Po „Žalgirio“ gerbėjų nemalonumų Turkijoje ir Ispanijoje – Eurolygos reakcija | Kas vyksta Kaune

Po „Žalgirio“ gerbėjų nemalonumų Turkijoje ir Ispanijoje – Eurolygos reakcija

delfi.lt / Mindaugas Augustis 2023/03/31 10:00

Viltingas Kauno „Žalgirio“ pasirodymas šiame Eurolygos sezone ne tik aklinai užpildė „Žalgirio“ areną, bet ir paskatino dešimtis ar net šimtus aistruolių sekti paskui Kazio Maksvyčio auklėtinius į kone kiekvienas rungtynes išvykoje. Vis dėlto pagausėjęs lietuvių srautas pradžiugino ne visus kauniečių konkurentų klubus.

Du šį mėnesį „Žalgirio“ užsienyje žaistus mačus paženklino panašūs incidentai, kuomet dalis komandai įkandin atkakusių sirgalių liko it musę kandę, nors buvo iš anksto apsirūpinę rungtynių bilietais.

Kovo 2 d. viešnagė Ispanijoje apkarto aistruoliams, ketinusiems dvikovą su „Barcelona“ stebėti iš „Palau Blaugrana“ arenos VIP ložės. Jie buvo sustabdyti prie įėjimo apsaugos darbuotojams pranešus, kad už kelis šimtus eurų pirkti bilietai – anuliuojami.

Vienintelis tokio sprendimo motyvas, kurį išgirdo Delfi situaciją nupasakojęs ilgametis krepšinio mėgėjas Linas – šeimininkų nenoras VIP ložėje matyti lietuvių.

Praėjusią savaitę „Ulker Sports“ arenoje į analogišką padėtį pateko „Žalgirio“ gerbėjai, susiruošę palaikyti savo numylėtinius susitikime su Stambulo „Fenerbahče“ – vietoj krepšinio jų laukė akistata su riaušių policija.

Krepšinio fanas Leonardas Delfi pasakojo su Jungtinėje Karalystėje gyvenančiu bičiuliu bilietais į rungtynes apsirūpinę prieš kelis mėnesius.

Vyrai juos įsigijo oficialaus „Fenerbahče“ bilietų platintojo interneto svetainėje, sumokėję maždaug po 35 eurus.

Atskridus į Turkiją ir prisistačius prie arenos, prasidėjo nemalonumai.

„Patikrinę mūsų bilietus prie įėjimo, apsaugos darbuotojai nurodė palaukti šone. Ne mums vieniems taip buvo, susikaupė 14 žmonių grupė.

Angliškai ten beveik niekas nekalba, nieko nepaaiškina. Galiausiai pasakė, kad mūsų bilietai netinkami, kad reikia nueiti į kasą, ten grąžins pinigus ir iškart galėsime nusipirkti kitus bilietus į lietuviams skirtą tribūną.

Paskui priėjo jau kitas darbuotojas ir pranešė, kad nieko nebus, į rungtynes nepateksime. Aiškinome, jog mes iš Lietuvos ir kitų šalių atskridome tokį kelią vien dėl šių rungtynių. Bet mums buvo atsakyta, kad „Fenerbahče“ sirgaliai mūsų nepageidauja savo arenoje, ir dėl savo paties saugumo nebūsime įleisti. Kilo piktumai, tuomet iškart pribėgo riaušių policijos būrys su skydais. Net juokas pro ašaras paėmė, nes pusė mūsų ten buvo moterys. Bet mus vis tiek beveik jėga išstūmė į lauką“, – slogiais įspūdžiais dalinosi Leonardas.

Anot jo, supratę, kad turkai nejuokauja ir nesileis perkalbami, „Žalgirio“ gerbėjai prašė bent jau pažymėti jų bilietus, kad būtų paprasčiau susigrąžinti už juos išleistus pinigus. Vis dėlto ir tai nebuvo padaryta.

Kauno Žalgirio fanai
„Žalgirio” fanai / R. Tenio nuotr.

Delfi paprašė „Fenerbahče“ atstovų paaiškinti, kodėl daliai žiūrovų iš Lietuvos neleista patekti į „Ulker Sports“ areną, nors maždaug dviem dešimtims jų tautiečių, bilietus gavusiems per „Žalgirio“ klubą, tokių problemų nekilo.

Kitaip nei jų kolegos iš Barselonos, turkai bent jau sureagavo ir atsiprašė apviltų krepšinio mėgėjų.

Už prekybą bilietais atsakingas „Fenerbahče“ atstovas Evrenas Genčoglu Delfi patvirtino, jog už „Ulker Sports“ arenos durų buvo palikti keliolika lietuvių.

Anot jo, nesklandumų sukėlė ne paties šeimininkų klubo, o teisėsaugos pozicija.

„Visi lietuviai, apie kuriuos mus buvo informavęs „Žalgirio“ klubas, buvo nukreipti į specialiai jiems skirtą ložę. O kitų svečių gerbėjų, kurie pirko pavienius bilietus kitose tribūnose, dėl saugumo sumetimų nenorėjo priimti policija.

Atsakingos institucijos mūsų šalyje yra nustačiusios, jog siekiant išvengti incidentų svečių komandos aistruoliams turi būti numatyta atskira erdvė tribūnose. Ir policija prižiūri, kad svečiai neatsidurtų už šios erdvės ribų. Deja, paskutinę minutę atvykusiai lietuvių grupei mes neberadome laisvų vietų atskirose ložėse. Dėl to teisėsaugos atstovai ir nesutiko jų įleisti į areną“, – pasakojo E. Genčoglu.

Eurolyga, „Fenerbahče”- „Žalgiris” / Zalgiris.lt nuotr.

Tačiau kodėl tuomet apskritai leista iš lietuviškų banko sąskaitų pirkti bilietus į tribūnas, kuriuose „Žalgirio“ aistruolių būti negali?

„Platintojai, prekiaujantys bilietais į mūsų komandos rungtynes, aptarnauja ne tik krepšinį, bet ir daugelį kitų sporto šakų. Ir neskaitant svečių ekipos gerbėjų, kiekvienas žiūrovas iš bet kurios šalies gali laisvai įsigyti bilietą jų platformoje.

Norėtume dar kartą pabrėžti, kad ši situacija susidarė ne mūsų valia, o laikantis valdžios nurodymų. Bet kokiu atveju, atsiprašome sirgalių dėl jiems kilusių nepatogumų“, – teigė „Fenerbahče“ atstovas, pasiūlęs dėl pinigų už nepanaudotus bilietus grąžinimo kreiptis į klubą elektroniniu paštu.

Beje, remiantis mačo protokolu, „Fenerbahče“ ir „Žalgirio“ kautynes stebėjo 8 tūkst. žiūrovų, kuomet „Ulker Sports“ arenoje jų telpa beveik 14 tūkst.

Prekybos bilietais taisykles ir apribojimus nustato patys klubai – Eurolyga tokių niuansų nereglamentuoja.

Vis dėlto atsižvelgiant į karčią „Žalgirio“ gerbėjų patirtį ateityje tam tikros rekomendacijos gali būti suformuluotos. Apie tai užsiminė Eurolygos atstovas Diego Fernandezas, kurio Delfi prašė pakomentuoti faktą, jog žiūrovai turi teisę įsigyti bilietus į norimas lygos rungtynes, bet jais pasinaudoti negali.

„Eurolygos reglamentuose situacijos, susijusius su bilietų anuliavimu, nėra aprašytos, taigi, tai yra klubų atsakomybė.

Gavus jūsų užklausą, mūsų bilietų tarnybos atstovai kreipėsi į „Barcelona“ ir „Fenerbahče“ klubus, prašydami pateikti visas detales apie vietos institucijų nurodymus, kurie galėtų turėti įtakos bilietų pardavimui dėl saugumo sumetimų. Išsiaiškinus visas aplinkybes bus galima ieškoti sprendimų, kaip išvengti panašių nutikimų ateityje“, – dėstė D. Fernandezas, pridūręs, jog skundus dėl patirtų nepatogumų žiūrovai gali pateikti ir specialiai tam skirtoje Eurolygos platformoje.

Primename, kad „Žalgiriui“ Eurolygos reguliariajame sezone liko paskutinė išvyka – balandžio 14 d. kauniečiai aplankys Miuncheno „Bayern“ (Vokietija).

Prieš tai dar dvejas rungtynes dėl vietos atkrintamosiose varžybose tebekovojantys K. Maksvyčio auklėtiniai sužais namuose – penktadienį priims „Valencia“ (Ispanija), o kitą savaitę – Tel Avivo „Maccabi“ (Izraelis).

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Standings provided by Sofascore
Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA