Nuo legioneliozės mirė dar vienas žmogus | Kas vyksta Kaune

Nuo legioneliozės mirė dar vienas žmogus tai jau penktoji mirtis

BNS 2023/05/10 16:42
Asociatyvi / DELFI / D. Pipo nuotr.

Nuo legioneliozės mirė dar vienas žmogus, iš viso nustatytos penkios mirtys, trečiadienį pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras.

„Šiandien, gegužės 10 dieną, gautas pranešimas apie dar vieną mirties atvejį. Iš viso šiuo metu užregistruoti 22 legioneliozės atvejai, iš jų – 5 mirties atvejai. Pagal gydymo įstaigos pateiktus duomenis, trijų mirusiųjų mirties priežastis – kita liga, dviejų – legioneliozė“, – informavo NVSC.

Centras taip pat tvirtino per pastarąsias dvi dienas negavęs pranešimų apie naujus ligos atvejus.

Ligoninėje tebegydomi septyni žmonės.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys pirmadienį teigė, kad legioneliozės protrūkis Kauno mieste ir rajone siejamas su Garliavos vandens siurblinės rezervuarų plovimo darbais.

Savo ruožtu „Kauno vandenys“ tvirtina, kad pasirodžius pirminei informacijai apie susirgimus įmonė savo iniciatyva paėmė vandens mėginius iš Garliavoje esančių vandentiekio tinklų. Įmonė taip pat akcentuoja, kad yra atsakinga už vandens tiekimą „iki įvadinio skaitiklio, už vidaus vamzdyno kokybę bendrovė neatsako“.

Pasak NVSC, trečiadienį taip pat inicijuotas nuotolinis pasitarimas su Kauno miesto ir rajono savivaldybių atstovais, aptarta nepalanki epidemiologinė legioneliozės situacija, daugiabučių namų bendrijų ar administratorių veiksmai, susiję su šilumos ūkio priežiūra.

Centro teigimu, Kauno miesto savivaldybės atstovai pasiūlė kasmet, pasibaigus šildymo sezonui, organizuoti tarpinstitucinius pasitarimus, kad visoms atsakingoms šalims, tai yra šilumos ūkio prižiūrėtojams, daugiabučių administratoriams, bendrijoms, būtų priminti su legioneliozės prevencija susiję būtini veiksmai.

Legioneliozė – plaučių uždegimo rūšis, kurią sukelia Legionella bakterijos. Maždaug vienas iš dešimties susirgusiųjų šia liga miršta. Šios bakterijos plinta per vandens dulksną (aerozolius), dažniausiai dėl netinkamai prižiūrimos ar sukonstruotos vandentiekio sistemos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA