Mokesčių reformoje mažiausiai uždirbantiems individualios veiklos vykdytojams numatomas 3 proc. pajamų mokesčio tarifas | Kas vyksta Kaune

Mokesčių reformoje mažiausiai uždirbantiems individualios veiklos vykdytojams numatomas 3 proc. pajamų mokesčio tarifas

ELTA 2023/05/08 12:45
Asociatyvi / A. Ufarto nuotr.

Finansų ministerija tarp pristatytų pokyčių mokesčių reformoje numato padidinti mokestinį kreditą, kad mažų pajamų (iki 15 tūkst. eurų per metus) gavėjų iš individualios veiklos efektyvus gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifas mažėtų nuo 5 proc. iki 3 proc.

Taip pat aiškinama, kad mažiausiai uždirbantiems sumažintas poveikis dėl valstybinio socialinio draudimo (VSD) ir privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokų priskyrimo neleidžiamiems atskaitymams ir nedarbo draudimo įmokos įvertinimo, o faktinės išlaidos deklaruojantiems asmenims poveikis beveik eliminuotas.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė akcentavo, kad VSD ir PSD įmokos nėra sąnaudos, kurios reikalingos pajamoms užimti, dėl to numanomų prezumcinių sąnaudų dydis mažinamas nuo 30 iki 20 proc. Ji taip pat pažymėjo, kad individualią veiklą vykdantys asmenys bus įtraukti į nedarbo draudimo gavėjų ratą – tokie žmonės mokės nedarbo draudimo įmokas, todėl jiems priklausys ir išmokos.

„Šiose srityse darant sprendimus, manome, kad pavyko sumažinti poveikį, kuris yra dėl VSD ir PSD įmokų priskyrimo neleidžiamiems atskaitymams ir nedarbo draudimo įmokos įvedimo per mokestinio kredito gilinimą. Tokiu būdu, žmonėms, kurie uždirba iki 15 tūkst. eurų per metus pelno, t. y. apmokestinamųjų pajamų, faktines išlaidas deklaruojantiems asmenims poveikis šių pakeitimų yra beveik eliminuotas“, – pirmadienį žurnalistams teigė G. Skaistė.

„Dėl dabartinės situacijos, kuomet situacijos yra skirtingos prezumcinių sąnaudų deklaravimo ir faktinių sąnaudų deklaravimo atvejais, tiesiog suvienodinant VSD ir PSD bazių apskaičiavimo principus, faktines ir prezumcines sąnaudas deklaruojantiems asmenims, prezumcines išlaidas deklaruojantiems, dalis poveikio išlieka“, – aiškino ji.

Nurodoma, kad suvienodinant VSD ir PSD bazių apskaičiavimo principus faktinės ir prezumpcinės išlaidas deklaruojantiems asmenims, prezumpcines išlaidas deklaruojantiems dalis poveikio išlieka.

2026 metais faktinių sąnaudų deklaravimo atveju, uždirbantiems iki 15 tūkst. eurų apmokestinamųjų pajamų per metus iš esmės amortizuojamas PSD ir VSD įmokų priskyrimas neleidžiamiems atsiskaitymams bei nedarbo draudimo įmokų atsiradimas.

Finansų ministerija tvirtina, kad dėl VSD ir PSD įmokų atskaitymo mokestinė našta auga 0,88 proc. Tuo tarpu dėl 1,32 proc. nedarbo draudimo įmokos (skaičiuojama nuo 90 proc. apmokestinamųjų pajamų) mokestinė našta auga 1,18 proc.

Pirminis Finansų ministerijos siūlymas buvo, kad 75 proc. asmenų mokestinis kreditas taikomas pilna apimtimi, 10 tūkst. eurų apmokestinamųjų pajamų riba – 5 proc. efektyvus GPM tarifas.

Tuo tarpu patikslintas siūlymas yra, kad būtų 85 proc. asmenų mokestinis kreditas taikomas pilna apimtimi, 15 tūkst. eurų apmokestinamųjų pajamų riba – 3 proc. efektyvus GPM tarifas.

Perskaičiuojamas atotrūkis tarp individualios veiklos pelno ir darbo santykių pajamų

Aiškinama, kad 2024 m. GPM tarifas nebus keičiamas ir GPM tarifas pilna apimtimi taikomas tik pasiekus viršutinę 35 tūkst. eurų ribą. Taip pat neleidžiama iš apmokestinamųjų pajamų atimti VSD ir PSD įmokų, dėl to prezumpcinių sąnaudų dydis sumažinamas nuo 30 proc. iki 20 proc. Apatinė riba, nuo kurios taikomas mokesčių kreditas pradeda mažėti – nesikeičia, mažiausias efektyvūs GPM tarifas mažinamas iki 4 proc.
Taip pat nuo PVM mokėtojo ribos atsisakoma prezumpcinių sąnaudų.

2025 m. GPM tarifo viršutinė riba keičiama nuo 15 iki 17 proc., GPM tarifas pilna apimtimi taikomas tik pasiekus viršutinę 35 tūkst. eurų ribą. Apatinė riba, nuo kurios taikomas mokesčių kreditas pradeda mažėti, mažinama nuo 20 iki 15 tūkst. eurų apmokestinamųjų pajamų ir pradedamas taikyti nedarbo draudimo mokestis. Mažiausias efektyvus GPM tarifas mažinamas papildomai dar 1 proc., iki 3 proc.

2026 m. GPM tarifo viršutinė riba keičiama nuo 17 proc. iki 20 proc., GPM tarifas pilna apimtimi taikomas tik pasiekus viršutinę 35 tūkst. eurų ribą. Apatinė riba, nuo kurios taikoma mokesčių kreditas pradeda mažėti, nebemažinama.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA