Kalnai šiukšlių ir ropojantys „kambariokai“ – gyventojai nebežino, ko griebtis | Kas vyksta Kaune

Kalnai šiukšlių ir ropojantys „kambariokai“ – gyventojai nebežino, ko griebtis

K. Petrausko gatvėje esančio daugiabučio gyventojai tapo nevalyvos kaimynės įkaitais. Kaip nupasakojo su „Kas vyksta Kaune“ praėjusios savaitės pabaigoje susisiekusi moteris, kaunietės butas paverstas šlamšto saugykla, pasekmė – laiptinę užplūdę ir į kaimynų būstus besiveržiantys tuntai tarakonų. Kadangi gražiuoju susitarti nepavyksta, iškuopti butą siekiama teismo keliu, tačiau belaukiant sprendimo situacija name esą blogėja.

Prieš 60 metų iškilusiame keturaukščiame pastate, K. Petrausko gatvėje pažymėtame 6-uoju numeriu, ne tik gyvena žmonės – pirmame aukšte veikia vaistinė, prekybos centras, kebabinė. O nuo gatvės šurmulio pasitraukus į vidinį kiemą ir užėjus laiptinėn pasitinka toks vaizdelis, kuris entomofobui tuoj pat įvarytų infarktą.

Pasiekti butą – kone Indiana Džounso filmo vertas žygis, tik jį gyventojai atlieka kasdien jau kelis mėnesius. Ir nepagrįsta vabzdžių baimė anaiptol nėra didžiausia problema, mat specialistai jau nustatė čia esant realią grėsmę žmonių sveikatai. Faktas konstatuotas, tačiau iki lubų šeimininkei brangaus „turto“ prikimštas butas švinksta toliau.

Daugelio kauniečių matytas daugiabutis tampa pavojingas čia gyvenantiems žmonėms / „Google Maps“ nuotr.

Tempia, kas papuola

Paniškos baimės vabzdžiams namo gyventojai nejaučia, bet sudreba laiptinėje išvydę kaimynę, esą grasinančią „padurti, pasikviesti savo draugus, kurie galimai sukeltų fizinį skausmą kaimynams, išreiškiantiems nepasitenkinimą esama situacija“. Pasak „Kas vyksta Kaune“ šaltinio, moteris vagia dokumentus iš pašto dėžučių, o savo butą pavertė sąvartynu.

„Situacija ėmė blogėti nuo 2022-ųjų vasaros, nuo lapkričio tapo nebevaldoma. Kaimynė iš prie namo esančių konteinerių surenka sugedusį, pūvantį maistą, daiktus neša į savo butą bei kaupia laiptinėje, bendro naudojimo patalpose. Dažnai sunku įeiti į laiptinę ir grįžti namo dėl daiktų, suneštų prie laiptinėje esančių sandėlio durų. Tvaikas, sklindantis iš buto, yra nenusakomas – įėjus į laiptinę atrodo, kad kažkas mirė“, – tvirtina namo gyventoja (vardas ir pavardė redakcijai žinomi).

Bendro naudojimo patalpos yra reguliariai valomos ir prižiūrimos UAB „Civinity“, tačiau kadangi kaimynė daiktus, pūvantį maistą iš konteinerio nuolat atsineša ir palieka tiesiog laiptinėje, moters teigimu, neįmanoma užtikrinti sąlygų, tinkamų gyventi. Žmonės kiekvieną dieną kaimynės atsineštus daiktus turi gabenti atgal į konteinerį. Dėl išbėgusių skysčių laiptinėje vasarą prisiveisė daugybė musių.

Kaimynė nuolat neša šiukšles į butą, maišus palieka ir laiptinėje / Skaitytojos nuotr.

Kova su tarakonais – tik simptominė

„Nuo 2022-ųjų lapkričio vidurio laiptinėje kasdien ėmė daugėti tarakonų, jų laksto šimtai. Bendrauta su kaimyne, bandyta susitarti, kad būtų palaikoma tvarka, sanitarinės sąlygos ir higiena laiptinėje, tačiau kaimynė teigė, jog daro ir darys, ką nori, užsiminė, kad „esant reikalui, jei skųsimės, galiu ir padegti butą“, – sako moteris.

Anot jos, kadangi kaimynė laiptinėje ir savo bute rūko, kyla nuolatinis pavojus K. Petrausko g. 6 gyventojų sveikatai ir turtui. Kaimynės buto durys nerakinamos, paliekamos atviros, tarakonai plinta iš buto į laiptinę. Butuose tarakonų naikinimo priemonės esą nepadeda, nes kenkėjai kasdien plinta iš kaimynės būsto per ventiliacines angas, iš laiptinės vos pradarius duris – į butą.

Remiantis lapkričio 28 d. skundu dėl pastovaus nemalonaus kvapo, sąvartynu paversto buto ir laiptinėje lakstančių tarakonų, Kauno savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus specialistai name atliko tyrimą dėl galimų nusižengimų, numatytų LR administracinių nusižengimų kodekso 366 str. 1 d. (tvarkymo ir švaros taisyklių pažeidimas). Pagal gruodžio 1 d. surašytą faktinių duomenų patikrinimo aktą, daugiabutyje „pažeidžiamos visos sanitarinės normos bei priešgaisrinės saugos reikalavimai“.

„Situacija išvalius laiptinę pagerėja tik tuo kartu, nes kitą dieną vaizdas toks pats. Namo administratorius iš UAB „Civinity“ kreipėsi į „Dezinfa“ įmonę, sausio 3 ir 6 d. atvykę specialistai laiptinės pakraščiuose padėjo gelio, naikinančio tarakonus, tačiau informavo, jog nesutvarkius tarakonų židinio efektas bus nežymus. Vėliau „Dezinfa“ darbuotojai ne kartą buvo atvykę, bandė dėti gelį, bet efektas buvo laikinas“, – pasakoja gyventoja, pridurdama, kad tokios tarakonų knibždėlynės bendrovės specialistas pripažino per 30 metų nematęs.

Tarakonų atsikratyti nepavyks, kol nebus išmėžtas kenkėjų epicentru tapęs butas / Skaitytojos nuotr.

Namo gyventojai kreipėsi į Žaliakalnio seniūniją, Kauno miesto socialinių paslaugų centrą, policiją, bandė kreiptis į priešgaisrinę tarnybą, tačiau situacija esą tik blogėja.

Kreipėsi į teismą

Šių metų kovo 8-ąją namo administratorius kartu su teisininkais kreipėsi į Kauno miesto apylinkės teismą – pateiktas ieškinys įpareigoti buto šeimininkę įsileisti įgaliotus asmenis į nuosavybes teise priklausantį butą bei sudaryti sąlygas jame atlikti šiukšlių išvežimo ir buto sutvarkymo paslaugas. Taip pat – kitus būtinus bendro naudojimo objekto remonto darbus, siekiant užkardyti antisanitarines sąlygas ir pavojų žmonių turtui bei saugumui.

„Laukiant sprendimo situacija eksponentiškai blogėja, atšilus orams tarakonai suaktyvėjo. Laiptinė yra valoma tiek namo administracijos siunčiamų darbuotojų, tiek patys gyventojai bando kasdien šluoti, valyti, tačiau išvalius laiptinę tarakonai ją užplūsta po kelių valandų. Tarakonai į butus patenka per atvirus langus, buto duris. Maistą, indus turime laikyti sandariose dėžėse, šaldytuve – taip bandome išvengti vabzdžių platinamų ligų. Dėl tarakonų pernešamų alergenų paūmėjo alergijos požymiai: užgulta nosis, konjunktyvitai, odos bėrimai ir t. t.“ – baisią situaciją nusako moteris.

„Kas vyksta Kaune“ dėl teismo proceso, preliminarių terminų ir buto kuopimo išlaidų pirmadienį išsiuntė užklausą UAB „Civinity“ nurodytais žiniasklaidos kontaktais, bet komentaro kol kas negavo. Sulaukę atsakymų, publikaciją papildysime.

Tvarkytis neketina, nes butas areštuotas

Kauno savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Gintaras Gatulis „Kas vyksta Kaune“ patvirtino, kad skundas dėl K. Petrausko g. 6 namo gautas praėjusių metų pabaigoje.

„Atlikome patikrinimą ir užfiksavome laiptinėje bėgiojančius tarakonus bei bute prikauptas šiukšles. Tinkamą sanitarijos ir higienos būklę daugiabučiame name turi užtikrinti daugiabučio gyvenamojo namo butų ir kitų patalpų savininkų įsteigta bendrija. Šiuo atveju daugiabutį administruoja UAB „Civinity namai“, todėl įmonei buvo išsiųstas raštas“, – nurodė G. Gatulis.

Informacija taip pat perduota Kauno miesto savivaldybės Žaliakalnio seniūnijai, Kauno miesto socialinių paslaugų centrui dėl buto savininkės buities sąlygų, gebėjimo pasirūpinti savimi ir priimti kasdienius sprendimus savarankiškai ar naudojantis pagalba konkrečioje srityje, įvertinimo, socialinių paslaugų poreikio nustatymo ir, esant reikalui, pagalbos suteikimo.

„Iš Kauno miesto socialinių paslaugų centro gautas atsakymas, kad socialinio darbo organizatorės lankėsi nurodytu adresu, tačiau buto šeimininkės namuose nebuvo. Su buto šeimininke bendrauta telefonu – ji kategoriškai atsisakė tvarkytis. Buto savininkė, apsilankiusi Žaliakalnio seniūnijoje, paaiškino, kad nesitvarkys, nes butas areštuotas ir perduotas antstoliams“, – kerštingą teršimo motyvą įvardijo Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas.

Kam tvarkytis, jeigu butą greit atims? / Skaitytojos nuotr.

G. Gatulis pažymėjo, kad be gyventojo sutikimo įeiti į būstą neleidžiama. Tai galima daryti tik teismo sprendimu arba įstatymo nustatyta tvarka, kai reikia garantuoti viešąją tvarką, sulaikyti nusikaltėlį, gelbėti žmogaus gyvybę, sveikatą ar turtą.

Socialiniams darbuotojams šeimininkė puikiai žinoma

Savivaldybės Socialinių paslaugų skyriaus vedėja Jolanta Baltaduonytė naujienų portalą informavo, kad į minėtą butą specialistai esą vyko ne kartą.

„Niekas neįsileidžia, butas yra užleistas. Manome, kad savininkė ar gyventoja jame galimai faktiškai net negyvena. Susisiekus su buto gyventoja ne vieną kartą siūlyta pagalba, tačiau jos atsisakoma. Priverstiniu būdu socialinė pagalba nėra suteikiama, privatus turtas viešomis lėšomis netvarkomas. Siūlyta minėto namo gyventojams per administratorių kreiptis į teismą dėl buto savininko įpareigojimo susitvarkyti.

Jau ne kartą esame minėję, kad jei kaupimo, netvarkos įpročiai pas asmenį yra įsisenėję ar galimai sąlygoti sveikatos būklės ir kitokio aplinkos suvokimo, labai sudėtinga jam padėti, nes dažniausiai pagalbos asmuo atsisako, jos nepriima. Bandoma kontaktuoti, užmegzti ryšį. Tai padaryti pavyksta ne visada“, – komentavo J. Baltaduonytė.

Pasak jos, procesas gali tęstis ir kelerius metus, nes neretai tokiems asmenims sunku kuo nors pasitikėti, jie neigia turintys problemų. Nemenkas vargas būna aplink gyvenantiems, bet tik jie, kaip šiuo atveju, turi teisinį pagrindą inicijuoti teisminį procesą, jei asmuo gera valia nesusitvarko, o dėl to keliama reali grėsmė kaimynams, pavyzdžiui, atsiranda įvairūs graužikai, parazitai.

Dėkojame kauniečiams už tai, kad praneša apie aktualius įvykius. Jei ir jūs norite pasidalinti savo informacija ar nuomone apie Kauno aktualijas, rašykite pasinaudoję spec. forma „Pranešti naujieną“ arba per „Facebook“ puslapio privačias žinutes.

Kur kreiptis emocinės (psichologinės) pagalbos

Emocinės pagalbos tarnyba Kontaktai
„Jaunimo linija“ 8 800 28888
(visą parą)
www.jaunimolinija.lt
„Vaikų linija“ 116 111
Kasdien 11:00 - 23:00
www.vaikulinija.lt
„Linija Doverija“
paaugliams ir jaunimui
(parama teikiama rusų kalba)
8 800 77277
II - VI 16:00 - 20:00
(išskyrus valstybės švenčių dienas)
„Pagalbos linija moterims“ 8 800 66366
(visą parą)
pagalba@moteriai.lt
„Vilties linija“ suaugusiems 116 123
(visą parą)
www.viltieslinija.lt
vilties.linija@gmail.com
​„Tu ne vienas“ pagalbos linija www.tunevienas.lt
„Sidabrinė linija“
draugystė, bendravimas ir pagalba telefonu garbaus amžiaus žmonėms
8 800 80020
Darbo dienomis 8:00 - 20:00
www.sidabrinelinija.lt
pasikalbekime@sidabrinelinija.lt
Krizinio nėštumo centras
Nemokama pagalba teikiama gyvai, telefonu, internetu. Priklausomai nuo pagalbos poreikio, pagalbą teikia šie specialistai: psichologai, teisininkai, socialiniai darbuotojai, ginekologai, dulos, žindymo specialistės.
Pagalba galima visoje Lietuvoje.
+370 603 57912
Darbo dienomis 09:00 - 17:00
www.neplanuotasnestumas.lt
pagalba@neplanuotasnestumas.lt
Krizių įveikimo centras
Skubi, nemokama ir anonimiška psichologinė pagalba išgyvenantiems psichologinę krizę.
+370 640 51555
Darbo dienomis 16:00 - 20:00
Šeštadieniais 12:00 - 16:00
www.krizesiveikimas.lt
info@krizesiveikimas.lt
Facebook Messenger
Skype susirašinėjimas
Skype skambutis
Mobilioji psichologinių krizių įveikimo komanda
Nemokama pagalba organizacijoms ir šeimoms, įvykus kriziniams atvejams (po savižudybės, žmogaus mirties, dingimo, avarijų ir t.t.). Konsultuoja įmonių vadovybes gyvai ar nuotoliu.
1815
kriziukomanda.lt
Programėlė „Pagalba Sau“ ne tik padeda stebėti savo būseną, bet ir suteikia informaciją, kur kreiptis ar nukreipti kitą, prireikus pagalbos.
Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA