Dangų virš Kauno nuspalvino Šiaurės pašvaistė | Kas vyksta Kaune

Dangų virš Kauno nuspalvino Šiaurės pašvaistė

Šiaurės pašvaistė / Skaitytojų nuotr.

Sekmadienio vakarą skaitytojai dalijosi dangų nuspalvinusios Šiaurės pašvaistės vaizdais. Šiaurės pašvaistė buvo užfiksuota Kauno mieste ir rajone.

„Virš mūsų miesto Kauno matyt pašvaistė“, – apie 22.55 val. nuotraukomis dalijosi skaitytojas. Naujienų portalas „Kas vyksta Kaune“ sulaukė ir daugiau vaizdų iš Kauno miesto, kai kurios nuotraukos užfiksuotos net pro daugiabučio langą.

Spalvotai nušvitusią padangę panašiu laiku galėjo įamžinti ir Kauno rajono gyventojai. „Šiaurės pašvaistė. Užfiksuota šiąnakt 04.23d ~23val. Matėsi Kauno rajone, Ringaudų sen.“, – vaizdais dalijosi skaitytojas.

Tiesa, kaip skelbiama „Facebook“ grupėje „Orų entuziastai“, Šiaurės pašvaistė sekmadienio vakarą pasirodė ir kituose Lietuvos miestuose.

Kaip Visuotinėje lietuvių enciklopedijoje aiškina klimatologas, geografas prof. dr. Arūnas Bukantis, šiaurės pašvaistė yra viršutinių atmosferos sluoksnių (jonosferos) švytėjimas daugiau kaip 80 km aukštyje dėl oro molekulių jonizacijos.

Jonizacija vyksta dėl kosminės kilmės įelektrintų dalelių (protonų, elektronų) sąveikos su viršutinės atmosferos dujomis (daugiausia azoto molekuliniais jonais ir deguonies atomais) Žemės magnetiniame lauke.

Šiaurės pašvaistė Kauno rajone / Skaitytojų nuotr.

Poliarinių pašvaisčių apatinė riba dažniausiai būna 80–150 km aukštyje. Esant dideliam Saulės aktyvumui rausvos ryškios pašvaistės gali susidaryti 250 km aukštyje ir aukščiau. Lankų plotis siekia 20 km, juostų ir portjerų – iki 80 km, spinduliai sklinda į viršų kelis šimtus kilometrų. Poliarinės pašvaistės dažniau matomos didelio Saulės aktyvumo metais. Tada Saulės paviršiuje bei gelmėse sustiprėja fiziniai procesai ir į kosminę erdvę išmetami dideli Saulės plazmos srautai.

Susidūrusios su Žemės magnetiniu lauku ir atmosfera, įmagnetintos saulės plazmos dalelės sukelia geomagnetinę audrą, kurios metu galimi elektros tiekimo, radijo ryšio ir kitų komunikacijų sutrikimai.

Manoma, kad geomagnetinių audrų dažnumas susijęs su Saulės aktyvumo ciklu. Šiuo metu saulė yra aktyvumo ciklo finišo tiesiojoje ir piką pasieks 2025-aisiais. Saulės aktyvumo ciklas yra natūralus Saulės gyvavimo procesas, kurio trukmė yra maždaug 11 metų.

Dėkojame kauniečiams už tai, kad praneša apie aktualius įvykius. Jei ir jūs norite pasidalinti savo informacija ar nuomone apie Kauno aktualijas, rašykite pasinaudoję spec. forma „Pranešti naujieną“ arba per „Facebook“ puslapio privačias žinutes.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA