Istorinis proveržis: prie Kauno komandos vairo stojo regbio superžvaigždė | Kas vyksta Kaune

Istorinis proveržis: prie Kauno komandos vairo stojo regbio superžvaigždė

Kauno „Ąžuolas“ 2023 m. regbio sezoną pradėjo intensyviai: į Kauno miestą po daugiau nei dešimties metų pertraukos grąžino S. Dariaus ir S. Girėno regbio taurės iniciatyvą, o reguliariajam sezonui nuo kovo pradžios įtemptai ruošiasi su nauju treneriu, kuris atvyko tiesiai iš regbio lopšiu laikomos Pietų Afrikos Respublikos (PAR). Naujasis „Ąžuolo“ treneris Deonas Kayseris komandos žaidėjams kelia ambicingus tikslus: žada įkvėpti taikydamas pasaulines regbio praktikas ir auginti jaunuosius Kauno regbio talentus.

99 kartai „Super Rugby“ lygoje

Kaip skelbia Kauno „Ąžuolas“, naujasis komandos treneris yra tikra regbio superžvaigždė. Aukščiausios klasės žaidimą jis demonstravo pasaulio regbio čempionate ir net 99 kartus žaidė „Super Rugby“ lygoje, atstovaudamas populiarią PAR komandą „The Sharks“. Anot klubo, tokio pasaulinio lygio trenerio per visą Lietuvos regbio istoriją neturėjo nei viena Lietuvos regbio komanda. Pasak klubo prezidento Valdo Mongino, „Ąžuolas“ turės išskirtinę galimybę semtis geriausių pasaulinio lygio regbio praktikų.

D. Kayseris aukščiausios klasės regbyje debiutavo devintajame dešimtmetyje. Pradėjęs ant atsarginių žaidėjo suolelio PAR nacionalinėje rinktinėje, dar vadinamoje „The Springboks“, 1999 m. rungtynių prieš Italiją metu jis buvo išleistas į aikštę ir atliko net tris sėkmingus žeminimus. Po to žaidėjo karjera įgavo pagreitį ir D. Kayserio vardas puikavosi PAR nacionalinės komandos, pasaulio regbio čempionato, „Currie Cup“ ir „Super Rugby“ lygos sąrašuose.

Per visą regbio karjerą D. Kayseris buvo ypatingas žaidėjas, žaidęs centro ir krašto pozicijose. Jis net 13 kartų atstovavo PAR nacionalinei rinktinei.

2005 m. baigęs profesionalaus žaidėjo karjerą, sportininkas pasuko treniravimo keliu: dirbo techniniu konsultantu ir vėliau nuo 2009 m. – „The Sharks“ jaunimo komandos treneriu. Daugiau nei 14 metų treniruodamas jaunimą, Deonas turi kompetencijų, reikalingų atskleisti jaunuosius regbio talentus.

Tai ypač svarbu RC „Ąžuolas“, kuris glaudžiai bendradarbiaudamas su sporto mokykla „Gaja“ siekia ugdyti jaunąją regbio kartą ir skatina juos prisijungti „Ąžuolo“ prie vyrų komandos. Šios praktikos pavyzdžiais tapo pernai prie „Ąžuolo“ vyrų komandos prisijungę jaunieji regbininkai: Karolis Liaukus, Aivaras Pečiulis, Titas Česonis. Šiemet jaunimo gretas vyrų komandoje papildys ir dar daugiau žaidėjų.

„Patirtis, kurią įgijau bėgant metams, iš pradžių kaip žaidėjas, o vėliau ir kaip treneris yra labai svarbi, tačiau didžiausia mano aistra ir siekis yra ugdyti jaunuosius žaidėjus, kad jie atskleistų savo potencialą“, – pranešime cituojamas naujasis „Ąžuolo“ treneris.

Pirma pažintis su „Ąžuolu“ – pernai

Atvykęs į Lietuvą kovo 9-ąją, naujasis „Ąžuolo“ treneris jau keletą savaičių intensyviai darbuojasi Kauno regbio aikštėje: stiprina žaidėjų bazinį fizinį pasirengimą bei šlifuoja regbio pagrindus. Vis dėlto, daugiausiai laiko pirmosiomis savaitėmis tenka skirti artimesniam žaidėjų pažinimui: „Iki reguliariojo sezono pradžios man svarbiausia pažinti kiekvieną žaidėją – tiek asmeniškai, vertinant jų požiūrį ir motyvaciją regbiui, tiek suprantant jų žaidimo galimybes regbio aikštėje“, – sako už „Ąžuolo“ vairo stojęs Deonas.

Pirmoji dabartinio trenerio pažintis su klubu ir žaidėjais įvyko dar pernai rugpjūtį, kuomet jis svečiavosi Lietuvoje vykusioje vasaros stovykloje. Ją organizavo Richardas de Jageris, o „Ąžuolo“ regbininkai rūpinosi jau dabartinio trenerio apgyvendinimu bei laisvalaikiu. Taip pat Kauno „Ąžuolo“ trenerio Lino Naujalio iniciatyva komanda dalyvavo Deono vedamoje regbio sesijoje, po kurios svečias regbininkus lydėjo į lemiamą 2022 m. Baltijos „Top“ lygos kovą prieš „Livonia“ klubą Latvijoje.

„Jau pernai turėjau galimybę pamatyti ir susižavėti, kokią regbio kultūrą ir žaidimą demonstruoja „Ąžuolo“ komanda. Tačiau tikiu, kad jie gali rodyti dar geresnį rezultatą, jeigu daugiau investuotų į individualias žaidėjų kompetencijas ir jų tobulinimą. Prisijungęs prie „Ąžuolo“ to ir sieksiu – atskleisti kiekvieno stipriąsias puses“, – kalba naujasis treneris.

Persikelti į Lietuvą neskubėjo

Kvietimą D. Kayseriui treniruoti vyrų komandą RC „Ąžuolas“ valdyba ir ekipą iki šiol treniravęs L. Naujalis pateikė dar pernai lapkritį. Daugiau nei 20 metų aukščiausiose regbio lygose ir turnyruose žaidęs ir virš 14 metų treniravimo patirtį sukaupęs treneris iš pradžių pasiūlymą priimti vengė. Pirmenybę teikė galimybėms toliau trenerio darbą tęsti regbio kultūra garsėjančioje gimtojoje Pietų Afrikoje.

Visgi, Lietuvoje jau ne vieną kartą lankęsis Deonas nusprendė leistis į šią avantiūrą ir su Kauno klubu pasirašė vienerių metų trukmės kontraktą, su galimybe jį pratęsti.

Tęsdamas pažintį su D. Kayseriu, klubas paklausė jo, ar jau pavyko susipažinti su Lietuva, o treneris šmaikščiai atsakė, jog kardinaliai besiskiriantys metų laikai – karštos vasaros ir šaltos žiemos – jam yra labai neįprastos: „Kaip piliečiui iš Pietų Afrikos, man dar teks priprasti, jog žiemos čia gerokai šaltesnės. Tačiau man labai patinka istorinė Lietuvos architektūra. Mėgaujuosi vaikščiodamas ir ją pažindamas.“

Naujojo trenerio tikslai: komandai ir organizacijai

Trenerio požiūriu, Lietuva turi kiek kitokias regbio tradicijas nei Pietų Afrika, tačiau regbio pagrindai visame pasaulyje tie patys. Puolimas, gynyba ir komandos sinergija – pagrindinės ašys, ties kuriomis šį sezoną „Ąžuolas“ dirbs daugiausiai. Regbio pagrindų tobulinimas padės visapusiškai paruošti žaidėjus, kad jie būtų konkurencingi visose varžybose, kuriose pasirodys šį sezoną.

„Komanda – tai vertybė. Tam, kad kiekvienas galėtų augti ir išnaudoti savo potencialą, reikia sukurti aukštos kokybės aplinką, kuri prasideda nuo bendrų tikslų, vizijos bei vertybių: sąžiningumo disciplinos ir pagarbos“, – teigia D. Kayseris.

Pagrindinis sezono tikslas – suburti konkurencingą vyrų komandą, kuri ne tik kovos, bet ir taps iššūkiu kitoms Lietuvos regbio komandoms. Treneris taip pat sieks, kad visi komandos žaidėjai būtų vietiniai talentai, todėl pirmenybė bus teikiama ne tarptautinių žaidėjų pritraukimui, o jaunių ir vietinių talentų auginimui.

„Iš stiprių jaunuolių norime suburti ne mažiau ryškią antrąją RC „Ąžuolas“ vyrų komandą. Sieksime ugdyti vietinius regbio talentus ir daug dėmesio skirsime sporto mokyklos „Gaja“ auklėtinių galimybėms prisijungti prie „Ąžuolo“ vyrų komandos. Žinoma, jeigu toks poreikis bus, neatmesime galimybės ieškoti talentų ir iš tarptautinės arenos, tačiau tai nebus pagrindinis sezono prioritetas“, – aiškina naujasis treneris.

Pastangos pritraukti ir auginti jaunuosius žaidėjus yra vienas iš strateginių organizacijos tikslų, kuris vertinamas kaip didžiausią ilgalaikę naudą ir vertę kuriantis veiksnys tiek „Ąžuolo“ regbio klubui, tiek visai Kauno regbio bendruomenei.

Tęs jau pradėtus darbus

Paklaustas, ar planuoja tęsti buvusio vyrų komandos trenerio L. Naujalio darbus, D. Kayseris patvirtina, kad jiedu šį sezoną glaudžiai dirbs: „Su Linu esame pažįstami, jis niekur nesitraukia ir aš ypač vertinu Lino įžvalgas. Jis puikiai pažįsta kiekvieną žaidėją ir padeda man greičiau suprasti, kas motyvuoja kiekvieną iš jų. Be to, mūsų kaip trenerių vizijos sutampa – abu ypatingą dėmesį skiriame ne tik žaidėjų profesiniam, bet ir asmeniniam augimui.“

L. Naujalis iš RC „Ąžuolas“ veiklos niekur nesitraukia ir šį sezoną glaudžiai dirbs su naujuoju treneriu bei asistuos jam Baltijos „Top“ lygos metu. L. Naujalis pripažįsta, kad naujasis treneris suteikia ypatingą galimybę klubo žaidėjams treniruotis aukščiausiu lygiu.

„D. Kayseris – aukščiausio lygio profesionalas, o aš save priskirčiau trenerių-mėgėjų kategorijai. Su naujuoju treneriu komanda galės nepertraukiamai treniruotis, mokytis iš geriausio. Pajutau, kad mano kaip trenerio nebuvimas šalia komandos ištisus metus nėra teisinga praktika, o aš noriu, kad komanda augtų. Prisijungsiu prie komandos treniravimo ir padėsiu Deonui trenerio-asistento pareigose vos grįžęs į Lietuvą. Manau, kad taip bus naudingiausia. Tuo tarpu aš daugiau dėmesio skirsiu komandos valdybos veikloms ir klubo strategijų plėtojimui bei įgyvendinimui. Manau, kad pagrindinio trenerio poziciją turi užimti šios srities asas, o Deonas toks ir yra“, – pranešime teigia L. Naujalis.

Reguliarusis 2023 m. regbio sezonas jau prasidėjo: „Ąžuolas“ kovoja dėl S. Dariaus ir S. Girėno taurės, ruošiasi regbio-7 turnyrui, įvairiems čempionatams bei vasaros viduryje startuosiantiems Baltijos regbio „Top“ lygos mūšiams, kurie yra svarbiausi šio meto Lietuvos regbio padangėje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA