Žinomas Kauno gydytojas lipa iš balos sausas: apstulbęs grasinimų nužudyti sulaukęs kolega | Kas vyksta Kaune

Žinomas Kauno gydytojas lipa iš balos sausas: apstulbęs grasinimų nužudyti sulaukęs kolega

Lrytas.lt / Vygandas Trainys 2023/06/08 18:55
Asociatyviosios A. Vaitkevičiaus nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ montažas

Žinomas 53 metų gydytojas, abejones dėl skiepų nuo COVID-19 efektyvumo viešai žarstydavęs medicinos dėstytojas greičiausiai išvengs baudžiamosios atsakomybės po konflikto su Kauno rajono greitosios pagalbos stoties 28 metų mediku (pavardės redakcijai žinomos), kuris tvirtino budėjimo metu sulaukęs gydytojo smūgio kumščiu, grasinimų nužudyti, tiradų „Jus reikia suvartyti su šūdais“ ir kitų įžeidinėjimų.

Kauno prokurorė Živilė Muliuolytė pirmadienį nutraukė bylą, neįžvelgusi viešosios tvarkos pažeidimo požymių.

Šį nutarimą dar galima apskųsti, bet nukentėjusiuoju pripažintas medikas to daryti neplanuoja, nors ir buvo smarkiai nuviltas teisėsaugos požiūrio.

Greitoji medicinos pagalba
Greitoji medicinos pagalba / R. Tenio nuotr.

„Sprendimas – absurdiškas, tačiau nebesinori daugiau gaišti laiko, nervų, juolab, kad artimiausiu metu pereisiu į kitą darbovietę“, – naujienų portalui lrytas.lt pasakojo jaunas greitosios pagalbos brigados darbuotojas.

Nutraukusi baudžiamąją bylą, prokurorė nurodė policijai spręsti, ar gydytojas nepadarė administracinio nusižengimo – viešosios rimties sutrikdymo.

Paaiškėjo, kad galimas triukšmadarys – garsus Kauno medikas, lektorius, mėgdavęs neigiamai pasisakyti apie skiepijimą prieš koronavirusą ir aiškindavęs, jog žmonės neva yra kvailinami.

„Išgirdome, jog mus reikia nužudyti“

Kivirčas tarp gydytojo, medicinos pedagogo ir Kauno rajono greitosios pagalbos brigados narių įsiplieskė praėjusių metų gruodžio 27-osios vakarą prie Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno ligoninės padalinio Šilainių rajone.

Pasak Kauno rajono GMPS skubios pagalbos specialisto, pykčio pliūpsnio su savo ekipažo kolegomis jis sulaukė, nuvežę susirgusią gydytojo motiną būtent į šį padalinį – lektorius puolė priekaištauti, kodėl jo mama nebuvo pristatyta į Kauno klinikas.

Asociatyvi / A. Vaitkevičiaus nuotr.

„Kai atvežėme garbaus amžiaus pacientę prie Infekcinių ligų skyriaus pastato, laukėme, kol ji bus pristatyta į vidų išsamesnei apžiūrai. Po kurio laiko atvyko moters sūnus, kuris buvo gerokai įpykęs.

Aš ir kartu dirbę mano kolegos – vairuotojas bei tądien budėjusi savanorė – išgirdome, kad mus visus reikia nužudyti. Dar įsiminė frazė, kad mus reikėtų suvartyti su šūdais.

Jis stipriai trenkė man kumščiu per petį, griebė už atlapų – koliojosi, gąsdino susidorojimu, Atsitraukė tik po to, kai ėmiau jį raginti liautis“, – portalui pasakojo greitosios darbuotojas.

Pašūkavęs gydytojas savo smarkiai sunegalavusią motiną pernešė ant rankų iš greitosios pagalbos automobilio į savo mašiną ir išvažiavo.

Nukentėjęs medikas tvirtino kurį laiką jautęs skausmą, patempimą peties srityje: „Smūgis buvo pakankamai stiprus – tikrai ne paglostymas“.

Greitosios pagalbos brigados darbuotojai apie užpuolimą pranešė policijai ir parašė pareiškimą, buvo iškelta byla, kuri po nepilno pusmečio subliūško. Į teisėsaugos akiratį patekęs gydytojas buvo apklaustas specialiuoju liudytoju, bet įtarimai jam nebuvo pareikšti.

Brigadą palaikė šališka

„Gydytojo veiksmai – nemandagus, įžeidžiantis pokalbis, necenzūriniai žodžiai nebuvo tiek pavojingi, kad būtų galima taikyti baudžiamąsias normas. Nebuvo ir padarinių, už kuriuos būtų galima bausti baudžiamąją tvarka.

Joks sužalojimas nebuvo nustatytas“, – portalui lrytas.lt pasakojo prokurorė Ž. Muliuolytė.

Vaizdo kameros ligoninėje yra įrengtos, tačiau ta vieta, kur įvyko konfliktas, nebuvo nufilmuota.

Baudžiamoji atsakomybė yra numatyta ir už fizinio skausmo sukėlimą, tačiau prokurorei kilo abejonių, ar smūgis kumščiu į petį medikui buvo suduotas: „Dalis liudininkų nurodo tai matę, o kitas liudininkas teigė, kad nematė“.

Asociatyvi / A. Vaitkevičiaus nuotr.

Sudavimą į petį patvirtino matę ir du Kauno rajono greitosios pagalbos stoties darbuotojai iš tos pačios brigados, kaip ir nukentėjusiuoju pripažintas medikas – vairuotojas bei tądien budėjusi savanorė.

Pastarieji per apklausas taip pat paliudijo girdėję frazes apie „suvartymus su šūdais“.

Tačiau prokurorė jų parodymus palaikė šališkais, kadangi jie yra nukentėjusiojo bendradarbiai, dirbantys vienoje komandoje.

Prokuratūra rėmėsi kito greitosios pagalbos ekipažo medikų parodymais, kurie taip pat buvo šalia incidento vietos.

Vienas „svetimo“ ekipažo narys teigė išvis nieko negirdėjęs, o antras patvirtino, jog gydytojas su greitosios pagalbos medikais bendravo negražiai.

Prokuratūros požiūris apstulbino

„Nutarimas nutraukti bylą yra absurdiškas. Minima, kad ligoninės darbas nebuvo sutrikdytas, bet ligoninė čia visai ne prie ko.

Tačiau tai, kad sutriko greitosios pagalbos tarnybinės funkcijos, manau, nebuvo deramai įvertinta.

Labai įdomiai traktuojama, kai vieni kolegos, kurie buvo greta ir viską matė, kurie patys patyrė tuos pačius grasinimus, staiga tampa „šališkais“, o kiti, su kuriais aš galėjau dirbti, jei grafikas būtų kitaip susidėliojęs – ne“ – neslėpė nuostabos greitosios pagalbos medikas.

Skubios pagalbos specialistas atkreipė dėmesį, jog didžioji dalis konflikto įvyko jo brigados greitosios pagalbos automobilyje, todėl natūralu, kad kitoje tarnybinėje mašinoje buvę greitosios darbuotojai negirdėjo konkrečių žodžių ir frazių: „Buvo dviguba užtvara“.

Dėl teisingumo nebekovos

Pasak nukentėjusiojo, smūgis į petį buvo suduotas lauke: „Kitos brigados narys pareigūnams teigė matęs, kad buvo kažkoks kontaktas, tačiau negalėjo patikslinti, koks, nes tuo metu sėdėjo automobilyje. Buvo tamsus paros metas, ir jis sakė tai, ką matė. Jis ir negalėjo visko matyti.

Prokuratūra to žmogaus, kuris dėl objektyvių priežasčių matė ir girdėjo situaciją prasčiau, parodymus įvertino kaip svaresnius už mano ekipažo kolegų, kurie geriau viską matė ir papasakojo“, – prokurorų požiūriui negailėjo kritikos greitosios pagalbos specialistas.

Asociatyvi / A. Vaitkevičiaus nuotr.

Nukentėjusysis atkreipė dėmesį, jog byloje yra medicinos specialistų išvada, kurioje užfiksuotas sumušimas, pažymint, kad judesio metu juntamas skausmas. Jis tą patį vakarą buvo apžiūrėtas Kauno ligoninės Skubios pagalbos skyriuje.

Nepaisant nuoskaudos ir kartėlio, GMPS brigados darbuotojas skundo dėl bylos nutraukimo teikti neketina – jau liepą jis išeis iš darbo, tad nutarė nebekovoti dėl teisingumo savo laiko, energijos, sveikatos sąskaita.

„Ši istorija parodė, kad mes, greitosios pagalbos medikai, dirbdami niekada ir niekur negalime jaustis saugiai, o įvykus kokiems nors incidentams, esame paliekami likimo valiai“, – tvirtino skubios pagalbos specialistas.

Neigė smurtą ir grasinimus

Naujienų portalo lrytas.lt korespondentas anksčiau du kartus elektroniniu paštu kreipėsi į Kauno gydytoją, dėl kurio veiksmų policija buvo pradėjusi tyrimą, prašydamas pakomentuoti situaciją, išsakyti savo argumentus dėl konkrečių kaltinimų, tačiau atsakymų nesulaukė.

Apie tai, kad jam yra išsiųsti atitinkami klausimai, negavus atsakymų buvo informuotas ir įstaigos, kurioje jis dirba, Komunikacijos skyrius.

Portalo lrytas.lt duomenimis, apklausų metu gydytojas neigė smurtavęs ir grasinęs per incidentą su Kauno rajono greitosios pagalbos medikais.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA