Z. Kelmickaitė atgulė amžinojo poilsio: šalia kapo – gražiausios gėlės ir liaudies dainos | Kas vyksta Kaune

Z. Kelmickaitė atgulė amžinojo poilsio: šalia kapo – gražiausios gėlės ir liaudies dainos

Lrytas.lt 2023/05/30 12:21
Z. Kelmickaitės laidotuvės / Lryto.lt, R. Danisevičiaus nuotr.

Gegužės 30-ąją buvo ištariamas paskutinis „sudie“ atsisveikinant su šeštadienį mirusia muzikologe, LRT laidų vedėja, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos docente Zita Kelmickaite (1951–2023).

Laidotuvių procesija velionės urną atlydėjo iš Šv. Jonų bažnyčios į Antakalnio kapines, Menininkų kalnelį, kur įvyko laidotuvių ceremonija. Norėdami pagerbti šią talentingą moterį paskutinį kartą rinkosi šeima, kolegos ir gerbėjai.

Primename, kad ilgametė televizijos laidų vedėja kurį laiką buvo gydoma Santariškių klinikų Hepatologijos ir gastroenterologijos skyriuje po to, kai kovo 19 d., vesdama tiesioginę radijo laidą „Toks gyvenimas su Zita Kelmickaite“, pasijuto prastai ir buvo išgabenta greitosios pagalbos medikų.

Atsidūrusi ligoninėje, ji pati dar bendravo su žurnalistais ir ramino, kad jaučiasi geriau. Kaip rašoma Visuotinėje lietuvių enciklopedijoje, Z. Kelmickaitė gimė 1951 metų spalio 19 d. Klaipėdoje.

1975 metais Z. Kelmickaitė baigė Lietuvos konservatoriją (J. Gaudrimo klasę), 1983 metais – Teatro, muzikos ir kinematografijos instituto Leningrade aspirantūrą (I. Zemcovskio klasę). 1975–76 metais dėstė Lietuvos konservatorijos Klaipėdos fakultetuose.

Nuo 1978 metų Z. Kelmickaitė dėstė Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (iki 1992 metų Lietuvos konservatorija, 1992–2004 Lietuvos muzikos akademija); buvo docentė (1992 m.). Enciklopedijoje dar nurodoma, kad 1976–78 metais Z. Kelmickaitė buvo savaitraščio „Literatūra ir menas“ Muzikos skyriaus redaktorė.

Nuo 1974 metų Lietuvos radijo muzikos laidų, 1995–2000 metais katalikų radijo programos „Mažoji studija“ laidos „Muzikos menas“ rengėja. 2003–2004 metais Z. Kelmickaitė buvo Lietuvos kompozitorių sąjungos Muzikos fondo pirmininkė. Nuo 1980 metų kūrė televizijos muzikines laidas, scenarijus televizijos filmams.

1977–2007 metais Z. Kelmickaitė buvo Vilniaus universiteto folkloro ansamblio „Ratilio“ vadovė, su juo parengė koncertinių programų. Z. Kelmickaitė taip pat buvo festivalių „Skamba skamba kankliai“, „Baltica“, „Smithsonian folklife festival“ Vašingtone, „Baltijos kultūros dienos“ Švedijoje Lietuvos programos meno vadovė.

Z. Kelmickaitė parašė straipsnių apie muzikinės kultūros palikimą, šiuolaikinę lietuvių muziką. Praėjusių metų pabaigoje Zitą Kelmickaitę antrus metus iš eilės „Lietuvos ryto“ priedo „TV antena“ ir portalo lrytas.lt skaitytojai buvo išrinkę simpatingiausia laidų vedėja. Ta proga žurnalistei Mildai Augulytei duodama interviu, žinoma moteris nestokojo geros nuotaikos.

„Energija atsiranda, kai esi pasirengęs sprogti iš noro ką nors padaryti. Tai štai tų spogmenų turiu labai daug, vien bombomis esu apsikaišiusi – galiu susprogdinti bet ką nuo noro padaryti. Jei norėtumėte mane užgesinti, turėtumėte nebent nuleisti į baseiną pririšę tūkstantį svarsčių. Bet vis tiek galiu juos nupjauti ir išnirti į paviršių.

Man patinka, kai būna daug idėjų, kai norisi griebti tai, ko nežinai, ir sužinoti, griebti tai, ko nepadarei, ir padaryti, griebti tai, ko nematei, ir pamatyti. Kitas gal pasakys: čia neapsimoka, šito nenoriu, o dėl ano nežinau, gal nenoriu. O aš noriu, labai noriu, visada noriu ir dar ilgai norėsiu. Kai jau nutilsiu, žinokit, bus pakasynos“, – yra sakiusi ji.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA