Euroradijo džiazo orkestro būstine pirmą kartą tampa Lietuva | Kas vyksta Kaune

Euroradijo džiazo orkestro būstine pirmą kartą tampa Lietuva

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kas kart vis kitoje šalyje iš geriausių muzikantų, kuriuos deleguoja visuomeniniai transliuotojai, suburiamas tarptautinis jaunimo bigbendas – Europos džiazo orkestras – šiemet savo būstinę įkurdina Lietuvoje, kur sklandžią jo veiklą padeda užtikrinti LRT.

Lietuva pirmą kartą tampa būstine šio orkestro istorijoje, prasidėjusioje 1965 metais. Nuo tada Europos transliuotojų sąjungos (EBU) nariai pradėjo kasmet siūlyti geriausius savo šalių džiazo muzikantus, iš kurių buvo sudaromas orkestras. Nuo pat pradžių tai buvo elitinis tarptautinis kolektyvas, garsėjęs EBU bigbendo vardu. 2005 metais jo globą perėmė organizacija „Swinging Europe“, – imta koncentruotis į jaunųjų talentų pritraukimą, tad kolektyvas gyvavo toliau kaip „European Youth Jazz Orchestra“, tapdamas prestižine talentų stovykla. 2008-aisiais jis jau vadintas „European Jazz Orchestra” ir netrukus dalyvavo įspūdinguose turuose po pasaulį.

Nuo 2014 m. įtvirtintas toks jaunų muzikantų kolektyvo pavadinimas „Euroradio Jazz Orchestra“. Tada sutarta, kad kiekvieną kartą vis kitas transliuotojas priims savo šalyje orkestrą, užtikrindamas vertą tarptautinio kolektyvo programą, sąlygas repeticijoms, logistiką bei, žinoma, tiesioginę Euroradijo transliaciją. Taip orkestras buvo buriamas Čekijoje, Šveicarijoje, Prancūzijoje, Latvijoje, Austrijoje, Vokietijoje.

Šiemet „LRT Klasika“ pasiūlė Euroradijo džiazo prodiuserių bendruomenei (Euroradio Jazz Producers Community) šį džiazo orkestrą burti Lietuvoje ir įgyvendinti jam stojusio vadovauti Jievaro Jasinskio muzikines vizijas.

Tarptautinio jaunimo džiazo bigbendo koncertas gegužės 26-osios vakarą įvyks Kauno valstybinėje filharmonijoje. Jos scenoje drauge su dirigentu J. Jasinskiu orkestro parengtą programą kauniečiams pristatys jauni talentai – muzikos atlikėjai iš Švedijos, Jungtinės Karalystės, Liuksemburto, Ukrainos, Lietuvos, Vokietijos, Norvegijos, Austrijos, Prancūzijos, Slovėnijos, Latvijos, Estijos, Čekijos, Kroatijos bei Suomijos.

„Jievaras Jasinskis – Lietuvos džiazuomenei puikiai žinomas kūrėjas, aranžuotojas, pelnęs publikos ir profesionalų pripažinimą, giliai išmanantis bigbendo specifiką (vadovavęs Kauno bigbendui, subūręs „Vilnius JJazz Ensemble“), kūryboje besivadovaujantis elingtoniškuoju principu: skiria individualias partijas ne instrumentams, o asmenybėms, atsižvelgdamas į kiekvieno muzikanto kuriamą individualų skambėjimą ir stiprybes. Kadangi Euroradijo džiazo orkestro esmė – darni vienybės ir įvairovės samplaika, J. Jasinskio muzika – tobulas kelias jai atskleisti“, – kviesdami į koncertą, pabrėžia jo organizatoriai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA