Vilkiją aplankė JAV pareigūnė: domisi džiazo legendos L. Armstrongo įtėvių istorija | Kas vyksta Kaune

Vilkiją aplankė JAV pareigūnė: domisi džiazo legendos L. Armstrongo įtėvių istorija

Vilkijoje lankėsi JAV pareigūnė Starlet Jones / KRS, E. Mališausko nuotr.

Penktadienį Vilkijoje lankėsi Starlet Jones, kurią prezidentas Joe Bidenas pernai paskyrė Jungtinių Amerikos Valstijų paveldo užsienyje išsaugojimo komisijos pirmininke. Baltųjų rūmų atstovė domėjosi litvakų paveldu bei džiazo legendos Louiso Armstrongo įtėvių Tilės ir Leibos Karnovskių istorija.

S. Jones, kartu su JAV ambasados Lietuvoje atstovais, Lietuvos žydų bendruomenės pirmininke Faina Kukliansky ir Kauno rajono vicemere Raminta Popoviene apsilankė buvusios Vilkijos sinagogos vietoje ir apžiūrėjo L. Armstrongo aikštę. Viešnią sužavėjo Vilkijos gamta, o ypač – Kauno rajono savivaldybės požiūris į litvakų paveldą bei iniciatyva originaliai įamžinti L. Armstrongo įtėvių atminimą.

Kauno rajono savivaldybės Urbanistikos skyriaus vyr. specialistas paveldui Žilvinas Rinkšelis svečiams pasakojo, kad šią mintį Kauno rajono merui Valerijui Makūnui prieš keletą metų „pasufleravo“ žurnalistas ir kraštotyrininkas Eugenijus Bunka, kuris apie Vilkijos litvakus buvo surinkęs daug medžiagos.

Vienas faktas itin intriguojantis: džiazo legendą L. Armstrongą į muzikos elitą atvedė čia XIX a. antroje pusėje miestelyje gyvenusi sutuoktinių pora. Jei ne Tilės ir Leibos Karnovskių šeima iš Vilkijos, valkataujantis berniukas galėjo likti paprastu benamiu, rašoma Kauno rajono savivaldybės pranešime žiniasklaidai.

Tilės ir Leibos Karnovskių šeima / KRS nuotr.

Iš Karnavės kaimo kilę, o vėliau Vilkijoje gyvenę Karnovskiai, 1900-aisiais emigravo į Naująjį Orleaną (JAV) ir ten vertėsi šiukšlių rūšiavimo verslu. Tuo metu šiukšlynuose maisto ieškodavo ir septynmetis Louisas, nes jo tėvas buvo palikęs šeimą, o mama vaikus mėgino išmaitinti prekiaudama savo kūnu. Dešimt savo vaikų auginę Karnovskiai juodaodį berniuką ėmė globoti, vėliau nupirko pirmąjį instrumentą. Louisas, ir būdamas suaugęs, kalbėjo jidiš-litviš dialektu, nešiojo Dovydo žvaigždę ir žinojo, kur yra nuostabus Vilkijos miestelis.

Kauno rajono savivaldybė 2019 metais Vilkijos prieplaukoje įamžino Karnovskių atminimą. Nors L. Armstrongas čia negyveno, bet gerbiant jo nuopelnus ir įtėvius, prie Nemuno įrengta estrada buvo pavadinta džiazo legendos vardu. Aikštės erdves projektavo architektė Violeta Beigienė, o L. Armstrongui ir jį į muzikos pasaulį pastūmėjusiems sutuoktiniams skirtą bareljefą sukūrė skulptorius Stasys Žirgulis. Šioje aikštėje vyksta bendruomenės šventės, džiazo festivalio „Kaunas Jazz“ koncertai.

L. Armstrongo atliekamų kūrinių įrašų Vilkijos parke galima pasiklausyti nuolat. Aikštėje sumontuoti muzikos automatai, tereikia paspausti mygtuką, ir nuskambės „Summertime“, „What a Wonderful World“, „Moon River“, „Georgia on My Mind“ – iš viso 13 kūrinių.

Louisas Armstrongas / KRS nuotr.

Vilkijos seniūnas Paulius Amanaitis turi ir daugiau idėjų, kaip įamžinti šiame miestelyje gausiai gyvenusią litvakų bendruomenę. Viena jų – parengti informacinį stendą su žemėlapiu, kuriame būtų pažymėti buvę žydų namai su juose gyvenusių žmonių pavardėmis.

L. Armstrongo ir Karnovskių iš Vilkijos santykių istorija – ne vienintelė priežastis vilkijiečiams didžiuotis savo žemiečiais. Pasaulyje gerai žinomas Leibos bei Tilės sūnus, vienas garsiausių onkologų Davidas A. Karnofsky, kurio vardu pavadintas Amerikos klinikinės onkologijos asociacijos (AKOS) kasmetinis apdovanojimas už pasiekimus gydant vėžį.

JAV paveldu užsienyje besirūpinanti S. Jones taip pat yra žinoma asmenybė: televizijos šou dalyvė ir laidų vedėja, teisininkė, mados dizainerė, moterų teisių ir įvairovės gynėja, JAV atstovė iniciatyvoje „Moterys Afrikoje“, Amerikos širdies asociacijos savanorė. Viena pirmųjų populiarios ABC laidos „The View“ vedėjų. Yra įtraukta į „Broadcasting and Cable“ šlovės muziejų, socialiniuose tinkluose turi milijonus sekėjų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA