakienė.
Pusryčiams valgykloje paruoštas atskiras meniu – galima valgyti lietinių už 3,50 euro, kiaušinienės su šonine už 3,90 euro, dribsnių košės už 2,80 euro.
Pasibaigus pusryčiams nuo 11 valandos gyventojai renkasi viliojančiai atrodančių pietų, nors kainos čia vos didesnės nei prieš tai aprašytose valgyklose. Savininkė patikino – norint sočiai pavalgyti jums užteks ir 5,50 euro.
„Už tiek gausite šamo filė su šilbaravykių padažu ir sriubos. Sriubą prie karšto patiekalo dovanojame. Paskaičiavus laiką, praleistą parduotuvėje ir gaminant, sumokėtus pinigus, išeikvotą energiją, manau, eiti į valgyklą pavalgyti pietus už 5,50 euro – apsimoka. Mūsų porcijos didelės, klientų neskriaudžiame“, – tikino K. Sakienė.
Dienos sriubą galėjome rinktis iš dviejų variantų – itališką kruopų arba kreminę žaliųjų žirnelių. Jei neperkate karštojo patiekalo, ji kainuos 1,80 euro. Taip pat galima rinktis ir šaltibarščius – jei perkate karštąjį patiekalą, šie kainuos 1,50 euro, o jei norite tik šaltibarščių, teks susimokėti 2,50 euro.
Karštąjį patiekalą taip pat galite rinktis iš kelių variantų: balandėliai kainuoja 5,5 euro, vištienos troškinys su daržovėmis – 5,50 euro, kiaulienos sprandinė ar Kijevo kotletas – 6 eurai.
Ištroškę gali įsigyti naminio kompoto, naminės giros, limonado ar kavos.
Norėjo būti policininke
Savininkės teigimu, sunku suskaičiuoti, kiek klientų ateina per dieną, bet eilė dažnai viduje neišsitenka – norintys papietauti dažnai stovi ir lauke.
„Didelė dalis klientų ateina čia jau ne vienus metus, bet atsiranda ir naujokų. Kai kurie užsuka tiesiog eidami ar važiuodami pro šalį, ypač vasarą. Ateina ir užsieniečių. Nesiskundžiame, viskas sekasi gerai, jei taip bus ir toliau, gyvuosime šimtą metų“, – juokėsi K. Sakienė.
Nėra ir personalo kaitos, darbuotojos čia dirba ketverius, penkerius, dešimt metų. Jos pažįsta klientus, į kai kuriuos kreipiasi vardais. Klientai ateina, joms pasipasakoja apie viską. K. Sakienė su savo vyru valgyklą įkūrė prieš 10 metų.
„Visą gyvenimą dirbau su maistu, nors svajojau būti policininke. Virtuvėje susipažinau ir su vyru. Vėliau vis pasvajodavome, kad būtų smagu atsidaryti kokią kavinukę.
Mūsų valgykla atsirado netikėtai, nebuvo laiko nė pagalvoti, viskas įvyko ekspromtu. Atidarėme ją per tris dienas – padarėme remontą, susistatėme įrenginius. Tada dirbome trise – aš, mano vyras ir viena virėja. Antrą darbo dieną supratome, kad reikia indų plovėjos, po savaitės – dar vienos virėjos. Taip vis plėtėmės. Šiandien čia dirba 12 žmonių“, – pasakojo K. Sakienė.
Daugiau naujienų skaitykite čia.