I. Šimonytė teigia ir toliau pasitikinti J. Šiugždiniene | Kas vyksta Kaune

I. Šimonytė teigia ir toliau pasitikinti J. Šiugždiniene ministrė neatsako, ar ketina trauktis iš posto

ELTA 2023/05/17 14:10
Ingrida Šimonytė / DELFI nuotr.

Premjerė Ingrida Šimonytė teigia ir toliau pasitikinti į skandalą dėl tarybos nario veiklai skirtų lėšų įsivėlusia švietimo, mokslo ir sporto ministre Jurgita Šiugždiniene. Pasak jos, ministrė viso savo darbo Vyriausybėje nesuteikė pagrindo jokiems įtarimams, kad kada nors būtų bandžiusi piktnaudžiauti kokiomis nors lėšomis.

„Pirmiausiai noriu patvirtinti, kad aš ir toliau pasitikiu švietimo ministre Jurgita Šiugždiniene, kaip ir visais savo Vyriausybės kolegomis. Nes niekas bendro darbo Vyriausybėje metu niekada man neleido suabejoti jos nuoširdžiu atsidavimu savo darbui ar pastebėti menkiausio polinkio į asmeninių interesų iškėlimą prieš viešą. Dabar viešumoje narstoma Tarybos nario išlaidų tema mano nuomonės nekeičia“, – trečiadienį savo feisbuko paskyroje rašė I. Šimonytė.

Ministrė pirmininkė teigia, kad natūralu, jog ministrei paviešinus ataskaitas viešoje erdvėje kilo klausimų. Visgi, I. Šimonytė tikina neabejojanti, kad būdama tarybos nare J. Šiugždinienė ataskaitas administracijai siūlėsi pateikti.

„Natūralu, kad po ataskaitų, parengtų ir pateiktų pagal Kauno miesto tarybos reglamentą paviešinimo, kurio paprašė pati Jurgita, kilo įvairių diskusijų, kurių pagrindinis klausimas – čia daug ar mažai, ar tiek išleistų kalbėtojas tiems patiems tikslams, ar mažiau. Ar reikia važinėti su mašina per COVID pandemiją ar ne. Ar turi žmogus kaupti čekius, kurių nereikalauja reglamentas ir kiek laiko? Metus, trejus, penkerius? Nė kiek neabejoju Jurgitos teiginiu, kad ji tapusi Tarybos nare siūlėsi tuos čekius administracijai pristatinėti, bet administracija to atsisakė – tvarka nenumato“, – akcentuoja premjerė.

„Taip, pagal tvarką už deklaruojamų duomenų teisingumą atsakingas pats Tarybos narys, tačiau administracija visada turi galimybę patikrinti deklaruojamų duomenų pagrįstumu ir pvz. paprašyti tų dokumentų. To daroma nebuvo“, – pridūrė ji.

I. Šimonytė tikina nesinaudojanti jai priklausančiomis parlamentinėmis lėšomis. Tačiau ji nurodo tokį sprendimą priėmusi ne dėl noro pasipuikuoti, o dėl nenoro veltis į galimus pasiaiškinimus.

„Jeigu lyginsi su Šimonyte su Landsbergiu, tai galima būtų daryti išvadą, kad išvis jokių išlaidų nereikia ir kažkaip pavyksta tuo Seimo nariu būti, nors paradoksalu, kad lėšų naudotojai vadinami „švaistytojais“, o štai nenaudoję už „taupymą“ vis tiek neužskaitomi (skaičiau netgi tokį paaiškinimą, kad tų lėšų nenaudoju todėl, kad „žinau, kaip pavogti kitaip”). Tiek tik, kad Seimo nariai dar ir uždirba kad ir ne prašmatniausią, bet visgi atlyginimą“, – akcentavo I. Šimonytė.

„Dar kartą pabrėšiu, kad nesinaudoju parlamentinėmis lėšomos ne todėl, kad noriu pasipuikuoti, o todėl, kad nenoriu aiškintis, už kiek teisinga remontuoti ir drausti automobilį, kuriuo važinėju, ar kiek pigesnį interneto planą galima kažkur rasti, ar mano rinkėjams reikia mano popierinių ataskaitų jų pašto dėžutėse“, – pabrėžė ji.

Ingrida Šimonytė / DELFI nuotr.

Visgi, pasak jos, nėra normalu J. Šiugždinienės situaciją lyginti su jos apsisprendimu nenaudoti lėšų.

„Kadangi palyginti su kitais Kauno tarybos nariais neturiu galimybės, mat kitų ataskaitos nėra paviešintos, praleidau kiek laiko nagrinėdama tai, kas man pasirodė artimiausia pagal prigimtį – Seimo EPK skelbiamas ataskaitas apie kolegų Seime išlaidas analogiškiems dalykams 2020-2022. Ir covidas, necovidas – na, važinėja tie Seimo nariai automobiliais, ir draudžia juos, ir remontuoja, spausdina lankstinukus ir naudojasi ryšiu, ir išlaidos nėra kažkaip ypatingai kuklios kaip taisyklė, ir nesvarbu – ar yra vienmandatė Pasvaly, ar apskritai jos nėra“, – atkreipė dėmesį premjerė.

„Ir ne, čia nėra whataboutizmas. Čia yra toks na tarsi siūlymas nereikalauti, kad vienas konkretus politikas už savo paviešintose ataskaitose nurodytus duomenis turėtų „prisiimti atsakomybę“, kai kiti, kuriems tokie klausimai lygiai taip pat gali būti keliami, patogiai kikens sau į kumštuką, nes jie kažkodėl praėjo žemiau radaro“, – taip pat akcentavo ji.
I. Šimonytė tikina viso J. Šiugždinienės darbo Vyriausybėje metu nemačiusi jokių indikacijų, kad ministrė bandytų „švaistyti“ lėšas.

„Neužtenka ant skaidrumo laužo deginti Jurgitą Šiugždinienę, nes ji, tiesą sakant, nieko neslėpė. Jos darbo Vyriausybėje metu nematau išvis nieko, kas keltų įtarimą, kad bandyta „švaistyti“, kaip dabar mėgstama sakyti, parlamentines ar bet kokias kitas išlaidas. Dabar, kai jos savo valia paviešinti duomenys kelia kitus klausimus, turbūt derėtų tuos klausimus užduoti ir kitiems, kitaip toks reiklumas jau atrodo kažkiek ad personaem. Tada dar reiktų sutarti, iki kurių kadencijų atgal tuos siūlus vyniojam ir taip toliau“, – rašė premjerė.

Anot jos, svarbu suvokti, kad sistema skaidrės tik tada, kai patys lėšomis piktnaudžiaujantys politikai susivoks, kad anksčiau ar vėliau ateis ir jų eilė pasiaiškinti.

„Išskyrus tuos atvejus kur gali būti įtariamas nusikaltimas ir kuriuos turi tirti teisėsauga, visais kitais atvejais, kai klausimai daugiau sveiko proto, etikos ir moralės, bus labai sunku atsakyti į klausimą, o tai kas bus teisėjai? Net ir kažkieno asmeninei satisfakcijai atsistatydinus vienam ar kitam politikui, o didžiajai daliai nesulaukus jokių klausimų, bus sunku sakyti, kad įvyko kažkoks teisingumas ar sistema nuskaidrėjo“, – rašė I. Šimonytė.

„Sistema nuskaidrės tik tada, kai visi politikai suvoks, kad jie degina reputaciją aiškindamiesi dabar ar vėliau, kai prieis jų „eilė“, kodėl jų naujos mašinos dažnai genda, ar kiek popieriaus reikia mėtyti į žmonių pašto dėžutes. Tą išspręsti tikrai galima ir ši nemaloni situacija turėtų tik paskatinti tai padaryti greičiau“, – taip pat pažymėjo ji.

Į skandalą dėl tarybos nario veiklai skirtų lėšų įsivėlusi ministrė J. Šiugždinienė antradienio vakarą paviešino kanceliarinių išlaidų ataskaitas. Politikė tikina tokiu būdu siekianti išsklaidyti kilusias abejones dėl jos skaidrumo standartų bei „judėti pirmyn“, mat, pažymi ji, jaučiasi „visiškai rami prieš savo sąžinę“.

J. Šiugždinienė neatsako, ar ketina trauktis iš posto

Paviešinusi tarybos nario veiklai skirtų lėšų ataskaitas, tačiau kilusių abejonių neišsklaidžiusi švietimo, mokslo ir sporto ministrė J. Šiugždinienė nėra linkusi detaliau komentuoti kilusio skandalo detalių. Politikė tikina viešojoje erdvėje ir savo socialiniuose tinkluose paskelbusi viską susijusią informaciją, todėl nurodo, kad neturi ką daugiau pasakyti.

„Viską, ką galėjau pasakyti, jau pasakiau. Labai atvirai paskelbiau savo ataskaitas, atvirai surašiau išlaidų kryptis. Taigi, daugiau labai ką papildyti tikrai neturiu. Viską galima pasižiūrėti“, – trečiadienį Vyriausybėje žurnalistams sakė J. Šiugždinienė.

Jurgita Šiugždinienė / ELTA, A. Ufarto nuotr.

Klausiama, ar dėl kilusio ažiotažo neketina trauktis iš posto, ministrė žurnalistams neatsakė.

„Viską, ką galėjau, pakomentavau“, – pakartojo ji.

Vėlų antradienio vakarą paviešinusi dokumentus, gautus iš Kauno miesto savivaldybės administracijos, J. Šiugždinienė sukėlė klausimų dėl itin didelių išlaidų transportui COVID-19 karantino metu. Vyriausybės narė nurodė, kad į išlaidų sumas buvo įskaičiuotas ne tik kuras, bet ir kitos automobilio priežiūros paslaugos.

„Transporto išlaidos yra ne tik tai benzinas. Tai yra ir draudimas, ir remontas, ir kiti dalykai. Tai po transporto paslaugomis nėra vien benzinas. O tai, ką surašiau, viskas yra mano socialiniuose tinkluose“, – aiškino politikė.

Socialiniuose tinkluose kelti klausimai ir dėl ministrės paviešintose ataskaitose nurodomų datų – keletas dokumentų registruoti birželio 31 d., rugsėjo 31 d. Užfiksuotas klaidingas datas ministrė pavadino „technine klaida“.

„Turbūt suprantate, kad tai galėjo būti techninė klaida“, – tepasakė ji.

ELTA primena, kad abejonės, ar J. Šiugždinienė skaidriai naudojosi savivaldybės tarybos nario veiklai skirtomis lėšomis, kilo po to, kai praėjusios savaitės ketvirtadienį visuomenininkas A. Tapinas paskelbė, kad politikė prieš pradėdama darbą ministerijoje galimai neskaidriai įsisavino beveik 14 tūkst. eurų.

Prezidentūra sako, kad sprendimas dėl ministrės likimo poste – premjerės I. Šimonytės rankose. Pasak valstybės vadovo Gitano Nausėdos patarėjo Tomo Beržinsko, prezidentas, esant poreikiui, šį klausimą asmeniškai aptars su Vyriausybės lydere.

Tuo metu Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos vadovybė tvirtina, kad pasitikėjimas J. Šiugždiniene nėra susvyravęs. Pasak konservatorių Prezidiumo, ministrė, eidama Kauno miesto savivaldybės tarybos narės pareigas, už kanceliarines lėšas atsiskaitinėjo savivaldybėje nustatyta tvarka. Todėl, TS-LKD vertinimu, ji nepadarė jokių nusižengimų.

Tęsiantis A. Tapino tyrimams, Kauno apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai šią savaitę pradėjo tyrimą dėl Kauno miesto ir Kauno rajono savivaldybių tarybų nariams skirtų išmokų teisėtumo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA