Seimo komitetas pritarė kaitinamojo tabako vartojimo griežtinimui | Kas vyksta Kaune

Seimo komitetas pritarė kaitinamojo tabako vartojimo griežtinimui

BNS 2023/06/07 11:52
Asociatyvi / R. Danisevičiaus nuotr.

Seime kelią skinasi pataisos, griežtinančios kaitinamojo tabako gaminių vartojimą.

Sveikatos reikalų komitetas trečiadienį bendru sutarimu pritarė, kad gamintojai būtų įpareigoti ant pakuotės įspėti apie žalą sveikatai, taip pat drausti įvairių kvapų ir skonių gaminius.

To reikalauja Europos Komisijos direktyva – ribojimais siekiama mažinti šių gaminių vartojimą, o Lietuva juos turi priimti iki liepos 23-osios.

Vyriausybė siūlo uždrausti prekiauti pridėtinio kvapo ar skonio kaitinamojo tabako gaminiais, kurių bet kokiuose komponentuose, pavyzdžiui, filtruose, popieriuje, pakuotėse, kapsulėse yra kvapiųjų medžiagų, leidžiančių pakeisti kvapo ar skonio stiprumą ar jų dūmo sodrumą.

Toks reikalavimas jau taikomas cigaretėms ir joms sukti skirtam tabakui, bet kaitinamojo tabako gaminiams šis kvapų ir skonių draudimas negalioja.

Be to, siūloma panaikinti išimtį, kad rūkomieji kaitinamojo tabako gaminiai gali būti be įspėjimo apie galimą žalą sveikatai. Tačiau bedūmiuose gaminiuose toks įspėjimas turės išlikti.

Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, didmeninė prekyba kaitinamuoju tabaku pernai didėjo 27,3 proc.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto pernai atliktas tyrimas parodė, kad veiksniai, nulėmę pasirinkimą pradėti vartoti elektronines cigaretes arba kaitinamojo tabako gaminius, buvo draugų, kolegų ar kitų asmenų pavyzdys (30,6 proc.) ir galimybė įsigyti įvairių skonių ir kvapų gaminius (28,3 proc.).

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA