Europos piliečių iniciatyva „Kailiams Europoje NE“ sulaukė rekordinio lietuvių palaikymo | Kas vyksta Kaune

Europos piliečių iniciatyva „Kailiams Europoje NE“ sulaukė rekordinio lietuvių palaikymo

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Birželio 6 d. Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) Europos Sąjungos piliečių iniciatyvos „Kailiams Europoje – NE“ (angl. „Fur Free Europe“) atstovams išdavė sertifikatą, kuriuo patvirtinamas galiojančių Lietuvos Respublikos piliečių pritarimo pareiškimų skaičius, rašoma VRK pranešime žiniasklaidai.

Patikrinti VRK buvo perduotas 53581 elektroninis pritarimo šiai iniciatyvai pareiškimas.

Patikrinusi juos pagal Gyventojų registro duomenis VRK nustatė tam tikrų neatitikimų: 3346 atvejais Gyventojų registre nebuvo nurodyto asmens kodo duomenų; 77 pritarimo pareiškimus buvo pateikę ne Lietuvos Respublikos piliečiai; 457 atvejais pirmosios trys pavardės raidės neatitiko Gyventojų registre nurodytų pavardžių raidžių, 38 atvejais piliečių pritarimo pareiškimai buvo pateikti daugiau kaip vieną kartą, taip pat nustatyta, kad 13 pasirašiusių piliečių jau buvo mirę iki pasirašymo dienos.

Savo sprendimu VRK pripažino, kad Europos Sąjungos piliečių iniciatyva „Kailiams Europoje NE“ (Europos Komisijos registracijos numeris: ECI(2022)000002; registracijos data – 2022 m. kovo 16 d.) surinko 49650 Lietuvos Respublikos piliečių pritarimo pareiškimų bei išdavė sertifikatą, kuriuo patvirtinamas galiojančių pritarimo pareiškimų skaičius.

Tai yra didžiausio Lietuvos Respublikos piliečių palaikymo sulaukusi Europos piliečių iniciatyva per visą 11 metų laikotarpį, kai Europos Sąjungos piliečiai gali naudotis teise, suteikiančia jiems svaresnį balsą formuojant ES politiką tokiu būdu.

„Kailiams Europoje NE“ iniciatyvos organizatorių tikslas – uždrausti Europos Sąjungoje laikyti ir žudyti gyvūnus dėl jų kailio. Taip pat siekiama, kad ūkiuose užaugintų gyvūnų kailiai ir gaminiai, kuriuose yra tokio kailio, būtų draudžiami tiekti į ES rinką.

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Iniciatyvos koordinatorių teigimu, „gyvūnų auginimas dėl kailio nesuderinamas net su elementaria gyvūnų gerove. Dėl kailio auginamų gyvūnų ūkiuose neįmanoma patenkinti natūralių šių gyvūnų elgsenos poreikių“. Todėl jie ragina Europos Komisiją uždrausti Europos Sąjungoje prekiauti ūkiuose išaugintų gyvūnų kailiais ir iš jų pagamintomis prekėmis.

Iš viso iniciatyvos koordinatoriai turėjo surinkti bent 1 milijoną ES piliečių pritarimo pareiškimų.

Statistika apie tai, kokio palaikymo sulaukta kiekvienoje ES valstybėje, publikuojama ČIA.

Primename, kad Lietuvos Respublikos piliečiai Europos Komisijos interneto puslapyje gali paremti ir kitas iniciatyvas, kurios šiuo metu renka pritarimo pareiškimus. Europos piliečių iniciatyvų sąrašas publikuojamas ČIA.

Lietuvoje už Europos Sąjungos piliečių iniciatyvų koordinavimą yra atsakinga Vyriausioji rinkimų komisija.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA