Kauniečių nerimas dėl gatvės atkarpos šalia gimnazijos: vaikai čia rizikuoja kasdien | Kas vyksta Kaune

Kauniečių nerimas dėl gatvės atkarpos šalia gimnazijos: vaikai čia rizikuoja kasdien

Lrytas.lt / Miglė Piečytė 2023/05/10 21:45
Kovo 11-osios gatvės atkarpa gyventojams bado akis / G. Bitvinsko nuotr.

Kauniečiai plūstasi dėl automobiliais užstatytos Kovo 11-osios gatvės – vairuotojams nerūpi nei parkuotis draudžiantys ženklai, nei kasdien į šalia esančią gimnaziją kulniuojančių moksleivių saugumas. Su pažeidėjais, rodos, nesusitvarko ir pareigūnai.

Gatvės atkarpa priešais Kauno Kovo 11-osios gimnaziją, anot gyventojų, tiesiog bado akis. Vis dėlto kauniečiams labiausiai nerimą kelia ne duobės ir konteineriais užgriozdinta gatvė, o automobiliai.

Jų čia pristatyta galybė, daugiausia tai aplinkinių namų savininkų mašinos. Vairuotojai, rodos, net nežiūri, kur parkuojasi: kas ant šaligatvio, kas tiesiai po ženklu, draudžiančiu stovėti.

Nerimaujama ir dėl mokinių – kasdien jie priversti tiesiog nardyti tarp mašinų, neretai į gatvelę užsuka ir sunkiasvorės transporto priemonės.

Kasdien rizikuoja vaikai

Kaunietis Antanas „Laikinajai sostinei“ sakė situaciją matantis gana ironišką. Nors Kovo 11-oji – ypatinga diena visai Lietuvai, jos vardu pavadintos gatvės atkarpa prie gimnazijos (beje, irgi pavadintos šios svarbios dienos garbei) tiesiog bado akis.

Kovo 11-osios gimnazija / Wikimedia Commons nuotr.

„Gatvė užgriozdinta šiukšlių konteineriais, duobėta, nuolat pristatyta automobilių, labai judri ir pavojinga. Kai prilyja ar pripusto, pavojus dar labiau padidėja“, – pasakojo Antanas.

Jis tikino ne kartą matęs slidžioje gatvėje griūvančius žmones, tad, vyro įsitikinimu, kasdien čia žingsniuodami rizikuoja šimtai miestiečių.

„Į šią gimnaziją skubantys mokytojai ir moksleiviai dažniausiai eina gatve, kurioje zuja lengvieji automobiliai ir sunkiasvorės mašinos. Gal laukiame skaudžios nelaimės, kad pradėtume galvoti?“ – piktinosi Antanas.

Vis dėlto vyras mano, kad Kauno valdžia greitu metu nesiims problemos spręsti. Esą į gatvę niekad neužsuka net policijos pareigūnai.

„Manau, kad tokioms smulkmenoms Kauno galvos dar nepribrendo, čia jokio pelno. Siūlau įrengti normalų taką į gimnaziją ir palikti vienos krypties eismą gatvelėje, einančioje pro gimnaziją“, – tokią išeitį matytų Antanas.

Parkuojasi ir vidury gavės

Kad situacija rimta, patvirtino ir Kovo 11-osios gimnazijos direktorius Stanislovas Milašius. Jo teigimu, mokiniai ir jų tėvai kasdien į mokyklą eina gatve, o ne šaligatviu, nes šis pristatytas automobilių. Vairuotojų nestabdo net ir tai draudžiantys kelio ženklai.

„Vienoje gatvės pusėje yra siauras šaligatvis, bet jis būna apstatytas. Ženklų nepaisoma, nors jų yra – toje atkarpoje apskritai draudžiama sustoti. Einantiems į mokyklą vaikams nėra kur dėtis“, – tikino S. Milašius.

Kai kurie vairuotojai dar nerūpestingesni – jei laisvos vietos neranda ant šaligatvio, automobilius statosi vidury gatvės.

Asociatyvi / Kaunas.lt nuotr.

„Patekimas į mokyklą pėstiesiems ir važiuojantiems yra problemiškas. Didžiausia problema – žmonių iš aplink esančių gyvenamųjų namų automobilių statymas.

Kol gyventojai nesusitvarkys su parkavimu, tol problema neišnyks. Reikia, kad susivoktų gyventojai“, – pridūrė direktorius.

Gimnazija buvo priversta kovoti ir su dar viena problema – anksčiau vairuotojai automobilius statydavo tiesiog mokyklos kieme.

„Prie mokyklos pasistatėme ženklą, kad draudžiamas įvažiavimas į teritoriją. Bet niekas jo nepaisė, kol nepasistatėme kelio užtvaro“, – atviravo S. Milašius.

Jis pridūrė dėl problemos bandęs susisiekti ir su policija, tačiau jam tepasiūlyta fotografuoti kiekvieno pažeidėjo automobilį ir siųsti nuotraukas.

Pareigūnai nieko nežinojo?

Kauno policijos Komunikacijos poskyrio vyriausioji specialistė Reda Zarauskienė sakė, kad nebuvo gauta nė vieno pranešimo dėl ne vietoje statomų automobilių Kovo 11-osios gatvės atkarpoje šalia gimnazijos.

Kovo 11-osios gatvės atkarpa gyventojams bado akis / G. Bitvinsko nuotr.

„Patys tėveliai ir mokyklos bendruomenė gali prisidėti prie eismo saugumo užtikrinimo, pateikti informaciją apie Kelių eismo taisyklių pažeidimus, būtinai nurodyti nusižengimo vietą, datą ir laiką“, – teigė R. Zarauskienė.

Ji pridūrė, kad apie situaciją informavo Kelių policijos skyriaus pareigūnus.

„Numatoma imtis prevencinių priemonių“, – tikino R. Zarauskienė.

Ramybėje pažeidėjų nepaliks

Jokių skundų negauna ir Kauno miesto savivaldybė, sakė Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Gintaras Gatulis, tačiau pridūrė – nuo šiol vyks patikrinimai.

„Atliekamų patikrinimų dėl neleistinose vietose pastatytų automobilių metu bus papildomai atkreiptas dėmesys ir į šią vietą“, – pabrėžė G. Gatulis.

Savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis antrino – bėda nebus palikta ramybėje.

„Kovo 11-osios gatvėje prieš porą metų atliktas remontas – atnaujinta važiuojamosios dalies danga, šaligatviai, dviračių takai.

Priemonių minimoje atkarpoje numatyta imtis ir šiemet – aiškiai atskirti pėsčiųjų takus ir važiuojamąją dalį, sudarant sąlygas saugiam judėjimui“, – tikino A. Pakalniškis.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA