Kaunietis R. Jakštys nuteistas dar vienoje seksualinių nusikaltimų prieš nepilnamečius byloje | Kas vyksta Kaune

Kaunietis R. Jakštys nuteistas dar vienoje seksualinių nusikaltimų prieš nepilnamečius byloje papildyta

ELTA / Gytis Pankūnas 2023/06/09 14:49
R. Jakštys / DELFI nuotr.

Kauno apylinkės teismas anksčiau už seksualinius nusikaltimus prieš vaikus teistą Remigijų Jakštį penktadienį pripažino kaltu dėl nepilnamečių tvirkinimo, aplaidaus finansinės apskaitos tvarkymo, nesunkaus sveikatos sutrikdymo. Jam skirta 3 metų ir 1 mėnesio laisvės atėmimo bausmė.

Teismas taip pat tenkino trijų nukentėjusių ieškinius dėl neturtinės žalos: vienam nukentėjusiam priteista 8 tūkst. eurų, kitiems dviem – po 7 tūkst. eurų.

Apie šį teismo sprendimą žurnalistams pranešė prokuroras Andrius Kuršinas. Jis teigė, kad teismui siūlė kaltinamajam skirti 4 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, tačiau R. Jakšiui pripažinus kaltę, nutarta siūlyti 3 metų nelaisvę.

Remigijus Jakštys / M. Patašiaus nuotr.

A. Kiuršinas pažymėjo, kad teismas skyrė realią 3 metų ir 1 mėnesio laisvės atėmimo bausmę R. Jakščiui. Valstybės kaltintojas teigė, jog realų įkalinimą jis asmeniui siūlė, atsižvelgiant į tai, kad R. Jakštį, nors buvo anksčiau teistas už seksualinius nusikaltimus prieš nepilnamečius, toliau darė analogiškus nusikaltimus.

„Skirta reali laisvės atėmimo bausmė. (…) Reali laisvės atėmimo bausmė iš mano pusės prašoma, atsižvelgiant į kaltinamojo elgesį proceso metu, tai yra, kad vykstant kitam procesui, kur jis buvo nuteistas, buvo toliau daromi analogiški nusikaltimai, toliau nukenčia nepilnamečiai asmenys. Ir aš manau, kad ta bausmė, kuri buvo paskirta už praeitus nusikaltimus, tai yra laisvės apribojimas, tikrai nepasiekė savo, kaip bausmės, tikslų“, – dėstė A. Kiuršinas.

Nuteistas dėl 7 inkriminuojamų nusikaltimų

Baudžiamojoje byloje R. Jakščiui buvo pateikti kaltinimai aplaidžiu finansinės apskaitos tvarkymu, jaunesnio negu 16 metų asmens tvirkinimu (2 nusikalstamos veikos), lytinės aistros tenkinimu, pažeidžiant nepilnamečio asmens seksualinio apsisprendimo laisvę (3 nusikalstamos veikos), nesunkiu sveikatos sutrikdymu. Byloje nukentėjusiaisiais pripažinti trys asmenys, nusikalstamos veikos padarymo metu nukentėjusieji buvo nepilnamečiai (du iš buvo jaunesni negu 16 m.). Iš viso R. Jakštys pripažintas kaltu dėl 7 jam inkriminuojamų nusikalstamų veikų.

Kaip pranešė Kauno apylinkės teismas, teisme įrodyta, kad R Jakšys laikotarpiais nuo 2021 m. rugpjūčio mėnesio iki 2021 m. spalio mėnesio bei 2021 m. gruodžio-2022 vasario mėnesiais skirtinguose butuose bei viešbučiuose, suprasdamas nukentėjusiųjų jaunesnį nei 16 metų amžių, sistemingai tenkino savo lytinę aistrą oraliniu ir kitokio fizinio sąlyčio būdu, taip pažeisdamas nukentėjusiųjų seksualinio apsisprendimo laisvę bei neliečiamumą.

Anot teismo, taip pat įrodyta, kad 2021 metų rugpjūčio 27-29 dienomis ir nuo 2021 m. gruodžio 11 d. iki 2022 m. vasario 27 d. R. Jakštys tenkino lytinę aistrą su 15-os metų amžiaus nukentėjusiaisiais. Taip pat nustatyta, kad minimas asmuo nuo 2021 metų lapkričio vidurio iki 2022 metų vasario 11 dienos, žinodamas, kad nukentėjusysis yra nepilnametis, už nenustatytą piniginį atlygį bei mokėdamas už keliones, nepilnamečio apgyvendinimą bei įvairius daiktus, tenkino lytinę aistrą su 17-os metų nukentėjusiuoju.

R. Jakštys taip pripažintas kaltu dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo. Įrodyta, jog nuo 2021 metų lapkričio vidurio iki 2022 metų vasario 11 dienos, bute bei viešbučio kambariuose, tenkindamas savo lytinę aistrą su nepilnamečiu R. Jakštys sutrikdė nukentėjusiojo psichinę sveikatą, padarydamas jam potrauminio streso sutrikimą, kuris susijęs tiesioginiu priežastiniu ryšiu su R. Jakščio nusikalstamais veiksmais.

Taip pat, anot teismo, įrodyta, kad R. Jakštys nuo 2018 metų balandžio iki 2022 metų sausio mėnesio, būdamas vienos viešosios įstaigos generaliniu direktoriumi, aplaidžiai tvarkė buhalterinę apskaitą, dėl to iš dalies nebuvo galima nustatyti jo valdomos įstaigos turto, nuosavo kapitalo, įsipareigojimų dydžio bei struktūros.

Pripažino kaltę ir gailėjosi

R. Jakščio bylą nagrinėjusi Kauno apylinkės teismo teisėja Vita Padriezaitė teigė, kad teismas asmenį pripažino kaltu dėl visų inkriminuotų jam veikų, atsižvelgdamas į teisėsaugos surinktus duomenis, taip pat į kaltinamojo pripažinimą padarius nusikaltimus. Kartu, anot jos, sprendimą lėmė ir K. Jakščio charakeristika, faktas, kad jis už seksualnius nusikaltimus prieš vaikus teistas ir anksčiau.

Remigijus Jakštys / DELFI nuotr.

V. Padriezaitė pažymėjo, jog, bylos duomenimis, K. Jakštys, kaip jau minėta, vienam nuo jo nukentėjusiam nepilnamečiui už santykius su juo mokėdavo pinigus, atsiskaitydavo kitais būdais.

„Vienam iš nukentėjusiųjų buvo teikiamas ir piniginis, ir kitokio pobūdžio atlygis. Teismas pripažino, kad byloje surinkti įrodymai tai patvirtina. (…) Suma iki galo nėra aiški, bet buvo apmokama už maistą, keliones ir panašiai“, – dėstė V. Padriezaitė.

„Teisme asmuo išreiškė gailestį ir prisipažino padaręs nusikalstamas veikas“, – vėliau pridūrė teisėja.

V. Padriezaitė priminė, Kauno apylinkės teismo sprendimas dar gali būti skundžiamas.

„Trejų metų ir vieno mėnesio laisvės atėmimo bausmė bus atliekama pataisos įstaigoje, tačiau šis nuosprendis gali būti skundžiamas per 20 dienų Kauno apygardos teismui, (…) tai kol kas jis yra neįsiteisėjęs ir tikėtina, kad gali būti skundžiamas“, – tikino teisėja.

Prokuroras A. Kiuršinas sakė, kad jis pirmos instancijos teismo sprendimo byloje skųsti neketina.

Po dramos dėl namuose slėpto nepilnamečio pradėtas naujas tyrimas

ELTA primena, kad šių metų balandį Kauno apylinkės teismas patenkino Probacijos tarnybos Kauno skyriaus prašymą sugriežtinti R. Jakščiui anksčiau už vaikų tvirkinimą skirtą bausmę, numatant laisvės apribojimą pakeisti 90 parų areštu.

Kauno miesto apylinkės teismas / R. Achmedovo nuotr.

R. Jakštys pernai buvo nuteistas už keturių nepilnamečių asmenų seksualinį tvirkinimą.

Probacijos tarnybą teismui prašymą sugriežtinti R. Jakščiui anksčiau skirtą bausmę argumentavo tuo, kad šis, pasak tarnybos, vengė atlikti anksčiau paskirtą laisvės apribojimo bausmę. Tarnyba į teismą kreipėsi po balandžio viduryje žiniasklaidoje pasirodžiusių pranešimų apie galimai į R. Jakščio nuomojamus namus, Kaune, įviliotą nepilnametį asmenį. Tąkart pranešta, kad Kauno gyventojai, informavę pareigūnus apie tokį galimą įvykį, jų neišleido iš namų kiemo. Pareigūnai, apieškoję R. Jakščio nuomojamą būstą, galiausiai rado nepilnametį, pasislėpusį name esančioje nišoje.

Po šių įvykių teisėsauga pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl jaunesnio negu 16 amžiaus asmens galimo tvirkinimo, R. Jakšiui taikoma intensyvi priežiūra tam tikromis sąlygomis: nebendrauti, neieškoti ryšių su nepilnamečiais asmenimis ir nesilankyti vietose, kuriose lankosi nepilnamečiai, būti savo gyvenamosios vietos adresu visą laiką, išskyrus vieną valandą per parą, kai jam leidžiama išvykti iš namų Kauno miesto ribose.

R. Jakštys taip pat turi nešioti apykoję. Pastarąjį sprendimą jis taip pat yra apskundęs teismui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA