Speciali policijos pareigūnų operacija: žmonės apsupo namus ir neišleido policijos, kol nebuvo surastas vaikas | Kas vyksta Kaune

Speciali policijos pareigūnų operacija: žmonės apsupo namus ir neišleido policijos, kol nebuvo surastas vaikas

delfi.lt / Dainius Sinkevičius 2023/04/12 23:18
Speciali policijos pareigūnų operacija: žmonės apsupo namus ir neišleido policijos, kol nebuvo surastas vaikas / DELFI.lt nuotr.

Trečiadienio vakarą – speciali policijos pareigūnų operacija Kaune: į vieną gyvenamųjų namų kvartalą žmonės iškvietė policiją ir neleido pareigūnams išvažiuoti, kol šie nepateko į seksualiniais nusikaltimais įtariamo vyro nuomojamus namus ir nesurado čia, įtariama, slėpto nepilnamečio.

„Tai yra siaubinga – policija ką tik surado vaiką, visi kaimynai verkia, gaila to vaiko, juk jį galėjo išnaudoti, jis buvo paslėptas po laiptais esančioje slėptuvėje – spintelėje“, – apie nekasdienius trečiadienio vakaro įvykius Delfi.lt pasakojo Pasimatymo akligatvyje gyvenanti moteris.

Policijos pareigūnus privačių namų kvartalo gyventojai iškvietė apie 20.30 val. – jie telefonu nufilmavo, kaip per tvorą peršoko ir tiesiai į namus per terasą pateko maždaug 13-14 metų berniukas.

Į policiją kreipęsi gyventojai teigė, kad vaikas nuėjo į skandalingai išgarsėjusio viešosios įstaigos „Mokinio karjera“ vadovo, garsaus jaunimo mentoriaus Remigijaus Jakščio namus. R. Jakštys prieš metus buvo nuteistas dėl kelių berniukų seksualinio tvirkinimo, šiuo metu teisme yra nagrinėjama dar viena R. Jakščiui iškelta byla, kuri susijusi ne tik su tvirkinamaisias veiksmais, bet ir galimu seksualiniu prievartavimu. Be to, policijoje yra atliekamas dar ne vienas tyrimas dėl galimai įvykdytų nusikaltimų.

Kaip pasakojo namo gyventojai, iškviesti policijos pareigūnai R. Jakščio, kuriam teismas buvo uždraudęs bendrauti su nepilnamečiais, nuomojamame kotedže berniuko nesurado, nuomininkas bei kartu su juo buvę jauni vyrai taip pat tikino, kad čia jo nėra.

„Bet žmonės žinojo, kad jis ten yra – kai tas vaikas pateko į namus peršokęs tvorą, visi kaimynai susirinko ir apsupo teritoriją ir stebėjo, jis niekaip negalėjo išeiti“, – pasakojo moteris.

Anot jos, policijos pareigūnai norėjo išvykti, bet daugiau kaip 20 kvartalo gyventojų jų neišleido ir pagrasino, kad vėl kvies kitą ekipažą, kol galimai slepiamas vaikas bus surastas. Tuomet pareigūnai telefonu susisiekė su kotedžo šeimininku, jis leido išlaužti namuose įrengtą slėptuvę. O joje ir buvo aptiktas nepilnametis vaikas.

„R. Jakštį policijos pareigūnai uždarė į savo automobilį, ką tik atvyko ir jo advokatė, kurią jis pats išsikvietė“, – pasakojo skandalingų įvykių liudytoja.

Anot jos, apie tai, kad gyvenamųjų namų kvartale gyvena už seksualinius nusikaltimus nuteistas ir šiuo metu vėl teisiamas R. Jakštys, kaimynai sužinojo tik iš Delfi.lt, kai buvo paskelbta publikacija apie seksualiai išnaudotus vaikus. Pasimatymo akligatvyje R. Jakštys gyveno nuo praėjusių metų rudens.

„Tai jau gal trečias kartas, kai mes kvietėme policiją – ir anksčiau matėme ne vieną vaiką, bet policija jų nesurasdavo, o kitą rytą matydavome, kaip jis su vaiku išvažiuoja“, – pasakojo kaimynė.

Anot jos, gyventojų pasakojimais pareigūnai nebuvo linkę tikėti ir šįkart, bet viskas pasikeitė, kai kotedžo šeimininkas davė leidimą ieškoti vaiko ir net sugadinti turtą, jeigu tik prireiktų.

Žmonės apsupo namus ir neišleido policijos, kol nebuvo surastas vaikas / DELFI.lt montažas

Delfi.lt bandė susisiekti su R. Jakščiu, tačiau jis į telefono skambučius neatsakė. Tuo metu gyventojai užsiminė, kad policijos pareigūnai greičiausiai R. Jakštį paleis.

„Kaip tai gali būti – juk pas jį buvo surastas vaikas“, – stebėjosi jie.

Kaip Delfi.lt jau rašė, R. Jakštys paaugliams atrodė vos ne kaip idealiausias žmogus pasaulyje – visada atskubantis į pagalbą, padrąsinantis ir net paguodžiantis, kai to reikia.„Didžiausias mano tikslas – pakeisti Lietuvoje žmonių požiūrį į moksleivį, suteikti jam darbo, praktikos galimybes, kad jis nebūtų nurašytas“, – anksčiau viename interviu teigė R. Jakštys, pasakojęs, kaip jį, dar kūdikį, motina paliko vaikų namuose, vėliau jis pateko į globos įstaigą ir tik sulaukęs pilnametystės sužinojo skaudžią savo šeimos istoriją.

Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro vadovė Kristina Mišinienė, išgirdusi istoriją, į kurią pateko daugybė nepilnamečių, neslėpė pasipiktinimo – juk R. Jakštys prisistatydavo sėkmingu jaunimo mentoriumi, bendradarbiavo su daugybe švietimo įstaigų, vaikus vežė į tarptautines stovyklas ir net kalbėdavo apie galimybę filmuotis „Netflix“ kuriamuose filmuose. O iš tikrųjų, kaip paaiškėjo, šių išvykų metu jis jauniems berniukams siūlydavo „atsipalaiduoti ir išeiti iš komforto zonos“.

Šiek tiek daugiau kaip prieš metus išnagrinėtoje kitoje byloje viešosios įstaigos „Mokinio karjera“ direktorius pripažino, kad Lenkijos ir Vokietijos viešbučiuose seksualiai išnaudojo keturis nepilnamečius.

Neįtikėtina, bet dėl šių nusikaltimų R. Jakščiui buvo skirta vos vienerių metų laisvės apribojimo bausmė – jos metu nuteistajam buvo uždrausta lankytis įstaigose, kuriose mokosi ar gyvena nepilnamečiai, taip pat uždrausta bendrauti su nepilnamečiais vaikais.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teismas konstatavo, kad R. Jakštys 2020 m. spalio mėnesį viešbučiuose Varšuvoje ir Berlyne prieš keturis vaikus atliko seksualinio pobūdžio veiksmus, „galinčius sukelti jaunesnių nei šešiolikos metų asmenų lytinį susijaudinimą, per ankstyvą susidomėjimą lytinėmis funkcijomis, nesveiką, iškreiptą santykių tarp lyčių įsivaizdavimą“.

„Negaliu paaiškinti, kodėl taip pasielgiau“, – teisme sakė visiškai kaltę pripažinęs R. Jakštys.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA