Aistros arenoje išjudino Kauną: miestas drebėjo nuo graikų dainų, viešbučiai neprisimena, kada turėjo tiek svečių | Kas vyksta Kaune

Aistros arenoje išjudino Kauną: miestas drebėjo nuo graikų dainų, viešbučiai neprisimena, kada turėjo tiek svečių

Lrytas.lt / Arūnas Karaliūnas „Laikinoji sostinė“ 2023/05/28 18:36
R. Tenio nuot.

Kauną sudrebino praėjusį savaitgalį pirmą kartą „Žalgirio“ arenoje surengtas Eurolygos finalo ketverto turnyras, kurio metu miesto gatves, viešbučius ir restoranus užplūdo tūkstančiai sporto aistruolių. Kokį įspūdį jie išsivežė apie miestą?

Skaičiuojama, kad geriausių Europos krepšinio komandų kovas stebėjo apie 15 tūkst. krepšinio mėgėjų, – didžiausias jų būrys atvyko iš Graikijos palaikyti „Olympiakos“ klubo, kuris tik finale nusileido Madrido „Real“ krepšininkams.

Nors miestas kelias dienas drebėjo nuo graikų dainų ir šūkių, nieko baisaus nenutiko – jie nekėlė didelių rūpesčių nei kauniečiams, nei policijos pareigūnams. Tuo metu miesto viešbučiai, restoranai, taksi ir pavežėjimo paslaugas teikiantis verslas turėjo puikią progą užsidirbti.

Nors Kauno savivaldybė Eurolygos finalo ketverto turnyrui surengti skyrė apie 1,5 mln. eurų, miesto ir valstybės biudžeto pajamos per įvairius mokesčius bus kelis kartus didesnės.

Vietos aistruoliai kartu su svečiais turėjo progą gyvai išvysti krepšinio milžinų kovas, mat kita tokia proga gali pasitaikyti tik po daugelio metų.

Tadas Stankevičius. Viešosios įstaigos „Kaunas IN“ direktorius

„Svečiai akcentavo pasijutę lyg tikroje krepšinio šventėje, nes kauniečiai puikiai išmano krepšinį, stebėjo rungtynes, todėl nestigo pašnekovų aptarti jų baigtį. Gerą nuotaiką sustiprino itin palankūs orai, tai – didelė sėkmės dalis. Dažniausiai girdėtos pastabos – patogių skrydžių ir viešbučių stygius, kai kas restoranuose pasigedo maisto be glitimo.

Nepaisant didelio žmonių srauto, neteko girdėti, kad krepšinio aistruoliai sukeltų kokių nors rūpesčių viešbučių šeimininkams ar kitiems svečiams. Galima drąsiai sakyti, kad Kaunas puikiai pasirodė, – išties gražus renginys ir reginys. Norėtume, kad tokie renginiai vyktų dažniau, – kitaip atrodė ir viešbučiai, ir visas miestas.“

Egidijus Stancikas. Nacionalinio Kauno dramos teatro direktorius

„Gyvenu Kauno centre, todėl artėjant Eurolygos finalo ketverto varžyboms svarsčiau, kad savaitgalį kils gausybė nepatogumų. Labai nustebau ir supratau smarkiai klydęs, nes žmonių elgesys tiek gatvėje, tiek arenoje viršijo visus mano lūkesčius.

Turėjau galimybę gyvai stebėti finalo dvikovą tarp „Olympiakos“ ir „Real“ komandų ir sėdėjau išskirtinėje vietoje – Graikijos aistruolių apsuptyje. Jie paliko pačius geriausius įspūdžius. Turnyrui buvo labai gerai pasiruošta, svečiams pasiūlyta daug pramogų ir užimtumo ne tik miesto centre.

Susidarė įspūdis, kad tai net nebuvo specialus pasiruošimas, o įprastas miesto gyvenimo ritmas, kurį papuošė krepšinio triumfas. Į renginių sąrašą puikiai įsipaišė Gatvės muzikos diena, kuriai pasitaikė itin palankūs orai. Tvyrojo labai gera dvasia, kuri turėjo įtaikos aistruolių nuotaikai bei elgsenai. Neabejoju, kad 99,9 proc. svečių namo sugrįžo įsimylėję Kauną.“

Vladas Garastas. Buvęs Kauno „Žalgirio“ krepšinio komandos treneris

„Dėl kojos lūžio negalėjau pasiekti arenos, todėl rungtynes stebėjau tik per televizorių. Nekyla abejonių – tai aukšto lygio renginys, kuriam buvo gerai pasiruošta. Jis turėjo patikti net tiems krepšinio mėgėjams, kurie neturėjo galimybių įsigyti bilietų į „Žalgirio“ areną.

Sprendimas patikėti kauniečiams surengti tokį turnyrą – tai savotiškas Lietuvos krepšinio pagerbimas ir jis visiškai pasiteisino. Jeigu į finalo ketvertą būtų pakliuvusi „Žalgirio“ komanda, tai būtų buvęs išvis sunkiai suvokiamos traukos renginys, būtų reikėję dar 10 tūkst. vietų didesnės arenos. Finalo turnyrą papuošė ir itin įdomios rungtynės, kurios išsiskyrė įtampa ir paneigė prognozes. Sporto žinovai neabejotinai tikėjosi geresnio „Barcelona“ komandos pasirodymo. O „Real“ krepšininkus noriu pagirti.

Po rungtynių metu Madride aikštėje kilusio incidento jie ketvirtfinalyje atsilikinėjo 0:2, tačiau vėliau iškovojo penkias pergales iš eilės ir užkopė ant aukščiausio laiptelio. Kurią komandą palaikiau? Tiesiog mėgavausi krepšiniu, sergu tik tuomet, kai žaidžia Lietuvos komandos.“

Mindaugas Baršys. Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas

„Praėjusį savaitgalį Kaune sulaukta ne tik gausaus būrio krepšinio gerbėjų, bet ir sustiprintų policijos pareigūnų pajėgų. Eurolygos finalinio ketverto renginių metu Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai dėl įvairių pažeidimų gavo 8 pranešimus, surašyti du administracinio nusižengimo protokolai dėl nedidelio viešosios tvarkos pažeidimo bei alkoholinių gėrimų gėrimo viešojoje vietoje. Kelių policijos pareigūnai nustatė 2 neblaivius transporto priemonių vairuotojus.

Skaičiuojama, kad savaitgalį Kaune dirbo daugiau kaip tūkstantis policijos pareigūnų, policijos rėmėjų, Lietuvos policijos mokyklos bei Viešojo saugumo tarnybos pajėgos. Taip pat buvo atvykę Graikijos ir Ispanijos policijos pareigūnai, kurie padėjo bendrauti su krepšinio komandomis bei aistruoliais.

Eurolygos finalinio ketverto renginiams buvo ruošiamasi iš anksto. Gausus būrys kauniečių ir miesto svečių buvo nusiteikę šventiškai, bet kartu ir ramiai. Didesnių pažeidimų ar nusikalstamų veikų neužfiksuota. Nuoširdžiai dėkoju pareigūnams ir visiems prisidėjusiems kolegoms. Džiaugiamės, kad pavyko išvengti didesnių incidentų.“

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA