Dėl taršos evakuotoje Vilijampolės teritorijoje atnaujinama įmonių veikla | Kas vyksta Kaune

Dėl taršos evakuotoje Vilijampolės teritorijoje atnaujinama įmonių veikla verslininkai planuoja teikti grupinį ieškinį

Evakuacija buvusios „Vilko“ gamyklos teritorijoje / R. Tenio nuotr.

Savaitės pradžioje galvą slegiančiu kvapeliu padvelkusioje buvusio „Vilko“ fabriko teritorijoje nuo trečiadienio galima atnaujinti darbą. Anot savivaldybės, šiandien sveikatai pavojingų medžiagų jau nerasta, toliau ieškomas taršos kaltininkas. Tuo metu čia veikiantys verslininkai ketina siekti žalos atlyginimo teisme.

Su „Kas vyksta Kaune“ apie 18 val. susisiekęs verslininkas, vykdantis veiklą „Vilko“ teritorijoje, informavo, kad „Stop“ juostos jau nuimtos. Į Raudondvario plentą apie 17 val. atvažiavo visos įmanomos inspekcijos, bet taršos šaltinis kol kas nėra nustatytas.

„Sako, užterštos nuotekos gali būti atkeliavusios iš Šilainių, nors šiame mikrorajone nėra kažkokios pramonės. Įtariama, kad tai gali būti susiję su legioneliozės prevencijai pakelta termofikacinio vandens temperatūra. Galbūt kažkas sureagavo, bet iki galo neaišku“, – teigė naujienų portalo šaltinis.

Pasak vyro, vieni gavę priverstinį laisvadienį patyrė kelių tūkstančių eurų nuostolius, kiti skaičiuoja ir 20-30 tūkst. eurų žalą. Verslininkai minėjo, kad tuo atveju, jeigu bus nustatytas teršėjas, planuoja teikti grupinį ieškinį, nors vilties laimėti nelabai yra.

Įmonių atstovai buvo informuoti, kad nuo rytojaus įmonės jau gali dirbti, tačiau darbuotojų sauga yra vadovų atsakomybė.

Dėl saugumo yra susirūpinusi vienos čia veikiančių įmonių darbuotoja. „Mums pranešė, kad ryt jau einame į darbą. Įdomu, kaip kitos įmonės. Nes kieno klausiame, visi aplink nieko nežino“, – apie 17 val. rašė moteris. Jos turimais duomenimis, keli nekaip pasijutę asmenys vakar buvo išvežti į ligoninę.

Vis dėlto, Kauno greitosios medicinos pagalbos stoties pamainos vyresnioji gydytoja „Kas vyksta Kaune“ patikino, kad įmonių darbuotojai ar gyventojai pirmadienį į gydymo įstaigą vežti nebuvo, hospitalizuotas tik vienas priešgaisrinės gelbėjimo valdybos specialistas.

Tuo metu Kauno savivaldybė antradienį popiet išplatintame pranešime nurodė, kad pirmadienio rytą sulaukus pranešimo dėl jaučiamo aitraus kvapo Raudondvario plente esančiame įmonių kieme, institucijos ir tarnybos ėmėsi visų reikalingų priemonių saugumui užtikrinti – evakavo darbuotojus ir aptvėrė teritoriją.

Į vietą atvykę Aplinkos apsaugos departamento (AAD) atstovai ore užfiksavo padidėjusią ksileno koncentraciją, paėmė mėginius iš kanalizacijos šulinių. Departamentas tuo pačiu pradėjo neplaninius patikrinimus įmonių, kurios galimai savo gamyboje naudoja nustatytas chemines medžiagas.

Antradienį teritorijoje ir jos prieigose atlikti pakartotiniai oro taršos tyrimai. Šįkart aplinkosaugininkai cheminių medžiagų normų viršijimų esą nenustatė. Dėl šių priežasčių priimtas sprendimas mieste neskelbti ekstremalios situacijos – galima tarša, pasak savivaldybės, vamzdynais nukeliavo į valymo įrenginius ir pavojaus aplinkinių sveikatai neliko.

„Šiandien aplinkoje žmogaus sveikatai pavojingų medžiagų nerasta, teritorija saugi. Liko klausimas tik dėl patalpų. Atnaujinti veiklą rekomenduojama tik įsitikinus darbuotojų saugumu. Mūsų rekomendacija gamybinių patalpų savininkams – kreiptis į akredituotas laboratorijas ir atlikti tyrimus.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras rytoj tyrimus atliks visuomeninės paskirties patalpose. Rezultatus tikimės turėti per artimiausias dvi paras nuo mėginių paėmimo. Apie tai vietos įmonių atstovus informuosime“, – pranešime cituojamas Kauno savivaldybės administracijos direktorius Tadas Metelionis.

Aplinkos apsaugos departamentas ir policija atlieka tyrimą taršos šaltiniui nustatyti, kad ateityje panašių atvejų nepasikartotų. Lygiagrečiai vyksta ir ikiteisminis tyrimas. Už taršą ir jos sukeltas pasekmes atsakys ieškomas kaltininkas.

Primename, kad policija pranešimą apie iš įmonės kanalizacijos sklindantį aitrų kvapą gavo gegužės 22 d., 11.27 val. Atlikus pirminius tyrimus nustatyta, jog kanalizacijoje yra cheminiai brometilchloroformato ir dichlorido junginiai.

Policijos duomenimis, įvykio vietoje dirbęs Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos (PGV) vyresnysis specialistas (gim. 1989 m.) dėl cheminių medžiagų poveikio kreipėsi į gydymo įstaigą ir paguldytas stebėjimui. Iš aplinkinių pastatų buvo evakuota apie 500 žmonių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA