Nuo legioneliozės Kaune iš viso mirė keturi žmonės | Kas vyksta Kaune

Nuo legioneliozės Kaune iš viso mirė keturi žmonės

BNS 2023/05/06 14:38
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Nuo legioneliozės protrūkio Kauno mieste ir rajone pradžios mirė keturi žmonės, šeštadienį pranešė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno ligoninė.

Iki šiol buvo žinoma apie du miruosius. Dar vienas mirties atvejis, apie kurį anksčiau nepranešta, fiksuotas penktadienį, o ketvirtasis – šeštadienį.

Iš viso šiuo metu Kauno mieste ir rajone yra užfiksuota 18 legioneliozės atvejų. Be minėtų trijų, 12 buvo nustatyta Kauno rajone, trys – Kauno mieste.

Šį savaitgalį atvežtas ir LSMU Kauno ligoninės Suaugusiųjų intensyvios terapijos ir reanimacijos skyriuje paguldytas dar vienas sunkesnės būklės ligonis, kuris priklauso 80-90 metų amžiaus grupei. Šiame skyriuje taip pat gydomas 70-80 metų amžiaus ligonis, esantis čia apie savaitę.

Iš viso LSMU Kauno ligoninėje gydomi dešimt asmenų su legioneliozės diagnoze.

Ligos protrūkio priežastys iki šiol nėra nustatytos.

Legioneliozė – plaučių uždegimo rūšis, kurią sukelia bakterijos. Maždaug vienas iš dešimties susirgusiųjų šia liga miršta. Šios bakterijos plinta per vandens dulksną (aerozolius), dažniausiai dėl netinkamai prižiūrimos ar sukonstruotos vandentiekio sistemos.

Legioneliozę sukeliančios bakterijos dauginasi 20–50 laipsnių Celsijaus temperatūros vandenyje, o aukštesnėje nei 50 laipsnių temperatūroje bakterijos gyvuoja, tačiau nebesidaugina. Bakterijos žūva, kai vandens temperatūra pakyla virš 65 laipsnių.

Legionelioze galima užsikrėsti įkvėpus bakterijomis užteršto vandens dulksnos. Liga nėra perduodama vienam žmogui nuo kito ar geriant vandenį. Šios ligos galima išvengti, jei nuolat būtų palaikoma ne žemesnė 50 laipsnių temperatūra visuose vartotojų vandens čiaupuose.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA