Kvaišalams Kauno rajone – daugiau nepakantumo: pareigūnai patruliuos šalia ugdymo įstaigų | Kas vyksta Kaune

Kvaišalams Kauno rajone – daugiau nepakantumo: pareigūnai patruliuos šalia ugdymo įstaigų

KRS nuotr.

„Narkotinėms medžiagoms kelią į mokyklas būtina užkirsti. Tai galime padaryti šviesdami visuomenę, aktyviau bendradarbiaudami su mokinių tėvais, policija, vietos bendruomenėmis“, – kalbėjo Kauno rajono meras Valerijus Makūnas, į diskusiją apie narkotikų vartojimo prevenciją pakvietęs įvairių sričių specialistus, ugdymo įstaigų vadovus, policijos atstovus.

Kauno rajono meras V. Makūnas pradėdamas pasitarimą pacitavo Vaiko teisių apsaugos kontrolierės Editos Žiobienės žodžius: „Įrankius turi visiškai visi, tiek mokykla, tiek teisėsaugos institucijos ir tik sąžiningu darbu ir bendradarbiavimu galima pasiekti rezultatą. Kiekviena mokykla Lietuvoje gali ir turėtų nusistatyti bendruomenės taisykles, kurios padėtų palaikyti ir mokinių kontrolę“.

„Tai, kas vyksta mokyklos teritorijoje – yra ugdymo įstaigos atsakomybė, o kai vaikas iš mokyklos išeina, už jo elgesį atsako šeima. Apie psichoaktyvių medžiagų daromą žalą svarbu informuoti ne tik vaikus, bet ir jų tėvus, pedagogus“, – pabrėžė meras.

Kauno rajono visuomenės sveikatos biuro (VSB) direktorius Laurynas Dilys informavo apie parengtą patyčių ir psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevencijos priemonių planą 2023 metams. Suplanuoti renginiai, akcijos, paskaitos ir užsiėmimai ne tik mokiniams, bet ir jų tėvams, pedagogams. Į šias veiklas įsitrauks policija, VSB, Kauno rajono pedagoginė psichologinė tarnyba, visos ugdymo įstaigos, kitos institucijos, rašoma Kauno rajono savivaldybės pranešime žiniasklaidai.

Kauno rajono pasitarimas dėl narkotikų prevencijos / KRS nuotr.

Naujausi Lietuvos moksleivių gyvensenos ir sveikatos tyrimai rodo, kad žalingų įpročių paplitimas tarp vaikų ir paauglių didėja dėl dažnesnio elektroninių cigarečių naudojimo. 5-9 klasėse sumažėjo įprastinių cigarečių rūkymas (nuo 16 iki 12 proc.), tačiau padidėjo elektroninių cigarečių (nuo 18 iki 21 proc.).

Dažniausiai mokiniai, norėdami parūkyti ar vartoti kitas kenksmingas medžiagas, tą daro pertraukų metu, palikdami mokyklos teritoriją. Todėl policija kartu su ugdymo įstaigų vadovais rengia vietų, kuriose galimai prekiaujama narkotikais, sąrašą. „Žinome šias problemas, todėl aktyviai bendradarbiaujame su policija ir toliau vykdysime bendras prevencines priemones“, – kalbėjo Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Jonas Petkevičius.

„Policijos pareigūnai dažniau užsuks į mokyklas pertraukų metu, patruliuos šalia ugdymo įstaigų, vaikų susibūrimo vietose“, – tvirtino Kauno rajono policijos komisariato laikinai einantis viršininko pareigas Aidas Švaikauskas. Budėjimą prie mokyklų stiprins ir Kauno rajono savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius.

Savivaldybė tęs programą „Saugi mokykla“. Nemažai ugdymo įstaigų jau turi vaizdo stebėjimo kamerų, bet įranga sensta, ją reikia atnaujinti. „Pagal šią programą, kuriai skirta 80 tūkst. eurų, mokykloms pirksime vaizdo stebėjimo kamerų, skirtų lauko ir vidaus teritorijos kontrolei. Prašysime policijos pareigūnų patruliavimo metu naudoti ir dronus, kad būtų stebima visa aplinka ir fiksuojami pažeidimai“, – kalbėjo J. Petkevičius.

Savivaldybė taip pat planuoja 14-oje ugdymo įstaigų atlikti aplinkos paviršių testavimą dėl narkotinių medžiagų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA