Naktį atgis Kauno muziejai: skelbiama programa | Kas vyksta Kaune

Naktį atgis Kauno muziejai: skelbiama programa

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Gegužės 13-oji ne vienam įsimins ilgam, jei bus nusiteikę panaktinėti ir apsilankyti Kaune esančiuose muziejuose jau sutemus. Laukia daugybė programų, renginių, koncertų ir parodų.

Jau šiandien vakare, vieną kartą per metus išauštanti galimybė ne tik aplankyti muziejus, bet kitomis akimis pamatyti įspūdingas kolekcijas, atrasti šiuolaikinius ir vis besimainančius šių įstaigų veidus, geriau pažinti idėjų nestokojančius jų darbuotojus, rašoma Kaunas pilnas kultūros pranešime.

Kauno miesto muziejus ir padaliniai

Pilies skyrius
Pilies g. 17
18:00–00:00

18:00–22:00 – Veikla „Kauno pilies lankininkai“. Užsiėmimo metu sužinosite Kauno pilies istoriją, jos gynybos būdus, viduramžių medžioklės ir karybos principus, išbandysite šaudymą lanku ir arbaletu;

18:00–00:00 – Mobilaus žaidimo „Naujasis Hanzos kelias“ virtualios realybės siužetas Kauno pilyje. „Naujasis Hanzos kelias“ – tai pilna patirčių kelionė po Nemuno žemupio kultūrinio paveldo objektus. Žaidimą papildo ir praplečia virtualios realybės siužetai. Vienas jų – Kauno pilyje;

18:00–00:00 – Susitikimas su Kauno apskrities totorių bendruomenės atstovais, kurie pristatys parodą „Lietuvos totoriai Kaune“.

Tautinės muzikos skyrius
L. Zamenhofo g. 12
18:00–00:00

18:30–21:00 – Koncertas – folkloro ansamblių vakaronė Tautinės muzikos skyriaus kiemelyje. Koncertuos Kėdainių r. Akademijos kultūros centro folkloro ansamblis „Seklyčia“ (vad. Ona Auškalnienė), Kauno kultūros centro folkloro ansamblis „Gadula“ (vad. Andrius Morkūnas), Kauno r. Babtų kultūros centro Vandžiogalos laisvalaikio salės tradicinė kapelija „Griežlė“ (vad. Andrius Morkūnas), Oleksandra Zaykova ir folkloro ansamblis „Saulėlio“ (vad. Laura Lukenskienė);

18:00–00:00 – Interaktyvi tradicinių šokių ir kapelos erdvė. Muziejuje galėsite išbandyti interaktyvų tradicinių šokių žaidimą bei virtualiai pamuzikuoti, sukurdami savo unikaliai skambančią kapelą;

18:00–00:00 – Susitikimas su ukrainiečių bendruomenės atstovais, kurie pristatys tradicinio ukrainiečių gyvenimo parodą „Per amžius nešu savo istoriją…“. Tai paroda, sukurta ukrainiečių, kurie dėl vienų ar kitų aplinkybių, šiuo metu gyvena Kaune, bet ne savo gimtojoje Ukrainoje. Jos tikslas – papasakoti pasauliui apie ypatingai seną ir turtingą Ukrainos istoriją, pristatyti tradicinius ukrainietiškus drabužius ir namų apyvokos reikmenis;

M. ir K. Petrauskų namai
K. Petrausko g. 31
18:00–00:00

18:00–19:30 – Koncertas „Muzikinės istorijos: vakar ir šiandien“;

18:00–00:00 – M. ir K. Petrauskų skyriaus kiemelyje veiks muzikinė tarpukario fotoateljė;

18:00–00:00 – Veikla „Atvirlaiškių gamyba“, kurios metu turėsite galimybę dalyvauti kūrybinėse atvirlaiškių dirbtuvėlėse. Pasigaminti atvirlaiškiai bus pilnai paruošti siuntimui paštu savo artimiesiems.

J. Gruodžio namai
Salako g. 18
18:00–00:00

18:00–22:00 – Trečiojo amžiaus universiteto (TAU) bendruomenės nariai vaišins pagal kompozitoriaus žmonos Stasės Petrauskaitės-Gruodienės receptą paruošta vaistažolių arbata ir kvies susipažinti su J. Gruodžio gyvenimu ir kūryba, pamatyti, kur dirbo ir ilsėjosi kompozitorius, išgirsti jo kūrinių;

18:00–00:00 – Viktorina „Vakaras su muzikais“. Muziejų nakčiai skirta linksma ir žaisminga viktorina, kurios metu galėsite ne tik pasitikrinti žinias, bet ir sužinoti naujų faktų apie tris žymius Lietuvos muzikus.

Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus ir padaliniai
Šiais metais muziejus ir jo padaliniai kviečia pasinerti į „Skambantį muziejų“ ir… šiek tiek į kurortą!

Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus
V. Putvinskio g. 55
17.00–00:00

Viso vakaro metu galėsite stebėti filmą „Čiurlionis įkvepia“. M. K. Čiurlionis, jo mintys ir kūryba XXI a. žmogaus – šokėjo, kompozitoriaus ir aktoriaus akimis. M. K. Čiurlionio laiškai, dailės kūriniai, tikri gamtos, miesto vaizdai ir M. Urbaičio „Ramybės“ garsai. Pakilios, liūdnos ir romantiškos nuotaikos filme išryškina menininko gyvenimo paradoksą. Filmo kūrybinė komanda: režisierius – Marius Paplauskas, aktorius – Džiugas Kunsmanas, šokis – Mantas Stabačinskas, muzika – Arūnas Periokas.

17.00–20.00 Kūrybinė erdvė „Čiurlioniška jūra“. Vienas esminių, vyraujančių M. K. Čiurlionio kūrybos motyvų yra jūra – amžinybės, laisvės, gyvenimo, net viso pasaulio metafora. Kviečiame šeimas į muzikos salę kurti, atrasti, žaisti skambant simfoninei poemai „Jūra“.

17.00–20.00 val. Edukacinė erdvė „Sudėk geležinę viršūnę“. Apžvelgę tik lietuviams būdingas geležines paminklų viršūnes – saulutes, bandysime sudėti labiausiai patikusią iš gamtoje randamų medžiagų.

17.00–20.00 Edukacinė zona „Susikurk archajišką atviruką“. Kavinės erdvėje drauge su edukatoriais galėsite susikurti archajiškus atvirukus, linkinčius sėkmės.

20.00–21.30 val. Kviečiame dar giliau panirti į parodos „Kraupios istorijos: Aleksandra Waliszewska ir Rytų bei Šiaurės Europos simbolizmas“ atmosferą kartu su atlikėju GNAW.

21.20–21.50 Kryžių kiemelyje skambės lietuvių liaudies dainos. Sutartinių giedotojų ansamblio „Kadujo“ giesmininkės Greta Petkevičienė ir Laura Lukenskienė atliks specialią programą, kurios metu skambės kankliuojamos bei giedamos sutartinės, archajiškos lietuvių liaudies dainos bei senieji lietuvių liaudies muzikos instrumentai.

22.00–23.30 val. skambančią Muziejų naktį pabaigsime muziejaus Kryžių kiemelyje – „Kraupias istorijas“ pristatys atlikėjas Adamas Strugas (Lenkija). Koncerte skambės eschatologinės liaudies dainos, daugiausia dėmesio skiriant klajojančių, elgetaujančių dainininkų, vadinamų „dziady“, atliekamam repertuarui. Dainininkui ratukine lyra (hurdy-gurdy) akompanuos Hipolitas Woźniakas.

Kauno paveikslų galerija
K. Donelaičio g. 16
17.00–00:00

17.00–20.00 Kūrybinės dirbtuvės „Atgiję Nikiforo personažai“ parodoje „Nikiforas. Lenkijos Naïve Art meistras“; Origamio lėktuvėlių lankstymo erdvė Aleksandro Kostkaus-Kostkevičiaus parodoje „Iš debesų“.

17.00–24.00 Asmeninių avatarų kūrimas Gintauto Velykio parodoje „PortalAi“.

18.00–20.00 Kūrybinės dirbtuvės Tarptautinėje grafikos bienalėje „Mamutų grafika“ su parodos kuratoriumi Evaldu Miklauskiu.

20.00 Kartūno mados su Karalienės Mortos mokyklos vaikais parodoje „Kartūno kodas“.

21.00 Ekskursija „Nikiforo fenomenas“ parodoje „Nikiforas. Lenkijos Naïve Art meistras“.

21.30 Muzikinis-poetinis susitikimas Gintauto Velykio parodoje „PortalAi“ su autoriumi ir poetu Edmundu Janušaičiu.

Istorinė LR Prezidentūra
Vilniaus g. 33
17.00–22.00

Muziejaus sodelyje laukia nauja formato archyvinių fotografijų paroda „Kauniečių atostogos tarpukariu: nuo Kauno maudyklų iki Viduržemio jūros kurortų“ muziejaus sodelyje. Kiekvienais metais lauko parodos atskleidžia vis kitus tarpukario kauniečių ir laikinosios sostinės gyvenimo aspektus. Šiais metais parodoje jokios politikos, diplomatijos ar rimtų valstybės ir miesto reikalų – fotografijose karaliauja vasara ir jos malonumai!

17.00 ir 19.00 Ekskursija po fotografijų parodą su jos kuratore Marija Navickaite (trukmė 45 min.).

18.00 Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro organizuojamo nemokamų treniruočių projekto „Judėk sveikai“ linijinių šokių treniruotė (trukmė 60 min.).

17.00–20.00 Mokymai „Moki žodį – žinai kelią į pliažą“ su istorike Justina Minelgaite-Plentiene.

17.00–20.00 Žaidimas „Agentas kumpelninkas“ su muziejaus vadove Renata Mikalajūnaite.

Istorinėje LR Prezidentūroje:

17.00–22.00 Nemokamas ekspozicijų ir parodų lankymas (paskutiniai lankytojai įleidžiami 21.30).

17.00, 19.00, 20.00 ir 21.00 ekskursijos su istorike dr. Ingrida Jakubavičiene, Erika Drumelyte ir Kamile Valaitiene ekspozicijoje „Rūmų istorijos“ (grupėje iki 30 lankytojų, grupės sudaromos gyvos eilės principu).

A. ir P. Galaunių namai
Vydūno al. 2
17.00–22.00

Specialiai Muziejų nakčiai skirta paroda „Muzikuojanti grafika“. Joje eksponuojama per trisdešimt grafikos kūrinių iš Pauliaus Galaunės senosios ir šiuolaikinės grafikos rinkinio bei Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus Vaizduojamosios dailės skyriaus kolekcijos.

Nauja Irenos Piliutytės paroda „Vakar, šiandien ir visada…Lietuvos kultūros veikėjų – raštijos pradininkų, knygnešių, Lietuvos Prezidentų portretai”. Tekstilininkės I. Piliutytės kruopščiai nuaustuose gobelenuose ne tik žinomų veikėjų Martyno Mažvydo, Kristijono Donelaičio, Jurgio Bielinio ar Antano Smetonos veidai, bet ir rečiau girdėti Danieliaus Kleino, Adalberto Becenbergerio, Stasio Neteckio vardai bei personalijos.

Architektės Eglės Januškienės paroda – edukacinė erdvė „MODER… KAS? Kauno modernizmas! Ir architekto profesija“.

J. Zikaro memorialinis muziejus
J. Zikaro g. 3
17.00–22.00

Muziejų naktį šiuose ypatinguose namuose pamatysite daug autentiškų detalių, kurios dar labiau atsiskleidė po 2021 m. atliktų restauravimo darbų: vienintelis Lietuvoje išlikęs maždaug 1935 m. linoleumas, autentiški baldai, koklinės krosnys, 1900 m. „Kaps“ firmos pianinas, sofa, ant kurios sėdėjo pats J. Basanavičius, restauruotas gramofonas, skleidžiantis E. Karuzo atliekamą „Santą Liučiją“, kurios mėgo klausytis J. Mackevičius ir J. Zikaras ragaudami „Lemončelą“ ir žiūrėdami į J. Mackevičiaus tapytą „Kaprį“. Būtinai užsukite į Bučinių terasą, nuo kurios atsiveria viena gražiausių Kauno senamiesčio panoramų!

Lietuvos švietimo istorijos muziejus
Vytauto pr. 52
19.00–22:00

Šiame muziejuje laukia „Naktis be rėmų“.

– Lankytojus pasitiks šviesos, muzikos ir tarpukario simbolių kompozicija subtiliame ArtDeco salone;

– Papildant Kauno literatūros savaitės Bičiulių programą, muziejaus Klasėje šviesos instaliacijoje pinsis Lietuvos rašytojų mintys apie šviesią būtį;

– Istorinės muziejaus ekspozicijos kvies susipažinti su tiesiogine bei perkeltine prasmėmis šviesą nešančiais muziejiniais eksponatais;

– Edukacinėse klasėse vyks individualūs teminiai užsiėmimai: piešimas tamsoje, spalvų terapija;

– Muziejaus draugas, botaninės parfumerijos kūrėjas „BIOCOS“ pristatys kvapnią parodą „Kvepiantys paveikslai“, kur susijungs paveikslai ir natūralių kvapų kompozicijos. Ar smalsu, kaip kvepia flirtas? Ar kosmosas turi savo kvapą?

– Mažieji muziejaus lankytojai Skaityklėlėje galės leistis į smagų žaidimą su pasakų herojais.

Maironio lietuvių literatūros muziejus
Rotušės a. 13
18.00–00:00

Nuo penktadienio muziejaus rengiamas vaikų knygų festivalis „Gyvos raidės“ vakarop pakvies į naktinį nuotykį:

„18 val. jus rimtai juokins garsiausias vaikų rašytojas Tomas Dirgėla. Atnaujinta stand-up komedija „Skaitymas kenkia medžiams“ tikrai patiks visiems – mažiems ir dideliems! Svarbu, kad tėvai patikėtų, jog skaitymas yra labai labai blogas dalykas… Tikrai!

Na, o tada – pas Maironį į svečius. Drąsiai keliaukite į Maironio butą, grožėkitės, stebėkitės, šniukštinėkite. Įdomu, ką pagalvos Maironis, žvelgiantis į jus iš portretų, kad jūs tokie vėlyvi svečiai?

Kviesime ir į literatūros ekspoziciją „Literatūra keičia“, nes tokios gausybės paslapčių tikriausiai niekad nepavyks ištyrinėti iki galo. Čia vis kas nors naujo…

Bet baugiausias ir paslaptingiausias naktį – sodas. Vieni šešėliai ir šnaresiai, paslaptingi gėlių aromatai ir atklystančios juodos katės pėdsakai. Bet ne tik tai. Neseniai sodo sienas papuošė paroda „Poeto sodas“. Tą naktį ji nušvis būtent šiai progai skirtu nauju apšvietimu!“

Lietuvos sporto muziejus
Muziejaus g. 7
17.00–23:00

Muziejus kviečia susipažinti su Lietuvos sporto istorija, legendinio boksininko Algirdo Šociko ekspozicija, Jadvygos ir Jono Ramanauskų – Lietuvos cirko pradininkų ir korifėjų – cirko istorija. Aplankysite parodas: „Sportininkų portretai dailėje“; „Lietuvos krepšiniui – 100“; Edvino Rajunco, Europos ir pasaulio imtynių nugalėtojo ir prizininko, autorinę parodą. Galėsite išbandyti jėgas krepšinio aikštelėje, stalo teniso turnyre ir futbolo žaidime.

Vytauto Didžiojo karo muziejus ir padaliniai

Šios nakties tema – „Visiškai slaptai“, skirta Lietuvos žvalgybos istorijai paminėti. Ši idėja gimė 2023-iuosius paskelbus tarpukario Lietuvos žvalgės Marcelės Kubiliūtės metais.

Vytauto Didžiojo karo muziejus
K. Donelaičio g. 64
18.00–00.00

Muziejaus ekspozicijose maži ir dideli turės galimybę ne tik pamatyti bei paliesti žvalgyboje naudotus ir muziejuje saugomus ginklus, bet ir su specialiomis žvalgybinėmis priemonėmis stebėti „priešą“ ar jo teritoriją, išbandyti skirtingų tipų šifravimo prietaisus ir atkoduoti žodžius, sužinoti, kam buvo naudojama medinė lėkštė duonai, esanti ekspozicijoje, o partizanų bunkeryje rasti itin slaptosiose užduotyse naudotą specialų prietaisą, kuriuo bus galima atsispausdinti savo slapyvardį. Protų mūšio dalyviai išbandys krepšinio žinias ir išgirs, kaip ši sporto šaka pasikeitė per 100 metų.

18.00 – Trys istorinio XVIII a. pabūklo šūviai muziejaus sodelyje;
18.00 – 20:00 – pirmosios pagalbos kursai;
18.00 – 00:00 – edukacinė veikla ir kitos pramogos muziejuje.

Vytauto Didžiojo karo muziejaus Karo technikos ekspozicija
K. Baršausko g. 101

Ypatingų vakarinių ekskursijų metu svečiai bus supažindinti su karo technika, naudota slaptųjų operacijų metu, galės dalyvauti edukacinėje programoje „Žvalgas“, ir (dėmesio!) turės galimybę pasivažinėti kariniu džipu.

Ekskursijų laikas – 18:00, 20:00, 22:00 val.
Edukacijų laikas – 21:00 val.
*Būtina išankstinė registracija telefonu +370 660 07135

Pogrindžio spaustuvė „ab“
Spaustuvės g. 2, Salių k.

Muziejų nakties dalyviai bus pravesti pro slaptą pogrindinę slėptuvę, kurioje sovietmečiu išspausdinta net 138 000 egzempliorių patriotinio ir religinio turinio brošiūrų ir leidinių. Spaustuvėje „ab“ lankytojai galės ne tik sužinoti apie spaustuvės veiklos ypatybes, bet iš arčiau pažinti ir spaustuvės įkūrėjų Vytauto Andziulio ir Juozo Bacevičiaus gyvenimo istorijas.

Ekskursijų laikas – 18:00, 20:00 val.

*Būtina išankstinė registracija telefonu (8 37) 55 32 49

Kauno IX forto muziejus
Žemaičių pl. 73
19.00–23.00

Kas yra šviesa? Kiek jos galima rasti ten, kur vyrauja slegianti tamsa? Ką tamsos ir šviesos sandūra padeda patirti, suprasti, prisiminti? Šeštadienio naktį Kauno IX forto muziejuje lankytojų laukia įtraukiantis garso ir vaizdo instaliacijų pasakojimas apie šviesą ir atminimą „Juoda šviesa“.

Audiovizualinę instaliaciją pristato garso ir vaizdo menininkas Marius Antanaitis, bendradarbiaudamas su užsienio elektroninės muzikos kompozitoriais Donato Dozzy ir Johannes Auvinen (TIN MAN), taip pat instaliacijų kūrėjais iš Lietuvos – MPD, Vytautu Basčiu ir kitais; instaliacijos bendraautorė – Monika O. Kalytytė-Antanaitienė.

Unikalioje vietoje – IX forto gynybinėje sienoje – susijungs įvairūs meno žanrai. Pojūčių kupiną pasivaikščiojimą lydės minimalistinė ambient stiliaus muzika ir technomuzikos garsai, o pro tamsą besiskverbianti šviesa kvies stabtelti – būti čia ir dabar, įsigilinti į save, praverti atminties klodus.

Instaliacijos lankymas vyksta gyvos eilės principu. Esant dideliam lankytojų skaičiui, galimi srauto ribojimai. Paskutiniai lankytojai įleidžiami 23.00 val.

Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejus
Laisvės al. 106
18.00–23:00

Kino salė:

18:00 – Paskaita „Prof. Tadas Ivanauskas – vienas žymiausių XX a. gamtininkų“;

19:00 – Paskaita „Taksidermijos pagrindai (iškamšų gamyba)“;

20:00 – Paskaita „Šis tas apie namines pelėdas”;

20:30 – Paskaita „Kaip vabzdys tampa eksponatu“;

21:30 – Paskaita „Jūrinis erelis Lietuvoje“;

22:00 – Paskaita „Apie paukščių ženklinimą (žiedavimą)“.

Ekspozicija:

19:00 – Pristatymas „Nakties gyvūnai: miegapelės ir šikšnosparniai“;

20:00 – Pristatymas „Lietuvos invazinės žuvys ir ropliai“;

21:00 – Pristatymas „Bestuburiai gyvūnai – nuo primityviausių iki sudėtingiausių“.

Edukacinė klasė:

19:15 – Edukacinė programa „Muziejaus naktis gamtoje”;

20:30 – Edukacinė programa „Muziejaus naktis gamtoje”;

22:00 – Edukacinė programa „Muziejaus naktis gamtoje”.

VDU menų galerija „101“
Muitinės g. 7
17.00-21:00 – atviras parodų lankymas

Paroda „Nepaklusnumo ikonos“ pristato Rimanto Šlipavičiaus-Šlipo, Arūno Kulikausko ir Eugenijaus Varkulevičiaus-Varkalio kūrinius, įvairias meno formas ir medijas jungiančius darbus, įkūnijančius jų kūrybinius eksperimentus ir liudijančius šių menininkų maištavimą prieš kultūrines ir socialines normas bei politinius suvaržymus. Kuratoriai – Rasa Žukienė ir Tomas Pabedinskas.

Ekspozicija „Menų fakultetas 100-metyje: kūryba kuria kultūrą“ įvairiomis išraiškos formomis pristato VDU Menų fakulteto dėstytojų, absolventų ir studentų kūrybą, eksprimentuojant su erdve ir laiku neparodinėse fakulteto erdvėse. 18 val. parodoje vyks ekskursija.

Studentų fotografijų paroda „Struktūros“ pristato fotografijos ir poezijos sintezę nukeliant parodos lankytoją tarsi į fotolaboratorijos tamsųjį kambarį, kuriame sukuriamas išskirtinis vaizdų audinys ir kviečiama patirti netikėtas jausmų struktūras. 19 val. parodoje vyks ekskursija.

Lietuvos krepšinio namai
Santakos g. 11
Nuo 18.00

Muziejaus nakties proga „Krepšinio namuose“ vyks ekskursijos 18.00 val., 19.00 val., 20.00 val. muziejaus darbuotojai pristatys „Krepšinio namų“ ekspozicijas – teminę ir pašto ženklų parodas, taip pat meninę instaliaciją, ir papasakos išsamiau apie krepšinio trofėjus.

Lietuvos aviacijos muziejus
Veiverių g. 132
19.00–22:00
Muziejus kviečia į Michało Solarskio (Lenkija/JK) fotografijų parodą-instaliaciją „Oro žmonės“. Tai didelės apimties fotografijų projektas, kurio parodos architektūrinę versiją užsakė Antrojo pasaulinio karo muziejus Gdanske.

Parodos pristatymą LAM lauko ekspozicijoje sudarys dvi dalys: nuo 20:30 val. aviacijos istoriko, LAM muziejininko Eugenijaus Raubicko įvadas į Antrojo pasaulinio karo aviaciją ir rytų europiečių indėlį į kovą prieš fašizmą ore ir nuo 21 val. pašnekesys su parodos autoriumi Michału Solarskiu, kurį ves LAM vadovas Mindaugas Kavaliauskas.

Be to, Lietuvos aviacijos muziejus šeštadienį keliauja į … Judrėnus!

Minėdamas „Lituanicos“ skrydžio 90-metį, muziejus ir jo teritorinis padalinys Stepono Dariaus gimtinė-muziejus kartu su Judrėnų kaimo bendruomene 12–17 val. kviečia į edukacinį žygį „Stepono Dariaus takais. Judrėnai“.

Daugiau informacijos apie renginius rasite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA