Festivalis „Primavera en español“ vienys ispaniškos kultūros gerbėjus | Kas vyksta Kaune

Festivalis „Primavera en español“ vienys ispaniškos kultūros gerbėjus

Ispaniškos kultūros festivalis Kaune / Organizatorių nuotr.

Balandžio 17-27 dienomis Vytauto Didžiojo universitete vyks kasmetinis ispaniškos kultūros festivalis „Primavera en español“ (liet. Ispaniškas pavasaris). 12-ojo festivalio šūkis kviečia ieškoti bendrų temų, kurios mus vienija (isp. Algo que nos une), rašoma Ispanų kalbos ir kultūros klubo pranešime žiniasklaidai.

„Šį kartą festivalis „Primavera en español“ suvienys iš tiesų daug skirtingų žmonių. Bendradarbiaujant su Raudonojo kryžiaus organizacija, į festivalio veiklas įtraukėme Lietuvoje gyvenančius venesueliečius. Dalyvauti pirmoje festivalio savaitėje atvyks studentai iš Latvijos kultūros akademijos.

Taip pat specialiai iš Ispanijos atvyksta lektorės María Mendez Santos (Alikantės universitetas) ir Ana Montoya Reyes (La Korunja universitetas) bei rašytojas Antonio Jesús Gómez Montejano. Visus mus vienija ne tik meilė ispanų kalbai, bet ir domėjimasis ispanakalbių šalių tradicijomis, noras pažinti jas iš arčiau“ – paaiškina Vigilija Žiūraitė, VDU ispanų kalbos lektorė ir viena iš festivalio organizatorių.

Ispaniškos kultūros festivalis Kaune / Organizatorių nuotr.

Spalvinga dviejų savaičių „Primavera en español“ programa pakvies į pažintį su ispanakalbiu pasauliu bendraujant su gimtakalbiais, dalyvaujant kviestinių lektorių paskaitose, konkursuose, žiūrint filmą ar gaminant tradicinius ispaniškus patiekalus.

Balandžio 17-ąją festivalio pradžia sutaps su VDU studentės Gabrielės Grušelionytės paveikslų parodos „Las mujeres que bailan” (liet. Moterys, kurios šoka) atidarymu, kurio metu taip pat vyks flamenko šokio dirbtuvės.

„Flamenko tematika yra dar viena tema, kuri vienija. Nors flamenko tėvyne laikomi Andalūzijos ir Mursijos regionai Ispanijoje, jį formavo atlikėjai iš Lotynų Amerikos ir Karibų regiono. Galima atrasti net arabiškų motyvų. Be abejonės, flamenko stilius nepalieka abejingų.“ – teigia G. Grušelionytė, parodos autorė.

Į Lotynų Amerikai dedikuotą vakarą, kuris vyks balandžio 18 d., kviečia VDU studentė Fiorella Fusco iš Venesuelos.

„Šis vakaras bus nuostabi galimybė mums, Lietuvoje gyvenantiems venesueliečiams, taip pat draugams iš Argentinos, Meksikos ir Panamos, pasidalinti savo kultūromis, susipažinti su kitais studentais, kartu diskutuoti apie mūsų panašumas ir skirtumus. Rengiame ir tradicinių patiekalų degustaciją!“ – renginį pristato F. Fusco.

Tą pačią savaitę festivalio dalyviai taip pat yra kviečiami žiūrėti filmą „También la lluvia” (liet. Jie parduoda net lietų, rež. Icíar Bollaín, 2010) apie Boliviją.

Ispaniškos kultūros festivalio Kaune programa / Organizatorių nuotr.

Daug dėmesio kultūrinėms temoms skiria ir naujoji Ispanijos Karalystės ambasadorė Nieves Blanco Díaz, balandžio 19-osios rytą atvykstanti į VDU skaityti viešos paskaitos „Picasso ir Sorolla metai“.

Ambasadorė ne tik aptars Ispanijos menininkų svarbą pasaulyje, bet ir pasveikins kasmetinės moksleivių olimpiados „El mundo hispanohablante y yo“ (liet. Ispanakalbis pasaulis ir aš) dalyvius. Konkursu, kuris kasmet sulaukia vis daugiau dalyvių, siekiama atkreipti dėmesį į spartų ispanų kalbos populiarėjimą Lietuvos mokyklose. Ispanų kalbos mokytojai olimpiados metu yra kviečiami dalyvauti praktiniame seminare.

Balandžio 27 d. „Primavera en español“ užbaigs nuotaikingas konkursas „La mejor tortilla de patatas” (liet. Geriausia ispaniška tortilija), suvienijantis visus ispaniškos virtuvės gerbėjus. Norintys dalyvauti konkurse yra kviečiami pabandyti iškepti visoje Ispanijoje populiarų ir itin mėgstamą patiekalą, kuris turi tik tris ingredientus. Patiekalus vertins speciali ekspertų komisija iš Ispanijos, o nugalėtojų lauks šaunūs prizai.

Nemokantieji gaminti ispaniškos tortilijos galės iš arčiau susipažinti su Ispanijos virtuve ir sužinoti šio patiekalo subtilybes lektorės Anos Montoya Reyes paskaitoje balandžio 24-ios rytą.

Visi festivalio renginiai yra atviri plačiajai visuomenei ir vyks ispanų, lietuvių bei anglų kalbomis. Festivalį organizuoja Miguelio de Cervanteso ispanų kalbos ir kultūros klubas bei VDU Užsienio kalbų institutas, bendradarbiaudami su Ispanijos Karalystės ambasada Lietuvoje.

Registracija į „La mejor tortilla de patatas“ konkursą.

Daugiau informacijos apie festivalį – renginio socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA