Sužinoję, kas bus statoma Aleksote, kauniečiai pakraupo: dar vienas smūgis į paširdžius | Kas vyksta Kaune

Sužinoję, kas bus statoma Aleksote, kauniečiai pakraupo: dar vienas smūgis į paširdžius

Lrytas.lt / Vėjūnė Inytė „Laikinoji sostinė“ „Lietuvos rytas“ 2023/05/17 09:24

Aleksoto bendruomenė daug metų siekia turėti savo patalpas. Šias viltis ne kartą sudaužė savivaldybė – žadėtų erdvių nesuteikė. Tai, ką jose planuojama statyti, nepatinka nei aleksotiškiams, nei architektams.

Aleksote, apleistame Europos prospekto 105A sklype, ruošiamasi statyti uždarą regbiui ir futbolui skirtą maniežą.

Tokia žinia Aleksoto bendruomenei – lyg dar vienas smūgis į paširdžius. Aleksotiškiai šioje teritorijoje svajojo įkurti daugiafunkcį bendruomenės centrą, bet savivaldybė to daryti neleido. Tai – jau antras kartas, kai Aleksoto gyventojų norai sužlugdomi.

Kitame sklype, kur jie planavo burtis, iškils daugiabučiai. Negana to, kovo mėnesį savivaldybė nusprendė, kad Aleksoto seniūniją, kur bendruomenė glaudžiasi, reikia iškelti į kitą, mažesnį, pastatą.

Aleksoto gyventojai nerimauja, kad naujojoje seniūnijoje bendruomenei vietos nebeliks. Nepaisant vis iškylančių kliūčių, aktyvūs aleksotiškiai siekia, kad projektas, pagal kurį ketinama statyti futbolo ir regbio maniežą, būtų koreguojamas, jame atsirastų vietos ir bendruomenei. Tam pritarė ir garsūs architektai.

Pristatė maniežo viziją

Europos prospekto 105A sklype, esančiame šalia S. Dariaus ir S. Girėno aerodromo bei Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI), dabar stovi apleistas administracinės paskirties pastatas, sandėlis ir transformatorinė.

Planuojama, kad šiame 3 hektarų plote iškils 28 metrų aukščio trijų aukštų stačiakampio formos pastatas. Jame turėtų tilpti 1 tūkstantis žiūrovų. Komplekso projektą kūrė bendrovė „Maspro“.

Gegužės 4 dieną projektiniai pasiūlymai buvo pristatyti visuomenei. Bendrovės projekto darbų vadovas Arvydas Tamošaitis pasakojo, kad pirmame maniežo aukšte suplanuota sporto salė ir restoranas, iš kurio per stiklą bus galima stebėti varžybas.

Antrame suplanuotos tribūnos ir administracinės patalpos. Trečiame – treniruoklių salė ir sanitarinės patalpos. O ant stogo – terasa, kuria einant ratu bus galima dairytis į apylinkes.

Greta pastato bus aikštelė, kurioje tilps 185 automobiliai ir 4 autobusai. Patekti į kompleksą bus galima iš Veiverių gatvės pusės. Statinio fasadą apdailinti siūloma naudojant veidrodinį stiklą ir rūdintą metalą.

Susitikime dalyvavęs Kauno savivaldybės Bendrųjų reikalų skyriaus vedėjas Artūras Andriuška sakė, kad Aleksotas ir būtent šis sklypas pasirinktas dėl patogaus susisiekimo ir todėl, kad jis pakankamo dydžio tokiam statiniui. Be to, Aleksotas yra sparčiai augantis gyvenamasis rajonas, jame stinga sporto aikštynų. Sporto komplekso statybas norima pradėti kitų metų pavasarį.

Prisiminė dalintus pažadus

Naujuoju projektu ypač domėjosi Aleksoto bendruomenės atstovai. 2003–2020 metais Aleksoto seniūnijos seniūne dirbusi Liukrecija Navickienė prisiminė, kad bendruomenė drauge su seniūnija turėjo viziją, jog Europos prospekto 105A sklype atsirastų daugiafunkcis centras.

„Bendruomenė su seniūnija rašė projektus, dirbo ties ta vizija, ir galiausiai Turto bankas, patikėjęs mūsų idėja, sklypą perdavė Kauno savivaldybei. Buvo patvirtintas ir bendruomenės namų projektas. Tačiau, kai 2015 metais miestą pradėjo valdyti nauja valdžia su meru Visvaldu Matijošaičiu, darbai buvo nutraukti, nuspręsta, kad ši vieta labiau tinka verslui, o ne bendruomenei“, – nusivylimo neslėpė L. Navickienė.

Aleksoto bendruomenės pirmininkė Steputė Račkauskienė pridūrė, kad 2017 metais bendruomenei buvo pasiūlyta kita vieta – sklypas Sodininkų gatvėje 2.

Tuo metu jis priklausė Vytauto Didžiojo universitetui. Sklype stovėjo apleista katilinė, dirbtuvės, garažas, mazuto siurblinė, sandėlis. Savivaldybei pavyko pasiekti, kad žemė būtų perduota jai, nes esą reikalinga kauniečių reikmėms.

Tačiau miestui žemę gavus, bendruomenė sužinojo, kad daugiafunkcio centro projekto tęsti neverta. Sklypas buvo parduotas aukcione ir dabar ten planuojama statyti daugiabučių kompleksą.

Regbio ir futbolo maniežas / Vizualizacija, lrytas.lt

Seniūniją iškels kitur

S. Račkauskienė sakė, kad dabar Aleksoto bendruomenė glaudžiasi seniūnijoje ar kitose įstaigose. Bet ir seniūnijos patalpų laukia permainos. Kovo mėnesį savivaldybės tarybos posėdyje nuspręsta Aleksoto seniūniją iškelti iš dabartinių patalpų Veiverių gatvėje 132.

Kol kas šiame dviejų aukštų name glaudžiasi Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stoties padalinys, klubas „Sauliukas“. Antrame aukšte įkurta seniūnija.

Pastatas senas, reikia atnaujinti jo šildymo sistemą, neįgalieji į antrąjį aukštą patogiai patekti negali. Todėl nuspręsta pastatą perduoti valdyti greta esančiam S. Dariaus ir S. Girėno aerodromui, o seniūnijai nupirkti kitas patalpas.

Tai – Veiverių gatvėje 35A esantis nebenaudojamas vieno aukšto pašto pastatas. Jo plotas – 160 kvadratinių metrų. Senojoje seniūnijoje buvo beveik 200 kvadratinių metų.

S. Račkauskienė sakė, kad šis pastatas mažas, jame vietos užteks tik seniūnijos darbuotojams ir lankytojams. Bendruomenei erdvės nebeliks.

„Tačiau bendruomenės niekas neklausia, ko jai reikia. Taip yra ir su planuojamu statyti futbolo ir regbio maniežu. Mes manome, kad šioje vietoje turi būti daugiafunkcis centras, kad jame būtų erdvė ir sportui, ir renginiams, ir įvairiai kitai veiklai“, – kalbėjo L. Navickienė.

Naujas statinys primena dėžę

Projekto pristatyme dalyvavo ir trys kauniečiai architektai. Architektas Jurgis Rimvydas Palys sakė, kad mieste statybos vyko ir vyksta chaotiškai, vyrauja urbanistinis chaosas, neatsižvelgiama į tai, kokie yra kiekvieno gyvenamojo rajono savitumai ir poreikiai.

„Reikėtų suburti įvairių sričių miesto išminčių klubą, tartis su visuomene ir drauge kurti džiaugsmo miestą. Deja, šio objekto projekte nematau architektūrinės kokybės, tai lyg trečio kurso architektūros studento vidutinioko darbas. Tik dar viena dėžė. Atrodo, tarsi būtų atnaujintas ir sportui pritaikytas buvęs sovietinis baldų fabrikas. Nenoriu nieko įžeisti, bet savivaldybei bandoma įsiūlyti blogą prekę“, – sakė architektas.

Seniūnijos pastatą nuspręsta perduoti S. Dariaus ir S. Girėno aerodromui / M. Patašiaus nuotr.

Apdaila akins lakūnus

J. R. Palys pastebėjo, kad netoli planuojamo maniežo esantis Aleksoto aerodromas yra funkcionuojantis ir strateginis objektas, ypatingu Lietuvai ar Kaunui atveju jis galėtų tarnauti kaip atsarginis.

Tačiau aukšti pastatai apribotų jo funkcionavimo galimybes, o fasade naudojama veidrodinė apdaila akintų lakūnus. Pats pastatas, architekto nuomone, per aukštas ir per didelis palyginti su sklypu.

Sklypas – daugiakampis, todėl didžiulis stačiakampio formos pastatas jame visai nedera. Grakščiau atrodytų, jei jis taip pat būtų daugiakampis. Projekte siūloma iškirsti senus medžius, kad geriau matytųsi rūdinto metalo ir veidrodinis fasadas.

„Tai per įžūlu. Kai būdavo statomi dvarai, architektai stengdavosi, kad iš už medžių matytųsi pastato kolonos. Tai būdavo subtilu. Vertingiausi dalykai – medžiai – buvo saugomi“, – sakė J. R. Palys.

Architektas įsitikinęs, kad neapgalvoti ir žiūrovų srautai, iš kavinės stebėti varžybas suplanuota nepatogiai, tarsi iš už kampo. Terasa ant stogo beprasmė.

„Terasos idėja – kad nuo stogo galima būtų matyti besileidžiančius ar kylančius lėktuvus, bet nuo terasos to nesimatys, apžvelgti bus galima tik nuobodžius aplink esančių pastatų stogus“, – įžvalgomis dalijosi architektas.

Palaikė bendruomenės norus J. R. Palys projektą pristačiusiems kolegoms pasiūlė nesitaškyti, nes mažiau yra daugiau.

„Projektas turi daug trūkumų, todėl siūlau, kad projektą vertintų Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertų taryba ir Kauno regioninės architektūros taryba. Bet iš esmės pritarčiau Aleksoto atstovių nuomonei. Dabar pasaulyje statomi pastatai, kurių paskirtį, atsiradus poreikiams, galima lengvai keisti. Čia, Aleksoto širdyje, reikėtų rimto daugiafunkcio komplekso“, – siūlė J. R. Palys.

Tuo tarpu architektas Linas Tuleikis pastebėjo, kad savivaldybė projektuotojams iškėlė neįmanomą užduotį.

„Sklypas tokiam pastatui, koks planuojamas, yra per mažas. Atrodo, kad į 100 mililitrų stiklinę bandoma supilti 3 litrus skysčio. Akivaizdu, kad toks statinys netinkamas“, – sakė architektas. Dar vienas architektas Gediminas Šinkūnas projektui taip pat kategoriškai nepritarė.

Seną pastatą, kuriame veikė Lietuvos pašto skyrius, nuspręsta nupirkti ir jame įkurti Aleksoto seniūniją / M. Patašiaus nuotr.

Projekto pristatyme dalyvavę kauniečiai abejojo ir tuo, ar miestui iš viso reikia naujo futbolo ir beisbolo maniežo, ar būtent toje vietoje jį verta statyti.

Naujo pastato aleksotiškiams nepažadėjo

Tadas Metelionis, Kauno savivaldybės administracijos direktorius:

„Sodininkų gatvėje 2 planuota steigti bendruomenės namus, tačiau įvertinus visas aplinkybes nuspręsta projektą stabdyti: erdvės sutvarkymas reikalavo pernelyg didelių investicijų, pati vieta nutolusi nuo seniūnijos centro, todėl nebūtų patogiai pasiekiama visiems. Sklypas su ten esančiomis katilinėmis ir dirbtuvių pastatais buvo parduoti.

Uždaram futbolo ir regbio maniežui nuo pat pradžių numatyta vieta Europos pr. 105A teritorijoje. Sporto komplekse bus sukurta pakankamai daug erdvių, kurios galės būti naudojamos ir miesto bendruomenės reikmėms. Atskiro pastato, skirto bendruomenei, suteikti neplanuojame.

Visoms bendruomenėms, įvairiems kolektyvams ar kitoms organizacijoms yra atviros visos Kauno savivaldybės institucijų patalpos. Visuomet kviečiame naudotis jau turimais ištekliais – švietimo, kultūros įstaigų erdvėmis.

Aleksoto seniūniją planuojama perkelti į gyventojams patogesnes patalpas ir lengviau pasiekiamą vietą. Keisti seniūnijos vietą svarstoma, kadangi dabartinis pastatas nutolęs nuo autobusų stotelių, į antrame aukšte esančius kabinetus sunku patekti vyresnio amžiaus aleksotiškiams ar žmonėms, turintiems judėjimo negalią.

Šiuo metu žvalgomasi į vienaaukštį buvusio pašto pastatą Veiverių g. 35A. Jis patogioje vietoje, lengvai pasiekiamas viešuoju transportu. Patekti į pastatą patogu, nes jau yra įrengtas pandusas, nėra daug laiptelių, erdvės draugiškesnės neįgaliesiems, vyresnio amžiaus Aleksoto gyventojams, tėvams su vežimėliais.“

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA