Palikusi draugą kaunietė patyrė siaubingą terorą: per dieną 10 grasinimų nužudyti | Kas vyksta Kaune

Palikusi draugą kaunietė patyrė siaubingą terorą: per dieną 10 grasinimų nužudyti

Lrytas.lt / Vygandas Trainys 2023/05/24 22:08
Asociatyvi / A. Vaitkevičiaus nuotr.

Palikusią jį draugę nuožmiai persekiojęs, prieš ją smurtavęs 41 metų recidyvistas iš Kauno Pranas G. anksčiau vis išvengdavo kalėjimo, bet panašu, jog dabar jis jau priėjo liepto galą.

Nepaisant besikartojančių žiaurių nusikaltimų prieš tą pačią moterį, 4 kartus anksčiau teistas kaunietis vis sulaukdavo teismų malonės, kurie apsiribodavo lygtinėmis bausmėmis.

Tačiau net ir po švelnių verdiktų vyras piktybiškai pažeidinėdavo jam skirtus įpareigojimus nustatytu laiku būti namuose, neišvykti iš gyvenamosios vietos be atsakingų institucijų leidimo, todėl Probacijos tarnyba pateikė prašymą Kauno apylinkės teismui sugriežtinti bausmę – panaikinti bausmės vykdymo atidėjimą.

Asociatyvi / A. Vaitkevičiaus nuotr.

Antradienį teisme buvo surengtas posėdis, kuriame prokuratūra palaikė Probacijos tarnybos teikimą dėl realaus įkalinimo – Pranas G. laužo nustatytą tvarką, daro tuos pačius pažeidimus, po paskutinio nuosprendžio buvo įkliuvęs ir dėl administracinių nusižengimų.

Sprendimas dėl bausmės sugriežtinimo bus priimtas birželio 6 dieną.

Patyrė psichologinį terorą

Psichologinis teroras, smūgiai, žinutės Aušrai su grasinimais ją nužudyti (39 metų moters vardas – pakeistas), persekiojimai lūkuriuojant prie jos darbovietės, gaudynės greitkelyje, sekimas, sumontavus automobilyje specialią įrangą ir daugybė kitų epizodų tęsėsi ne vienerius metus, tačiau teismai vis skirdavo Pranui G. švelnesnes bausmes nei kalėjimas.

Situacija nepasikeitė ir po to, kai neišnykus teistumui, pavežėju dirbantis vyras įvykdė dar vieną nusikaltimą prieš tą pačią moterį. Prieš brutalų smurtautoją kovojama „popieriniais“ įpareigojimais dalyvauti smurtinį elgesį keičiančioje programoje – jam jau skirti 4 tokie įpareigojimai, bet akivaizdu, jie neveikia.

Asociatyvi / A. Vaitkevičiaus nuotr.

Teroras šeimoje vyko nuo 2019 metų. Skirtis su Pranu G. nusprendusi moteris sulaukė brutalaus išpuolio V. Krėves prospekte, prie prekybos centro „Maxima“ – patykojęs moters aikštelėje, kaunietis ėmė ją smaugti, spyrė į koją, grasino paleisti žarnas. Smurtautojas pareiškė, jog jei ji nebus su juo, tai nebus su niekuo.

Kauno apylinkės teismas 2020 metų rugpjūčio 27 dieną už kaunietės terorizavimą ir grasinimus nužudyti Pranui G. skyrė 1 metų ir 4 mėnesių lygtinį laisvės atėmimą, bausmės vykdymą atidedant pusantrų metų ir įpareigojant jį dalyvauti smurtinį elgesį keičiančioje programoje.

Vijosi moterį greitkelyje

Tačiau išvengęs kalėjimo, vyras nesiliovė terorizuoti aukos – nauji nusikaltimai pasipylė praėjus vos keliems mėnesiams nuo minėto nuosprendžio.

Įtaisęs Aušros automobilyje slapto sekimo įrangą, Pranas G. žinojo, kur ji tam tikru momentu yra, kur važiuoja.

Vėliau moteris buvo persekiojama autostradoje, Pranui G, keliant avarines situacijas, sekama iš paskos automobiliu kitose vietose, sumušta degalinėje. Aušra per dieną buvo sulaukusi apie 10 grasinimų nužudyti, išvydo pradurtas savo mašinos padangas, skriaudikas jos nuolat lūkuriuodavo prie namų, darbovietės.

Asociatyvi / A. Vaitkevičiaus nuotr.

Iškėlus antra bylą, 2022 metų balandį Kauno apylinkės teismas skyrė Pranui G. lygtinį 1 metų ir 2 mėnesių laisvės atėmimą.

Persekiojo ir per teismo procesą

Nors prokuratūra skundė šį sprendimą, siekdama realaus įkalinimo Kauno apygardos teismas 2022 metų gruodį subendrinęs bausmes skyrė jam lygtinį 2 metų laisvės atėmimą. Recidyvistas eilinį kartą buvo įpareigotas dalyvauti smurtinio elgesio pataisos programoje, vakarais ir naktimis būti namuose, neišvykti iš miesto be atsakingos institucijos leidimo.

Pranas G. buvo paliktas laisvėje net ir paaiškėjus naujiems persekiojimo faktams – teisme moteris patvirtino, jog buvęs sugyventinis toliau laukia prie jos darbovietės netgi praėjus ilgam laikui po darbo pabaigos, nuolat skambinėja telefonu spausdamas atnaujinti draugystę, savo spaudimu, manipuliacijomis šiurkščiai varžydamas jos gyvenimą.

Po nuosprendžio Probacijos tarnyba jau du kartus kreipėsi į teismą, prašydama panaikinti bausmės vykdymo atidėjimą ir uždaryti recidyvistą į belangę, nes jis nesilaiko teismo paskirtų įpareigojimų. Pirmas prašymas buvo atmestas, o dėl antro sprendimas bus priimtas birželio pradžioje.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA