„BaltCap“ Kauno rajono mokyklų atnaujinimo projektas išrinktas vienu geriausių | Kas vyksta Kaune

„BaltCap“ Kauno rajono mokyklų atnaujinimo projektas išrinktas vienu geriausių

Asociatyvi / Organizatorių nuotr.

Viešosios ir privačios partnerystės (PPP) principu „BaltCap Infrastructure Fund“ įgyvendinamas Kauno rajono mokyklų atnaujinimo projektas buvo išrinktas vienu geriausių PPP projektų ir gavo specialų Jungtinių Tautų Ekonomikos komisijos Europai (UNECE) apdovanojimą šią savaitę Atėnuose vykusiame tarptautiniame PPP forume, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Tarptautinė vertinimo komisija projektą apdovanojo už aplinkosauginį tvarumą, poveikio aplinkai atsparumą bei galimybę replikuoti kitur.

„BaltCap Infrastructure Fund“ ir Kauno rajono savivaldybė 15 metų trukmės sutartį, kuria numatoma atnaujinti ir pagerinti švietimo infrastruktūrą Mastaičiuose, Kačerginėje ir Zapyškyje, pasirašė 2020 metais. „BaltCap“ fondas įsipareigojo investuoti 13,6 mln. eurų, pastatyti vieną mokyklą ir sporto kompleksą, rekonstruoti dvi mokyklas ir baseiną. Infrastruktūros statyba buvo užbaigta 2022 metų gruodį, šiuo metu mokyklos sėkmingai veikia.

„Sprendimai, kuriuos priimame dar projektavimo etape, turi įtakos aplinkai per visą infrastruktūros gyvavimo laikotarpį. Mes neišsižadėjome savo principo nedaryti kompromisų tvarumo sąskaita ir labai didžiuojamės, kad Jungtinės Tautos įvertino mūsų pastangas šiuo sudėtingo ekonomikos ciklo laikotarpiu.

Be to, šis projektas tapo įkvepiančiu pavyzdžiu tiems, kurie siekia keisti ir gerinti švietimo kokybę tuo pat metu švelninant poveikį klimato kaitai“, – komentavo „BaltCap Infrastructure Fund“ partneris Šarūnas Stepukonis.

Asociatyvi / Organizatorių nuotr.

„Diegiant tvarios plėtros principus ir siekiant tvarios plėtros tikslų PPP tapo svarbiausiu veikimo modeliu. Įrodymai, kad tai įmanoma padaryti, o rezultatai ir poveikis yra geresni nei tikėtasi, yra itin svarbūs veiksniai JT kuriamai ekosistemai.

Lietuvoje „BaltCap“ įgyvendintas mokyklų atnaujinimo projektas yra puikus pavyzdys, kuris, tikimės, bus plėtojamas ir replikuojamas visame pasaulyje“, – pažymėjo JT tvarios plėtros tikslų įgyvendinimo patarėjas profesorius Pedro Mateus das Neves‘as.

„Labai svarbu, kad Kauno rajono projektas yra lengvai atkartojamas – mokyklų pertvarkymo projektas jau įkvėpė dar tris savivaldybes rinktis PPP modelį didinant pastatų energinį efektyvumą“, – sakė Centrinės projektų valdymo agentūros ekspertė Ieva Dženkauskaitė.

„BaltCap“ įgyvendintas modernios švietimo infrastruktūros projektas leis papildomai mokyti 540 vaikų Kauno rajone, išvengiant kasdienio moksleivių vežiojimo į atokias mokyklas. Pagerintas pastatų energinis efektyvumas taip pat prisideda prie anglies dvideginio emisijų mažinimo.

2019 metais „BaltCap Infrastructure Fund“ investavo 11 mln. eurų į naujos 7 500 kv. m mokyklos statybą Vilniuje, taip pat investavo 4,1 mln. eurų į dviejų mokyklų bei sporto ir kultūros centro atnaujinimą Lenkijos Mielno mieste. Dar vienas 8 mln. eurų vertės naujos mokyklos statybos projektas Vilniuje turėtų būti baigtas ketvirtąjį 2023 metų ketvirtį.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA