Laisvės alėją užliejo geltona narcizų jūra | Kas vyksta Kaune

Laisvės alėją užliejo geltona narcizų jūra

/ R. Tenio nuotr.

Kaunas ir vėl pasipuošė pavasariu ir pagrindines miesto erdves nudažė ryški geltonų narcizų jūra. Kauniečiai su džiaugsmu akyse vaikštinėja ir grožisi bundančiu pavasariu bei uodžia gamtos dvelksmą.

Jau anksčiau kauniečiai atkreipė dėmesį, jog vieni pirmųjų savo spalvomis pradžiugino balti, violetiniai ir geltoni krokai Muravos sankryžoje ir kitose vietose.

Medžiai pasidengė sprogstančiais pumpurais ir pasirodė daugiau žalumos, kurios tikrai reikėjo po iš tiesų ilgos ir tamsios žiemos. Narcizai dar labiau pagyvino ir nušvietė Laisvės alėją bei kitas miesto erdves. Jų geltona jūra Laisvės alėjai įpūtė pavasario dvelksmo.

Kaip informavo miesto atstovai, Vienybės aikštę pagyvins besiskleidžiantys hiacintai, tulpės ir dar daugiau narcizų. Gėlių įvairovę taip pat bus galima sutikti Kauno karo muziejaus sodelio rožyne, Kauno pilies prieigose, prie savivaldybės pastato ir Karaliaus Mindaugo prospekte.

Kaip skelbia interneto šaltiniai, narcizas (lot. Narcissus) – daugiamečių svogūninių amarilinių (Amaryllidaceae) šeimos augalų gentis. Jos pavadinimas kildinamas iš graikų kalbos žodžio narkao – svaiginu, mat narcizų žiedai turi stiprų svaiginantį kvapą.

Jaukią šilumą keis šaltukas

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, antradienio dieną dangus bus gana margas. Vietomis, daugiausia rytiniuose ir pietiniuose rajonuose, trumpai ir negausiai palis. Vėjas pūs iš šiaurės rytų, šiaurės, sustiprės iki 7–12 m/s. Oras įdienojus su saulės pagalba jau įšils iki 14–17 laipsnių šilumos, truputį vėsiau bus tik prie Baltijos.

Trečiadienį šiauriniai, šiaurės vakariniai Lietuvos rajonai bus labiau veikiami Skandinavijos anticiklono: čia bus daugiau žydro dangaus lopinėlių, o lietus mažai tikėtinas. Naktį temperatūra nukris iki 1–4 laipsnių šilumos, Žemaitijoje dirvos paviršiuje vietomis numatomos šalnos iki 0–2 laipsnių šalčio. Dieną oras čia sušils iki 13–15 laipsnių šilumos.

Per pietrytinę, pietinę mūsų šalies dalį trečiadienį praslinks tankių lietaus debesų juosta. Tiek naktį, tiek dieną bus debesuota, tarpais palis. Temperatūra naktį čia bus apie 4–6 laipsnius šilumos, tačiau dieną šiluma bus menkesnė, tik 10–13 laipsnių.

Vėjas trečiadienį laikysis šiaurės, šiaurės rytų, bus smarkokas, dieną kai kur gūsiai sieks 15–17 m/s.

Ketvirtadienį mūsų orus lems Skandinavijos anticiklono pietrytinis pakraštys. Ir naktį, ir dieną lietaus tikimybė bus nedidelė, palepins saulė. Vėjas bus dar apysmarkis ir tebepūs iš šiaurės rytų, šiaurės. Temperatūra naktį pažemės iki 2–7 laipsnių šilumos, dirvos paviršiuje kai kur vėl tikėtinos silpnos šalnos. Dieną šalyje vyraus 14–17 laipsnių šiluma, vėsiau bus tik Kuršių nerijoje.

Penktadienį orų sąlygos turėtų išlikti panašios. Lietaus šalyje nenumatoma. Vėjas vyraus šiaurinių krypčių, tačiau pamažu rims. Naktį šilumos beliks vos laipsnis kitas, o dirvos paviršių jau daug kur nubalins šalnos. Dieną oras turėtų sušilti iki 11–16 laipsnių šilumos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA