Kauniečių bendruomenė įsigijo neeilinį pirkinį: tapo Marvelės simboliu | Kas vyksta Kaune

Kauniečių bendruomenė įsigijo neeilinį pirkinį: tapo Marvelės simboliu

Lrytas.lt / Vėjūnė Inytė, „Laikinoji sostinė“, „Lietuvos rytas“ 2023/05/31 21:59
Marvelės gatvėje pastatyta valtis / M. Patašiaus nuotr.

Marvelės gyventojai daug metų gyvenimo neįsivaizdavo be valčių. Dabar valtis gyvenamajame rajone tik viena ir tapo Marvelės simboliu. Istorija, iš kur bendruomenė gavo pinigų jai įsigyti, – nepaprasta.

Marvelėje, greta tokiu pat pavadinimu pavadintos gatvės 35-ojo namo, jau ne vienus metus stovi valtis. Ji yra šio palei Nemuną nusidriekusio Kauno gyvenamojo rajono simbolis.

Kaip Marvelės, taip ir valties atsiradimo istorija nepaprasta. Vietovė yra garsi dėl dviejų piliakalnių ir kapinyno, kuriame žmonės buvo laidojami nuo II iki XII amžiaus ir kuriame buvo rasta apie 300 paaukotų žirgų palaikų.

Buvusi ilgametė Marvelės bendruomenės pirmininkė Elena Kavaliauskaitė prisiminė, kad, Lietuvai tapus nepriklausoma, nemažai užsienyje gyvenančių žmonių pradėjo ieškoti savo šaknų ir čia gyvenančių giminių. Kaunietė jiems padėdavo tai daryti.

„Tada pagalvojau: žmonės ieško savo šaknų, nors gyvena už tūkstančių kilometrų nuo Lietuvos, o mes, gyvendami Marvelėje, nežinome jos istorijos. Pradėjusi ja domėtis sužinojau, kad vietos gyventojai nuo seno turėjo valtis, jomis plaukdavo žvejoti, dalį laimikio parduodavo. Pavasariais Nemunui patvinus valtys būdavo žmonių transporto priemonės“, – pasakojo E. Kavaliauskaitė.

2018 metais seną valtį, kurioje anksčiau buvo sodinamos gėlės, bendruomenei padovanojo vieni Marvelės gyventojai. Valtis buvo pastatyta prie gatvės, erdvėje, kur bendruomenė mėgsta burtis. Tačiau per kelerius metus ji supuvo, todėl 2020 metų gegužės 17 dieną Zarasų rajone buvo nupirkta ir į Marvelę atgabenta kita. Ji ir dabar stovi garbingoje vietoje.

„Vienai moteriai iš JAV padėjau rasti gimines Lietuvoje. Ji už tai bendruomenei padovanojo pinigų. Už juos valtį ir pirkome“, – atskleidė E. Kavaliauskaitė.

Per Jonines valtyje kauniečiai įkurdina lėlę Joną. Per Velykas patupdo Velykų bobutę. Dabar valtyje iškelta Kauno vėliava, per šventes keliama ir Marvelės bendruomenės vėliava.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA