Keliolika minučių kauniečiui kainavo 34 eurus | Kas vyksta Kaune

Keliolika minučių kauniečiui kainavo 34 eurus

delfi.lt / Lukas Miknevičius 2023/05/05 19:50
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kauno prekybos centro „Savas“ aikštelėje keliolika minučių ilgiau nei leidžiama automobilį palikęs kaunietis po kurio laiko sulaukė laiško iš skolų išieškojimo bendrovės, reikalaujančios susimokėti 34 eurus. Jis įtaria, kad aikštelę administruojanti bendrovė tokiu būdu siekia pasipinigauti, užuot ties įvažiavimu įrengusi užkardą, kuris neleistų išvažiuoti nesusimokėjus.

Nekilnojamojo turto vystymo bendrovės „Hanner“ valdomo PC „Savas“ aikštelėje nemokamai automobilį galima laikyti dvi valandas, kiekviena kita valanda kainuoja vieną eurą.

Kaunietis Kristupas (vardas pakeistas) šioje aikštelėje savo automobilį kovo mėnesį paliko keliolika minučių ilgiau nei leidžia nemokamo stovėjimo terminas ir to nepastebėjęs išvažiavo.

Tačiau gegužės pradžioje adreso, kuriuo yra registruotas, tačiau negyvena, pašto dėžutėje aptiko du laiškus.

Pirmąjį atsiuntė aikštelę administruojanti bendrovė „Stova“, veikianti su „UniPark“ prekės ženklu. Šiame laiške buvo reikalaujama per 72 valandas nuo jo gavimo sumokėti 15 eurų mokestį.

PC „Savas“ aikštelė / DELFI nuotr.

Antrasis laiškas į pašto dėžutę įkrito po mėnesio. Jį atsiuntė skolų išieškojimo bendrovė „Julianus Incaso“, o reikalavimas išaugo iki 34,36 eurų, kadangi atsirado 19,36 euro skolos išieškojimo mokestis.

Kristupas sako, kad mielai būtų susimokėjęs eurą už papildomą automobilio stovėjimo laiką, tačiau apie pasibaigusį nemokamo parkavimo terminą nežinojo, o išvažiuojant iš aikštelės kelio nepastojo nei užkardas, nei kita kliūtis.

Jis kreipėsi į bendrovę „Stova“ prašydamas paaiškinti, kokiu pagrindu buvo skirta 15 eurų bauda ir kodėl papildomo mokesčio iš jo dar reikalauja ir skolų išieškotojai, tačiau sulaukė atsakymo, kuriame nurodyta, kad visi įsipareigojimai atsirado vadovaujantis bendrovės nustatytomis taisyklėmis.

Kaunietis mano, kad „UniPark“ užkardo PC „Savas“ aikštelėje galimai neįrengia tyčia, kad galėtų vėliau išieškoti gerokai didesnes sumas iš susimokėti pamiršusių lankytojų. Toks įtarimas dar labiau sustiprėjo panaršius internete ir paieškojus atsiliepimų apie UAB „Stova“. Paaiškėjo, kad Kristupas nėra pirmasis, kuriam apsilankymas „Savas“ prekybos centre baigėsi laiškais iš skolų išieškotojų.

Užkardas trukdytų eismui

Tuo metu „UniPark“ rinkodaros vadovas Laurynas Globys Delfi teigia, kad sprendimas neįrengti pakeliamų užtvarų prie PC „Savas“ buvo priimtas siekiant nesukelti papildomų trikdžių intensyviam automobilių eismui šioje aikštelėje. Vietoje užtvaro transporto priemonių judėjimą stebi vaizdo kameros, fiksuojančios atvykimo ir išvykimo laikus.

PC „Savas“ aikštelė / DELFI nuotr.

Pasak „UniPark“ atstovo, parkavimo taisyklės šioje aikštelėje galioja nuo 2021 m. lapkričio. PC „Savas“ parkavimo aikštelė yra pažymėta kelio ženklais, atitinkančiais KET reikalavimus, bei aiškiai matomoje vietoje pakabintomis mokamos automobilių stovėjimo aikštelės taisyklėmis. Tinkamą ženklų įrengimą patvirtino atsakingi Kauno miesto pareigūnai, susimokėti viršijus nemokamo stovėjimo laiką galima šalia įrengtame parkomate, SMS žinute arba per „UniPark“ aplikaciją.

„Taisyklėse nustatyta, kad už jų pažeidimą vairuotojai turi sumokėti papildomą, taisyklėse nurodytą mokestį. Vairuotojams nesumokėjus už viršytą nemokamą laiką PC „Savas“ aikštelėje, yra suformuojamas pranešimas apie parkavimo pažeidimą, kurio suma PC „Savas“ atveju – 15 EUR. Atsižvelgiant į pažeidimo administravimo ir pranešimo siuntimo išlaidas, ši suma negali būti tokia pati, kaip parkavimo paslaugos“, – nurodo L. Globys.

Jo teigimu, skolos išieškojimas vykdomas tuomet, kai mokėjimas nėra gaunamas per mėnesį po pirminio pranešimo išsiuntimo. Tuomet prie mokesčio už parkavimo taisyklių pažeidimą yra pridedami UAB „Julianus Inkaso“ nustatyti administraciniai mokesčiai, skirti skolos išieškojimo išlaidoms padengti.

„Vairuotojus raginame būti dėmesingais ir pastebėti visus kelio ženklus. KET 5 punktas sako, jog eismo dalyviai privalo išmanyti Lietuvos Respublikos saugaus eismo automobilių keliais įstatymą, mokėti taisykles bei jų laikytis“, – teigia „UniPark“ rinkodaros vadovas.

PC „Savas“ valdanti bendrovė „Hanner“ teigia, kad aikštelę administruoja UAB „Stova“, kuri „yra šios srities profesionalė“.

„Pasitikime šios bendrovės darbu ir manome, kad bet kokie nesusipratimai bus išspręsti objektyviai ir teisingai, įvertinant visas aplinkybes bei gerbiant kiekvienos šalies interesus“, – nurodo „Hanner“.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA