Pernai Lietuvos teismuose teisėjų daugiau atleista, nei priimta | Kas vyksta Kaune

Pernai Lietuvos teismuose teisėjų daugiau atleista, nei priimta

BNS / Ingrida Steniulienė 2023/03/31 20:35
Asociatyvi / Teismai.lt nuotr.

Pernai Lietuvos teismuose dirbo mažiausiai teisėjų per visą nepriklausomybės laikotarpį – nors vyko daug atrankų, daugiau teisėjų buvo atleista, nei priimta.

„Pernai turėjome mažiausią, kiek čia skaičiuojame rezultatus, teisėjų skaičių. Turime 768, kaip žinote, teoriškai, teisėjus, kurie galėtų dirbti. Pernai realiai dirbančius turėjome 703 teisėjus“, – per Teisėjų tarybos posėdį penktadienį sakė tarybos pirmininkė Sigita Rudėnaitė.

Pasak jos, 2022-aisiais atrankų buvo daug ir daugiau negu 2021 metais, priimta 30 naujų teisėjų, tačiau 42 buvo atleisti.

„Vadinasi, atleidome daugiau, negu priėmėme“, – sakė S. Rudėnaitė.

Dalis teisėjų atleisti dėl natūralių priežasčių – pasibaigus įgaliojimų laikui.

„Kiti dėl darbo krūvių, neadekvačių darbo sąlygų, atlyginimų, tiesiog paliko savo pareigas“, – sakė S. Rudėnaitė.

Per Teisėjų tarybos buvo svarstomas prezidento Gitano Nausėdos dekretas atleisti iš pareigų Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėją Liną Navickytę. Po dvejų metų darbo šiame teisme civilines bylas nagrinėjanti teisėja traukiasi savo noru, kaip priežastį teisininkė kolegoms įvardijo didelius darbo krūvius ir teisėjams talkinančio personalo trūkumą.

Asociatyvi / teismai.lt nuotr.

L. Navickytė pati posėdyje nedalyvavo, tarybos nariai nurodė, kad kolegoms nepavyko įkalbėti teisėjos likti dirbti teisme. Anksčiau Teisėjų taryboje buvo svarstoma ir daugiau teisėjų prašymų, teisėjai priežastimis atleisti juos iš šio teismo nurodė pernelyg didelį darbo krūvį, mažas algas.

Teisėjų korpusas traukiasi, tačiau duomenys rodo, kad bylų daugėja.

„Statistiniai duomenys rodo, kad padidėjo bylų skaičius, palyginti su 2021 metais. 193 tūkstančiai bylų iš viso sistemoje, kai buvo 188 tūkstančiai 767 bylos“, – sakė S. Rudėnaitė.

Pasak jos, „bylų kiekių neprognozuoti sprogimai“ yra administraciniuose teismuose – nelegalių migrantų bylos ir apygardų administraciniuose teismuose atliekų tvarkymo skolų bylos.

Bylų nagrinėjimo terminai visuose teismuose, išskyrus apylinkių, yra šiek tiek pailgėję, tai susiję su neužpildytais etatais, kitomis priežastimis.

„Apylinkėse sutrumpėjo gal savaitę, apygardose apeliacine tvarka nagrinėjamų bylų pailgėjo savaite“, – sakė S. Rudėnaitė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA