Visoje Lietuvoje sutriko automobilių techninės apžiūros centrų darbas | Kas vyksta Kaune

Visoje Lietuvoje sutriko automobilių techninės apžiūros centrų darbas papildyta

DELFI, Kas vyksta Kaune 2023/05/31 14:21
Asociatyvi / LTSA nuotr.

„Tuvlita“ praneša, kad visoje Lietuvoje, dėl interneto sutrikimų, nebeveikia techninės apžiūros centrai. Vairuotojai negali ne tik užsiregistruoti naujai apžiūrai, tačiau ir jos atlikti pagal suplanuotą laiką.

„Gal galite sužinoti, kodėl neveikia registracija į techninę apžiūrą ir niekas nekelia telefonu duotais numeriais“, – apie 13.30 val. naujienų portalo „Kas vyksta Kaune“ teiravosi skaitytojas.

Lietuvos techninės apžiūros centrus vienijančios asociacijos „Transeksta“ atstovai informavo, kad dėl interneto tiekimo sutrikimo visoje Lietuvoje sustabdytas techninės apžiūros centrų darbas.

Kada darbas bus atnaujintas – nėra aišku, atstovai teigė, kad sutrikimai susiję su „Telia“ interneto ryšiu, todėl bendrai dirbama, kad interneto prieiga būtų atkurta kaip įmanoma greičiau.

Anot delfi.lt, įmonės atstovai viliasi, kad gedimus pavyks pašalinti per artimiausią valandą.

Papildyta 20.30 val.

Naujienų portalui „Kas vyksta Kaune“ detales apie įvykį atskleidė „Transeksta“ atstovas spaudai Renaldas Gabartas.

Gegužės 31-osios vidurdienį dėl nutraukto magistralinio „Telia“ kabelio visos Lietuvos techninės apžiūros įmonės prarado ryšį su Centralizuota techninės apžiūros duomenų baze (CTADB) ir buvo priverstos kuriam laikui stabdyti savo veiklą.

Nutrauktas magistralinis „Telia“ kabelis / „Transeksta“ nuotr.

Paaiškėjo, kad bendrovės „Apšvietimas“ užsakymu klodama elektros pradavimo liniją Liepkalnio gatvėje, darbus atlikusios UAB „Žemaitijos ranga“ komanda nukrypo nuo projektuojamos trasos ir grąžtu kliudė šviesolaidinį bei varinius kabelius tarp „Telia“ šulinių. Nors incidentas buvo labai greitai pastebėtas, padėtį stipriai komplikavo tai, kad tuo pat metu buvo pažeista ir kanalizacija, todėl į šulinius, kuriuose „Telia“ inžinieriai dirba bandydami atkruti ryšį, plūstelėjo labai daug vandens. Panaudojant rezervinio ryšio kanalus dalyje techninės apžiūros įmonių veiklą atnaujinti pavyko maždaug po trijų valandų, tačiau visiškai atstatyti nutrauktus kabelius greičiausiai pavyks tik vėlai naktį.

Priminsime, kad nuo 2009-ųjų Lietuvoje veikia Centralizuota techninės apžiūros duomenų bazė (CTADB), kurioje tvarkomi visi tarpusavyje susiję transporto priemonių ir jų techninės apžiūros duomenys. Sukurti specialūs techninės apžiūros programiniai moduliai leidžia patikros linijoje esančios įrangos fiksuojamus duomenis iš stabdžių bandymo stendo, keturių komponentų išmetamųjų dujų analizatoriaus, išmetamųjų dujų dūmingumo matavimo prietaiso ir žibintų šviesos kontrolės prietaiso automatiškai perkelti į CTADB.

Kai nuskaitomi ir kontrolieriaus suvedami transporto priemonės techninių reikalavimų (būklės) įvertinimo duomenys, kontrolierius priima sprendimą ir įrašo išvadą, CTADB suformuojama Privalomosios transporto priemonių techninės apžiūros rezultatų ataskaita.

Nutrauktas magistralinis „Telia“ kabelis / „Transeksta“ nuotr.

Be to, duomenys apie automobilių techninę būklę realiu laiku teikiami Lietuvos kelių transporto registrą administruojančiai VĮ „Regitra“, Lietuvos policijos departamentui bei Lietuvos Respublikos transporto priemonių draudikų biurui. Taip eliminuojama žmogiškos klaidos tikimybė, o techniškai netvarkingos ir grėsmę kitiems eismo dalyviams galinčios kelti transporto priemonės eliminuojamos iš eisme. Todėl automobilių patikra ir su tuo susijusių dokumentų pildymas ranka ar siuntimas kokiais nors kitas būdais nėra įmanomai.

Siekiant užtikrinti sklandų šios sudėtingos sistemos darbą elektroninio duomenų perdavimo sprendimai perkami iš bendrovės „Telia“, o serveriai yra duomenų paslaugų centre „Baltneta“.

Po panašius techninės apžiūros stočių darbo trikdžius sukėlusio incidento šių metų sausio mėnesį (tąkart nusikaltėliai pavogė dalį magistralinio kabelio), asociacija „Transeksta“ užsakė rezervinio ryšio paslaugas, tačiau šis projektas galutinai bus realizuotas tik birželio viduryje.

„Transeksta“ nuoširdžiai apgailestauja ir atsiprašo visų, kuriems dėl šios incidento teko patirti nepatogumų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA