Į Lietuvą sugrįžo nulinės elektros kainos: dalis vartotojų gali išlošti | Kas vyksta Kaune

Į Lietuvą sugrįžo nulinės elektros kainos: dalis vartotojų gali išlošti

delfi.lt 2023/05/20 17:47
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Šeštadienio popietę elektra biržoje Lietuvoje kelias valandas kainuos lygiai 0 eurų. Pastaruoju metu regione ypač padažnėjo atvejų, kai energijos kaina svyruoja ties nuliu arba yra apskritai neigiama. Tokia padėtis gali būti palanki daliai vartotojų.

„Nord Pool“ biržoje Lietuvos kainų zonoje penktadienį rytdienos sandorių vidutinė valandos kaina šeštadieniui (13–17 valandomis) svyravo nuo 0 iki 0,4 cento už kilovatvalandę. Maksimali paros kaina siekia 8,77 cento už kWh (be PVM).

Nulinių kainų ruožai susiformuoja ir Latvijoje, o štai Estijoje šeštadienį bus ir neigiamų kainų. Tokių valandų bus ir Vokietijoje, Austrijoje, Nyderlanduose, Prancūzijoje. Visai kita situacija Lenkijoje, kur kainos minimumas bus beveik 10 centų už kWh.

Elektros didmeninė kaina Lietuvoje gegužės 20 d.:

Iš nulinių ar neigiamų kainų naudos gali gauti išmaniąją apskaitą turintys vartotojai, jie gali įsikrauti baterijas, kitaip padidinti vartojimą. Tiesa, prie minėtų Lietuvos biržos kainų reikia nepamiršti pridėti reguliuojamos kainos dalies.

Žinoma, tokie kainų kritimai mažina paros ir mėnesio vidurkius ir kitiems vartotojams: pavyzdžiui, šio šeštadienio paros vidutinė didmeninė kaina yra 4,7 cento, palyginti su ankstesne didesne 8,9 centų paros kaina.

Balandžio pabaigoje buvo dienų, kai didmeninė elektros kaina porą valandų buvo su minuso ženklu. Tokios kainų žemumos šiais metais fiksuotos pirmą kartą. O balandžio 22 dieną tris valandas iš eilės elektros kaina buvo 0,0 cento už kWh.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA