„Telia“ sulaukė daugiau nei 80 pasiūlymų, kaip taksofonų būdeles prikelti antram gyvenimui | Kas vyksta Kaune

„Telia“ sulaukė daugiau nei 80 pasiūlymų, kaip taksofonų būdeles prikelti antram gyvenimui

BNS 2023/04/29 16:05
R. Mikšiūno, R. Tenio nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ montažas

Praėjusią savaitę telekomunikacijų bendrovei „Telia“ paskelbus projektą „Taksofonai grįžta“ buvo sulaukta daugiau nei 80 paraiškų su pačiomis įvairiausiomis idėjomis kaip antram gyvenimui prikelti taksofonų būdeles, šią savaitę pranešė bendrovė.

„Telia“ konkurso būdu į viešąsias erdves ketina grąžinti 15 taksofonų būdelių ir šiuo metu organizuoja kūrybinį konkursą. Jo dalyviai kviečiami teikti idėjas, kaip originaliai ir kūrybiškai panaudoti ilgą laiką neatsiejama miestų dalimi buvusius savitus architektūrinius objektus.

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Konkurso laimėtojai savo idėjas galės įgyvendinti padovanotose taksofonų būdelėse. Pagrindinė konkurso sąlyga – būdelės turi likti viešojoje erdvėje.

Taksofonų būdelių panaudojimo idėjas gali teikti visi norintys. Tai padaryti galima interneto svetainėje taksofonai.lt.

Geriausius projektus išrinks profesionalių technologijų ir dizaino ekspertų komisija, kurią sudaro kelionių žurnalistas Orijus Gasanovas, kultūros istorikė Sonata Šulcė, mokslininkas, architektūros ir kultūros paveldo puoselėtojas, „Lego“ modelių kūrėjas Rokas Mikšiūnas bei „Telia“ atstovas spaudai Audrius Stasiulaitis.

Meno ir kultūros tikslams telefonų būdelės Lietuvoje jau yra panaudotos. Šalia Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro pastatytoje senoje taksofono būdelėje pernai vilniečiai ir miesto svečiai buvo kviečiami „paskambinti“ ir palikti anoniminę, kam tik nori, adresuotą žinutę ar asmeninę išpažintį. Šie išsipasakojimai buvo panaudoti kuriant šiuolaikinę operą.

Bendrovė „Telia“ taksofonų būdeles yra padovanojusi ir bibliotekoms, kurios šiuos objektus pavertė mini bibliotekomis mieste. Taksofonas taip pat yra tapęs ir „Mo muziejuje“ rengtos parodos eksponatu.

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Anot bendrovės, pasaulyje bene labiausiai atpažįstamos britiškos raudonosios telefono būdelės, kurios yra laikomos vienu iš Jungtinės Karalystės kultūrinių simbolių. Tačiau, kaip ir kitur pasaulyje, tokios telefonų būdelės pagal tikrąją jų paskirtį šiuo metu naudojamos itin retai.

Anot O. Gasanovo, Anglijos gyventojai surado labai išradingų būdų kaip savo kultūros simbolį panaudoti kitaip. Pavyzdžiui, Kingsbridžo mieste raudonoji telefono būdelė buvo paversta vienu mažiausiu pasaulyje naktiniu klubu. Į būdelėje esantį telefoną įmetus vieną svarą ir pakėlus ragelį ima groti disko muzika, įjungiamas šokių aikštelės apšvietimas. Atmosfera leidžia pasijusti tarsi naktiniame klube.

Telefono būdelės taip pat yra virtusios ir mini kavinėmis ar turistų informacijos centrais. Apie 160 telefono būdelių D. Britanijoje panaudotos defibriliatoriams viešose vietose įrengti.

Londone prieš keletą metų įgyvendintas bandomasis projektas, kurio metu keletas raudonųjų telefono būdelių virto „žaliosiomis“ – ant jų stogų sumontuotos saulės panelės, generuojančios energiją mobiliųjų telefonų baterijoms įkrauti. Būdelėse įrengtos įvairių įrenginių įkrovimo jungtys ir priedai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA