Patvirtintos naujos griežtos taisyklės paspirtukininkams | Kas vyksta Kaune

Patvirtintos naujos griežtos taisyklės paspirtukininkams

ELTA 2023/06/08 13:05
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Ketvirtadienį Seimas pritarė Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pakeitimams, kuriais numatomi nauji reikalavimai paspirtukams, tarp kurių galimas draudimas važiuoti šaligatviu. Savivaldybės turės nuspręsti, ar paspirtukams draudžiama važiuoti šaligatviais ir kuriose vietose.

Už įstatymo projektą balsavo 74, prieš 3, susilakė 30 Seimo narių. Įstatymas įsigalios 2024 m. sausio 1 d.

Įstatymo pakeitimais numatoma, kad paspirtukams bus draudžiama važiuoti pėsčiųjų takais, važiuojamąja kelio dalimi, automagistralėmis ir greitkeliais. Taip pat, nebus leidžiama važiuoti per pėsčiųjų perėjas, vežti keleivius, vilkti kitas transporto priemones bei viršyti numatytą greitį.

Numatoma, kad paspirtukai negalės važiuoti didesniu kaip 20 km/h greičiu, o važiuojant pėsčiųjų ir dviračių eismui skirtu taku, kelkraščiu arba šaligatviu pro pat pėsčiąjį – didesniu kaip 7 km/h greičiu. Gyvenamoje zonoje paspirtuką galės vairuoti ne jaunesni kaip 16 metų asmenys.

Galiausiai, važiuodami dviračių taku, paspirtukų vairuotojai privalo važiuoti kuo arčiau šio tako (jiems skirtos tako dalies) dešiniojo krašto. Jeigu važiuojant pėsčiųjų ir dviračių eismui skirtu taku ar šaligatviu ženklinimo linijomis (baltu dviračio simboliu) yra paženklinta dviračių eismui skirta šio tako ar šaligatvio dalis, paspirtukų vairuotojai privalo važiuoti tik ja ir kuo arčiau jos dešiniojo krašto.

Jaunesni kaip 18 metų elektrinių paspirtukų vairuotojai, važiuodami keliu, privalės būti užsidėję ir užsisegę dviratininko, riedlentininko ar motociklininko šalmą.

Seimo patvirtintų taisyklių nesilaikymas paspirtukų vairuotojams grės bauda nuo 20 iki 40 eurų. Taip pat, vairavimas neblaiviam gali užtraukti baudas nuo 80 iki 200 eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA