Tarpukario kino teatre „Hollywood“ šiandien veikia išmanioji spaustuvė – vienintelė su tokia įranga Rytų Europoje | Kas vyksta Kaune

Tarpukario kino teatre „Hollywood“ šiandien veikia išmanioji spaustuvė – vienintelė su tokia įranga Rytų Europoje

Spaustuvė „TUKa"./R. Tenio nuotr.

Tarpukariu Kaune, Ukmergės plente (dab. Savanorių pr.), veikė modernus kino teatras „Hollywood“ su erdve sale. Filmai čia jau seniai neberodomi, dabar pastate įsikūrusios įvairios įstaigos, o buvusios kino salės patalpose veikia išmanioji spaustuvė „TUKa“. Prieš kelis mėnesius spaustuvė įsigijo daugiau kaip 5 mln. EUR vertės skaitmeninės spaudos įrangą, kurią, pasak įstaigos atstovų, turi vos kelios šalys: Prancūzija, Kinija ir Lietuva.

Įsikūrė tarpukario kino teatre

Spaustuvė „TUKa“ įsikūrusi vieno pirmųjų Lietuvos kino teatrų „Hollywood“ patalpose. Kino teatras šiame pastate veikė maždaug nuo 1932 m. Čia iki šių dienų išliko autentiškas langelis, per kurį buvo rodomi filmai. Dabar pro langelį žvelgiama į spaudos įrenginius.

Spaustuvės direktorė Valdonė Valienė pasakojo, kad nustojus dirbti kino teatrui „Hollywood“, čia kurį laiką veikė kino mechanikų mokykla, o šiuo metu pastate yra daugybė įmonių.

„Kai remontavome patalpas, prieš nugriaudami kino teatro sceną pasikvietėme muziejininkus, jie užfiksavo istoriją. Išliko vieta, kur kabodavo afišos ir langelis, beje, dabar ten mano kabinetas, per langelį žvelgiu į buvusią kino salę apačioje ir į žaliąjį Miglės Kosinskaitės paveikslą“, – pasakojo V. Valienė.

Spaustuvė „TUKa"
Kad iš lapų pavirstų knyga – reikia atlikti 17 procedūrų./R. Tenio nuotr.

Skaitmeninės spaudos galimybės

Birželio pradžioje spaustuvėje knibžda svečiai iš Baltijos šalių, Skandinavijos, taip pat Vokietijos, Šveicarijos. Jie apžiūri naująją techniką, tikrina skaitmeninės spaudos galimybes. Šioje spaustuvėje anksčiau buvo pagaminama 200 knygų per savaitę, o įsigijus naują išmaniąją įrangą – 1 tūkst. per parą skirtingų pavadinimų knygų. Tokiam kiekiui pagaminti reikėtų apie 70 darbuotojų, o pasitelkus skaitmeninę įrangą, spaudos darbus čia atlieka vos aštuoni žmonės.

Įdiegus naująją įrangą įmonės apyvarta per kelis mėnesius išaugo keturis kartus, o siekiamybė – kad padidėtų net dvidešimt kartų. Skaitmeninės spaudos įranga už daugiau kaip 5 mln. EUR įsigyta iš Šveicarijos, Italijos ir Vokietijos.

Spaustuvė „TUKa"
Knygos gamyba./R. Tenio nuotr.

Tausoja gamtą

Šioje spaustuvėje yra galimybė atsispausdinti ir vieną knygą, nustatyto privalomo tiražo nėra. Neretai nauji autoriai užsako vos 20 vnt., o juos išpirkus paprašo jau kelių šimtų vienetų. Pati įmonė koncentruojasi į 50-300 vnt. tiražus.

„Tausojame gamtą: nereikia išmesti per didelio kiekio atspausdintų knygų, kurių neišpirko. Taupomi kaštai: knygų nereikia sandėliuoti, pervežinėti, negadinamas popierius, dažai, klijai – atspausdinama tik tiek, kiek reikia. Skatiname ir tvarumą: naudojame žaliąją elektros energiją, perdirbtą popierių, sojos dažus, pakartotinai naudojame knygų pakuotes“, – sakė V. Valienė ir pridūrė, kad knygų tiražai visame pasaulyje sparčiai mažėja.

Iš šios spaustuvės knygos keliauja ne tik į kitus šalies miestus, bet ir į užsienį, daugiausiai Skandinavijos šalis.

Spaustuvė „TUKa"
Skaitmeninė spauda./R. Tenio nuotr.

Kaip Prancūzijoje ar Kinijoje

Spaustuvės gamybos vadovas Vidmantas Labašauskas akcentavo, kad įstaigoje naudojama skaitmeninė įranga dar įdiegta nedaugelyje šalių.

„Pas mus bus trečia mašina pasaulyje iš tos kompanijos. Pirma mašina nukeliavo į Prancūzijos karinę pramonę, antra – į Kiniją, o trečia – į Kauną. Tai išskirtinis dalykas Rytų Europoje, nes knygų gamyba nuo pradžios iki pabaigos yra visur, bet nedidelių tiražų, 100-300 vnt., didelėse spaustuvėse pigiai nedaro, o mažos spaustuvės negali greitai ir kokybiškai padaryti. Įsigijus naujausią techniką padėtis pasikeitė. Kaunui tai didelis įvykis“, – sakė V. Labašauskas.

Spaustuvė „TUKa"
Spaustuvėje./R. Tenio nuotr.

Knygos per kelias valandas

Kaip vyksta knygos gamybos procesas? Atspaudžiamas viršelis, knygos lapai, po to visa tai nukeliauja į siuvimo mašiną. Po 1 val. jau yra susiūti blokai, jie su viršeliais dedami į klijavimo mašiną ir per 1 val. suklijuojama 300 vnt. knygų, 40 min. prireikia jas supjaustyti. Iš viso užtrunkama 3-4 val., kol knygos būna baigtos.

Kokias knygas pastaruoju metu spaustuvė pagamino? V. Labašauskas išskyrė Liudo Mažylio knygą „Vėl karas Europoje“, Mindaugo Balkaus knygą „Kaip Kovno tapo Kaunu“.

Spaustuvė „TUKa"
Spaustuvėje./R. Tenio nuotr.

Vyksta ekskursijos vaikams

Su išmaniosios spaustuvės darbu supažindinami ir vaikai – jiems rengiamos ekskursijos. Vaikai stebi knygos gimimą. Rodoma, kaip iš anksčiau atsiųstų jų rašinių ir piešinių atspausdinama po knygelę, kuri pagaminama vos per kelias minutes.

Ekskursijos metu vaikai pratinami pamilti knygas ir tapti aktyviais skaitytojais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA