Kviečia vasarą leisti aktyviai: Kauno rajone atgaivą ras gamtos mylėtojai ir nuotykių ieškotojai | Kas vyksta Kaune

Kviečia vasarą leisti aktyviai: Kauno rajone atgaivą ras gamtos mylėtojai ir nuotykių ieškotojai

Partnerio turinys / Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centras 2023/06/08 14:04

Kauno rajonas – žaliasis Pakaunės smaragdas, išsidėstęs pačiame Lietuvos centre. Čia gyva istorija išraiškingai siejasi su gamtos grožiu ir turtais. Didžiausia Kauno rajono vertybė – žmonės mylintys savo kraštą ir dirbantys jo labui. Tai svetinga aplinka, kurioje laukiamas kiekvienas, nes tuo ką mes patys mylime labiausiai, norime dalintis su visais.

Kauno rajone atgaivą ras gamtos mylėtojai. Kauno marių regioninis parkas traukia įspūdingais kraštovaizdžiais, atodangomis, augalijos ir gyvūnijos įvairove. Poilsiautojų jau pamėgtas, šiais metais atnaujintas Arlaviškių Kadagių slėnis, Žiegždrių geologinis takas ir Dubravos rezervatinė apyrubė kasmet vis gausiau lankomi keliautojų. Iki Kadagių slėnio pažintinio tako galima atplaukti laivu.

Kauno rajono kurortinė teritorija, kurią sudaro Kulautuva, Kačerginė ir dalis Zapyškio užburia ne tik pušynų grožiu, mineralinio vandens gaivumu, bet ir tyvuliuojančio Nemuno vandens ramybe.

Kauno rajonas yra viena iš nedaugelio šalia trijų didžiųjų Lietuvos upių įsikūrusių savivaldybių, kurios skatina ir plėtoja vandens turizmą, tad kultūrinį, gamtinį ir istorinį Pakaunės paveldą galima pažinti pasirinkus kelionę laivu.

Jau ne pirmus metus Nemuno upėje nuo Zapyškio prieplaukos keleivius plukdo keleivinis laivas „Zapyškis“. Organizuojami apžvalginiai 45 minučių pasiplaukiojimai, o nuo birželio mėnesio kiekvieną vasaros sekmadienį kelis kartus per dieną laivas plukdo poilsiautojus iš Zapyškio į Kačerginę ir atgal.

Laivas „Zapyškis“ / A. Aleksandravičiaus nuotr.

Lankant Zapyškį būtina aplankyti fotomenininko Antano Sutkaus lauko galeriją. Tai puiki galimybė pasigrožėti darbais fotografo, kuris paliko ryškų pėdsaką Lietuvos meninėje fotografijoje.

Kultūros laivas „Nemuo-7“ – dar vienas unikalus objektas, kurį būtina pamatyti kiekvienam. Tai upių technikos ir landšafto dizaino projektas, mokslo, kūrybos, gamtos ir kultūros centras.

Laivas veikia kaip scena, jame kurs entuziastinga menininkų, kuratorių ir kultūros entuziastų komanda. 2022 metais „Nemunas7“ Lietuvoje ir pasaulyje išgarsėjo kaip išskirtinė architektūros, meno ir kultūros vieta, kurioje daug dėmesio skiriama unikaliems lankytojų potyriams gamtos ir industrijos apsuptyje.

Besiplečianti dviračių infrastruktūra kviečia Kauno rajoną pažinti minant dviračio pedalus. Mažojo Pakaunės turizmo žiedo dėka be jokio vargo dviračių takais galima pasiekti Kačerginę, Zapyškį ar kitame Nemuno krante įsikūrusią Kulautuvą. Dviratininkų patogumui laivybos sezono metu tarp Zapyškio ir Kulautuvos kursuoja keltas „Nevėžis“. Vis daugiau minančių pedalus renkasi dviračių trasą nuo Kulautuvos pro Batniavą link Vilkijos.

Dviračių takas / A. Aleksandravičiaus nuotr.

Apie Kauno rajono kultūros ir istorijos paveldą daugiausia sužinoti galima aplankius didikų galybę menančius dvarus, o krašto tradicijas pažinti stabtelėjus muziejuose. Senovę menantys architektūros šedevrai – gotikinė XVI a. Šv. Jono Krikštytojo bažnyčia Zapyškyje, XVII a. Raudondvario dvaro sodybos ansamblis, kasmet sulaukia vis daugiau lankytojų ne tik dėl istorinio paveldo, bet ir dėl nuolat vykstančių renginių.

Įdomių muziejinių vertybių sukaupta Kauno rajono muziejaus filialuose: Antano ir Jono Juškų etninės kultūros muziejuje Vilkijoje pristatomos senosios lietuviškos tradicijos, vyksta įvairios tautodailininkų parodos ir etnografinių ansamblių koncertai. Vilkija didžiuojasi sutvarkytomis erdvėmis prie Nemuno, kuriose galima pailsėti.

Vis dar menkai kam žinoma faktas, kad Vilkijoje XIX a. gyveno ir skaitlinga litvakų bendruomenė, kurios atstovai L. ir T. Karnovskiai į pasaulio istoriją pateko kaip džiazo klasiko L. Armstrongo įtėviai, kuriems pagerbti įrengta jų vardo renginių aikštė.

Jau visai netrukus turistus svetingai pasitiks renovuotas profesoriaus Tado Ivanausko Obelynės sodyboje esantis gyvenamasis namas–muziejus, o pasivaikščioti po botaninį parką patiks kiekvienam.

Vis daugiau dėmesio skiriama žaliųjų poilsio erdvių plėtrai Kauno rajone. Siekiama, kad čia gyvenantys žmonės šalia savo namų turėtų galimybę džiaugtis sutvarkytais parkais, paplūdimiais ir vaikų žaidimų aikštelėmis.

Vienas iš tokių pavyzdžių – Kaimynystės parkas įsikūręs Garliavoje. Šiame parke vasaros sezono metu veikia fontanas, tamsiuoju paros metu šokančio vandens vaizdą praturtina spalvotas srovių apšvietimas. Parkas jau spėjo tapti ne tik poilsio ar laisvalaikio erdve, bet ir įvairių renginių oaze tiek čia gyvenantiems, tiek atvykstantiems.

Vandenlenčių parkai ir toliau išgyvena savo aukso amžių, vis daugiau adrenalino ištroškusių sportininkų renkasi vandens sportą, o galimybių tuo užsiimti Kauno rajone yra ne viena. Populiariausia susibūrimų viena yra unikalus projektas – „Vanduo Marse“, Sausinėje.

Daugiau informacijos turistams Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centro puslapyje čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA