Kino dokumentikoje – bigbyto ir bitlomanijos epochos Lietuvoje atspindžiai | Kas vyksta Kaune

Kino dokumentikoje – bigbyto ir bitlomanijos epochos Lietuvoje atspindžiai

Filme „Yesterday / Vakar“ / „Romuvos“ nuotr.

Penktadienio vakarą kino namų „Romuva“ ekrane pristatomas Audriaus Juzėno filmas apie rokenrolo judėjimą Lietuvoje. Pilno metro dokumentika pasakos apie bigbyto ir bitlomanijos epochą, o žiūrovai pamatys daugybę unikalių ir iki šiol neeksponuotų nuotraukų bei vaizdo įrašų. Filme „Yesterday / Vakar“ savo muzikine ir gyvenimo patirtimi taip pat dalijasi garsūs to meto Lietuvos grupių atstovai.

Į filmą, pasak jo kūrėjų, nugulė istorija apie revoliucinę gitarų muziką, kuri užliejo visas vakarų pasaulio radijo stotis, o rytų Europos jaunimas tuomet ėmė masiškai drožti elektrines gitaras, gaminti stiprintuvus, groti trankią muziką, nešioti džinsus ir auginti ilgus plaukus – laisvės simbolius.

„Vakarietiška roko muzika iš laisvojo pasaulio skverbėsi per visus Geležinės Uždangos plyšius: skambėjo Radio Luxembourg, BBC, Laisvės radijo bangomis. Jaunimas vaikščiodavo su nešiojamais radijo imtuvais Kauno Laisvės alėja, Vilniaus Lenino prospektu, pramintu „brodu“ (dabar Gedimino pr.). Klestėjo nelegali vinilinių plokštelių prekyba, įrašai buvo kopijuojami ir platinami, perrašinėjant buitinių magnetofonų juostomis. Jaunimo pamėgtas rokas, džinsai ir ilgi plaukai tapo lėto veikimo bomba komunistiniam režimui.

Tačiau tada viskas, kas sklido iš Vakarų, buvo traktuojama kaip absoliutus blogis, griaunantis socialistinės santvarkos pamatus, kurį reikia nedelsiant sunaikinti. Bet jaunimas klausėsi muzikos, grojo kas kaip mokėjo, būrėsi į bendraminčių grupes Kaune, Vilniuje, Alytuje, Druskininkuose, kiekviename Lietuvos miestelyje ar kaime. Jaunimo grupių (ansamblių) pavadinimai, savadarbiais instrumentais atliekama muzika, stilius tuometinei valdžiai atrodė kaip pataikavimas priešiškai Vakarų jaunimo kultūrai, kaip rezistencija komunizmo statytojų ir ideologų propaguojamoms vertybėms“, – primena renginio „Romuvoje“ organizatoriai.

Filmas „Yesterday / Vakar“ / „Romuvos“ nuotr.

Filme „Yesterday/Vakar“ savo muzikine ir gyvenimo patirtimi dalijasi garsių 6–7 dešimtmečio Lietuvos grupės ir atlikėjai, groję „Eglutėse“, „Kertukuose“, „Aitvaruose“, „Vaizbūnuose“, „Nuoguose ant slenksčio“, „Aisčiuose“, „Antanėliuose“, „Gintarėliuose“, „Raganiuose“ ir daugelyje kitų. Jų muzika skambėjo ne ką blogiau nei populiarų to meto britų ar amerikiečių, deja, ją įrašyti studijose, tuo labiau, transliuoti per Lietuvos radiją ar televiziją buvo griežtai uždrausta.

„Taip, tokios grupės, taip pat – ir Kauno „Aitvarai“, dažnai grojome studentų šokiuose, šventiniuose koncertuose, – prisimena pirmoji „Aitvarų“ solistė (ir šio teksto autorė) Birutė Liutkutė. – Esame ne kartą tapę nugalėtojais tais laikais kasmet Kauno sporto halėje rengtame išskirtiniame ir populiariausiame visoje šalyje estradiniame konkurse „Gintarinė triūba“.

Halė tikrai tada ošdavo tikra to žodžio prasme. Savo populiarumu „Gintarinė triūba“ sėkmingai galėjo varžytis su kitu pavasariniu renginiu Kauno halėje – su „Gintarinės poros“ šokių konkursu. Žinoma, žanrai – skirtingi, publika – irgi, bet į abu konkursus suplūsdavo tūkstantinės gerbėjų minios. Kalbant apie „Aitvarus“, dar galima pridurti, jog mūsų grupė neretai su koncertais keliaudavo po Lietuvą, buvo išvykusi į Armėniją bei Lenkiją. Didžiausia auditorija, kuriai „Aitvarams“ teko koncertuoti, buvo Armėnijoje, Kirovokano stadione, kur susirinko per 40 tūkstančių žiūrovų“.

Filmas „Yesterday / Vakar“ / „Romuvos“ nuotr.

Nepriklausomoje Lietuvoje „Aitvarai“, padedant Kauno miesto savivaldybei, buvo 2000-aisiais laikinai atsikūrę šventiniam koncertui Rotušės aikštėje, per tradicines Kauno dienas. O šį vakarą „Romuvoje“, per filmo apie lietuviško roko pirmeivių pristatymą Kaune, tarp „Yesterday“ herojų, lipsiančių į sceną pasidalinti savo prisiminimais bei muzikuoti, bus ir „Aitvarų“ įkūrėjas bei vadovas Kęstutis Ignatavičius“.

„Romuva“ informuoja: „dėl didžiulio susidomėjimo režisieriaus Audriaus Juzėno naujausio filmo „Yesterday / Vakar“ išankstine premjera skelbiame antrą seansą, kuriame dalyvaus ir filmo kūrybinė grupė bei herojai.

Prieš peržiūrą jūsų lauks trumpa muzikinė programa, kurią atliks Kęstutis Ignatavičius („Aitvarai”), Edvardas Danielius („Aitvarai“), Arvydas Juodišius („Bočiai“), Robertas Jasinskas (Šiluminių tinklų grupė), Mauša Bairakas, Arūnas Urbonas („Kertukai“).“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA