Viskas, ką reikia žinoti apie profesionalią burnos higieną | Kas vyksta Kaune

Viskas, ką reikia žinoti apie profesionalią burnos higieną

Burnos higiena rūpinamės nuo pat mažų dienų. Valyti dantis dukart dienoje, skalauti burną po maisto ir valgyti daug vaisių bei daržovių – rodos, šis sąrašas baigtinis ir to pilnai užtenka norint turėti sveikus ir baltus dantis. Vis dėlto, burnos higiena yra kur kas kompleksiškesnė sritis, kurioje ypač svarbu ne tik kasdien kruopščiai atliekama burnos priežiūra, bet ir neišvengiamas bei reguliarus apsilankymas pas profesionalius specialistus.

Kas yra profesionali burnos higiena?

Profesionali burnos higiena – tai procedūra, atliekama odontologijos klinikos specialisto, kurios metu mechaniniu būdu nuvalomos minkštos ir kietos dantų apnašos, šalinami dantų akmenys. Profesionali burnos higiena rekomenduojama ne tik suaugusiems, bet ir vaikams, nes yra visiškai saugi, o tuo pačiu – būtina papildoma priemonė individualiai burnos higienai, užtikrinanti sveikus dantis ir dantenas. „Orta Vita“ klinikoje dirba didelę patirtį sukaupę specialistai, kurie įvertins jūsų individualią dantų būklę ir pasirūpins, kad profesionali burnos higiena taptų malonia ir sklandžia procedūra.

Kodėl svarbu reguliariai atlikti profesionalią burnos higieną?

Kasdien ryte ir vakare valyti dantis yra būtina, tačiau net tai neužtikrina visų apnašų pašalinimo. Įprastas dantų šepetėlis negali pasiekti galinių dantų ir dantų vagelių, tad tose vietose kaupiasi ir laikosi apnašos, kurios veikiamos burnos bakterijų ilgainiui tampa kariesu. Taip pat su laiku atsiranda dantų akmenys – baltos, gelsvos, rudos spalvos kietos apnašos, kurios formuojasi susijungusios su seilėmis.

Prasta burnos higiena ir uždelstos apnašų bei akmenų problemos sukelia dantenų kraujavimą, jautrumą, paraudimą. Ilgainiui gali atsirasti pasekmės – dantų ir dantenų ligos, tokios kaip gingivitas, periodontitas ir pan. Be viso to, netinkama burnos priežiūra sąlygoja nemalonų burnos kvapą, o burnos ertmėje besikaupiančios bakterijos gali nukeliauti į kitus organus ir sukelti įvairias infekcijas bei ligas.

Kada būtina atlikti profesionalią burnos higienos procedūrą?

Paprastai profesionalią burnos higieną rekomenduojama atlikti bent 1-2 kartus metuose. Vis dėlto, kiekvieno žmogaus atvejis yra individualus, tad šią procedūrą reikėtų planuoti atsižvelgiant į tam tikrus aspektus:

  • Esant kietoms dantų apnašoms ir akmenims.
  • Prieš dantų balinimo procedūrą.
  • Prieš dantų plombavimą, implantavimą, protezavimą, ortodontinį gydymą ir pan.
  • Nešiojantiems breketus šią procedūrą patariama atlikti dažniau – kas 3-4 mėnesius – tai padės išvengti „baltųjų dėmelių“, galinčių atsirasti dėl demineralizacijos židinių, kurie vėliau gali tapti kariesu.
  • Profesionalios burnos higienos procedūros eiga

    1. Pirmiausia burnos higienos specialistas apžiūri ir įvertina dantų bei dantenų būklę.

    2. Esant itin jautrioms dantenoms arba podantiniams akmenims, atliekama vietinė nejautra.

    3. Profesionalios burnos higienistai apnašų valymui naudoja specialią įrangą. Minkštoms apnašoms nuvalyti užtenka besisukančio šepetėlio pagalbos, tuo tarpu kietosios apnašos šalinamos ultragarsiniu skaleriu. Tarpdančiams ir sunkiai pasiekiamoms vietoms valyti naudojami rankiniai instrumentai – pavyzdžiui, kiuretės.

    4. Pigmentinės apnašos, susidarančios nuo rūkymo, alkoholio, kavos ir įvairių gėrimuose ar maiste esančių dažiklių, yra nupoliruojamos su sodapūte, tai yra vandens ir sodos mišiniu, arba „AirFlow“ technologija – kalcio karbonato mišiniu.

    5. Dantys poliruojami guminiais diskeliais, šepetėliais bei specialia pasta.

    6. Tam tikrais atvejais, kai dantys ypač jautrūs arba yra atvirų šaknų paviršių, ant dantų užtepamas fluoro lakas.

    7. Po procedūros dantų higienistas atsako į pacientui rūpimus klausimas, supažindina arba primena, kaip taisyklingai pasirūpinti burnos higiena namų sąlygomis.

    Rekomendacijos po profesionalios burnos higienos procedūros

    Priklausomai nuo procedūroje naudotų metodų, po profesionalios burnos higienos rekomenduojama nieko nevalgyti ir negerti 1-2 valandas. Taip pat ypač svarbu parą vengti dažančių maisto produktų ir gėrimų, tokių kaip burokėliai, ciberžolė, kava, šokoladas, morkos, maistinių ar cheminių dažų turintys gėrimai ir saldainiai. Specialistai rekomenduoja susilaikyti ir nuo rūkymo bei alkoholio. Jeigu buvo atlikta vietinė nejautra, palaukite kol nutirpimas praeis ir tik tada valgykite, kitu atveju rizikuojate įsikasti į lūpą ar žandus.

    Normalu po procedūros kelias dienas jausti dantų ir dantenų jautrumą ir sudirgimą, o jeigu procedūros metu teku pašalinti įsisenėjusias dantų apnašas ir akmenis – dantenos gali lengvai pakraujuoti valant dantis. Bet kokiu atveju derėtų vengti karšto ir šalto maisto ar gėrimų, taip pat jų nemaišyti vienu metu.

    Kaip palaikyti tinkamą burnos higieną namų sąlygomis?

    Profesionali burnos higiena turėtų tapti reguliariai atliekama profilaktika, tačiau galutiniam rezultatui būtent jūsų individualiai atliekama kasdienė burnos priežiūra turės didžiausią įtaką. Mūsų specialistai pataria skirti pakankamai laiko įvairiapusiškam dantų valymui ir nenumoti ranka į atsiradusį dantų ar dantenų skausmą. Dantų priežiūrą pradėkite nuo tarpdančių siūlo, taip pašalinsite dantų šepetėliui nepasiekiamus nešvarumas. Dantis kruopščiai valykite šepetėliu du kartus dienoje ir bent 2 minutes.

    Nepamirškite specialia šepetėlio nugarėle nuvalyti liežuvio ir žandų, braukdami nuo gomurio link dantų – šiose vietose irgi kaupiasi bakterijos. Po to burną skalaukite burnos skysčiu, o jeigu turite breketus ar protezus papildomai naudokite irigatorių nepasiekiamoms vietoms pasiekti.

    Įvairi ir subalansuota mityba taip pat turi didelę įtaką dantų tvirtumui ir sveikatai, tad į maisto racioną įtraukite kuo daugiau šių produktų:

  • Pienas ir pieno produktai. Juose gausu kalcio, fosforo ir baltymų, kurie stiprina kaulus ir dantų emalį. Rinkitės karvių arba sojų pieną, natūralų jogurtą be pridėtinio cukraus ir įvairų sūrį.
  • Vaisiai. Dantų sveikatai ypač palankūs obuoliai, nes jie natūraliai valo dantis ir saugo jų baltumą, tad jeigu neturite galimybės išsiskalauti burnos ar sukramtyti kramtomosios gumos – tiesiog pasimėgaukite sultingu obuoliu. Apelsinų sultys, panašiai kaip obuoliai, padeda palaikyti švarią burnos ertmę.
  • Riešutai ir sėklos. Juose gausu naudingų mineralų, vitaminų ir ląstelienos.
  • Vanduo ir arbata. Nenuostabu, jog vanduo yra būtinas mūsų bendrai organizmo veiklai, o taip pat ir sveikiems dantims bei seilių išsiskyrimo procesui. Geriausia rinktis žaliąją arba juodąją arbata, nes būtent jose yra polifenolių, padedančių kovoti su ėduonies problemomis.
  • burnos higiena / Organizatorių nuotr.

    Sveiki ir švarūs dantys suteiks pasitikėjimo savimi ir noro dalintis savo šypsena su kitais. Skirkite savo dantims tinkamą kasdienę priežiūrą – reguliariai lankykitės pas specialistus ir neignoruokite skausmo. Odontologijos centras „Orta Vita“ Kaune suteiks aukštos kokybės paslaugas, o į rūpimus klausimus atsakys didelę patirtį sukaupę šios srities profesionalai. Daugiau informacijos apie teikiamas paslaugas ir įkainius rasite internetinėje svetainėje.

    Rekomenduojami video
    TOP NAUJIENOS
    SUSIJUSIOS NAUJIENOS
    Naujausios žinios
    EISMAS
    112
    LAISVALAIKIS
    KULTŪRA
    VERSLAS
    MOKSLAS IR IT
    SPORTAS
    POLITIKA