Kauno mokyklose dabar trūksta matematikos mokytojų, darželiuose – ikimokyklinukų auklėtojų | Kas vyksta Kaune

Kauno mokyklose dabar trūksta matematikos mokytojų, darželiuose – ikimokyklinukų auklėtojų

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Nors miesto pedagogų šeimą pastaraisiais metais papildė keliasdešimt kolegų, pasitraukusių iš Rusijos karinę agresiją patyrusios Ukrainos, tačiau tarp jų vos vienas kitas, galintis išspręsti matematikos mokytojų trūkumo problemą. Beje, jų trūksta daugelyje ne tik Kauno, bet ir kitų Lietuvos miestų ar rajonų savivaldybių mokyklų.

Anot Kauno miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjos Onos Gucevičienės, 22 mokytojai ukrainiečiai šiuo metu dirba 12-oje savivaldybei priklausančių bendrojo lavinimo mokyklų. Iš daugiau nei 30 tūkstančių moksleivių, lankančių savivaldybės mokyklas, per 1000 – vaikai iš Ukrainos. Dar netoli 300 mažųjų karo pabėgėlių yra ugdomi vaikų lopšeliuose – darželiuose.

„Ukrainiečiai mokytojai šiuo metu pas mus dirba Bernardo Brazdžionio, muzikos bei kitose mokyklose, Kauno technologijos universiteto (KTU) inžineriniame licėjuje. Mūsų miesto mokyklose dirba ir nemažai mokytojų padėjėjų iš Ukrainos. Padėjėjais gali dirbti neturintys pedagoginio išsilavinimo asmenys. Kokia Kauno švietimo įstaigose situacija bus ateinančiais mokslo metais, dar sunku pasakyti, nes visi tikslūs duomenys bus žinomi tik rugpjūčio gale“, – šią savaitę portalui „Kas vyksta Kaune“ aiškino O. Gucevičienė.

Tiesa, keli ankstesnių mokslo metų momentai gali kartotis. Tai – per keletą pastarųjų metų išryškėjęs kai kurių specialybių mokytojų trūkumas. Nors sprendžiant dalies pedagogų stygiaus Kauno mieste problemas, daug nuveikta, bendradarbiaujant su aukštosiomis mokyklomis, tačiau ir šiandien ne viena bendrojo lavinimo mokykla skelbiasi priimsianti į darbą matematikos ar kito dalyko mokytojus, o kai kurios ikimokyklinio ugdymo įstaigos kviečia dirbti auklėtojus.

Jono Jablonskio, „Saulės“ bei dar vienoje ar kitoje gimnazijoje, pavyzdžiui, mokytojais jau dirba pavieniai dėstytojai iš universitetų. Miesto mokyklose KTU ar Vytauto Didžiojo bei kitų universitetų studentai atlieka praktiką, o Kauno kolegija mokykloms ruošia dailės mokytojus.

„Įgijusiems aukštąjį ne pedagoginį išsilavinimą ir pasirenkantiems mokytojo darbą asmenims sudarytos sąlygos per vienerius studijų metus tapti pedagogais. Turime atvejų, kai per praktiką geriau susipažinę su mokytojo profesija, buvę studentai renkasi tokį kelią. Skatinamas ir kitų profesijų atstovų persikvalifikavimas į mokytojus“, – „Kas vyksta Kaune“ sakė Švietimo skyriaus vedėja.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA