Neplaninis pernai degusio „Žalvario“ patikrinimas: nustatyta pažeidimų | Kas vyksta Kaune

Neplaninis pernai degusio „Žalvario“ patikrinimas: nustatyta pažeidimų

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Aplinkos apsaugos departamentas, atsižvelgdamas į tai, kad įmonėms, tvarkančioms atliekas, ypač pavojingas, skiriamas prioritetinis dėmesys, atliko neplaninį UAB „Žalvaris“ veiklaviečių patikrinimą. Per jį tikrinta, kaip laikomasi aplinkos apsaugą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų. Taip pat įvyko departamento ir UAB „Žalvaris“ vadovų susitikimas dėl būtinųjų priemonių įgyvendinimo.

Per UAB „Žalvaris“ patikrinimą veiklavietėse nustatyta tiek mažareikšmių pažeidimų, tiek didelę žalos aplinkai riziką keliančių neatitikimų. Pvz., nėra patvirtintų avarijų prevencijos ir ekstremaliųjų situacijų valdymo planų, atvirų teritorijų danga neužtikrina, kad pavojingos atliekos nepatektų į aplinką, turimas paviršinių nuotekų tinklų planas neatitinka realios situacijos, atliekos sandėliuojamos nesandariuose didmaišiuose lauke ir kt., rašoma Aplinkos apsaugos departamento pranešime žiniasklaidai.

Susitikime su UAB „Žalvario“ vadovais departamento direktorius akcentavo, kad departamento tikslas ne tik bausti, bet ir bendradarbiauti.

„Tačiau pačios įmonės turi demonstruoti pasirengimą nuosekliai laikytis aplinkosauginių reikalavimų, valdyti rizikas, įgyvendinti avarijų prevencijos ir ekstremalių situacijų valdymo priemones. Turi tinkamai veikti ir vidaus kontrolės mechanizmai, kurie maksimaliai sumažintų nelaimių tikimybę. O mes pasirengę įmonėms padėti tinkamai išspręsti iškilusias problemas“, – sako Giedrius Kadziauskas.

Objektyviai vertindami didelę žalą aplinkai per atliekas tvarkančiose įmonėse įvykusius gaisrus, departamento pareigūnai dar labiau sustiprino tokių rizikingų objektų priežiūrą. Dėl šios priežasties bus tikrinamos ir kitų įmonių veiklavietės. Rizikingiausias veiklavietes, kuriose bus atliekami neplaniniai patikrinimai, aplinkosaugininkai atrinks remdamiesi turimais duomenimis ir atsižvelgdami į rizikos veiksnius. Aplinkosaugininkai atkreipia dėmesį, jog sisteminis požiūris atliekant tokių įmonių patikrinimus ir stebėseną būtinas ir todėl, kad pažeidimai kartojasi.

Aplinkos apsaugos departamentas, skatindamas skaidrų bendradarbiavimą, siekia, kad verslas sistemingai ir nuosekliai valdytų aplinkai kylančias rizikas: diegtų vidaus kontrolės sistemas, suvaldytų įmanomas grėsmes ir prisiimtų aplinkosauginę atsakomybę. Todėl svarbu, kad keistųsi įmonių požiūris į galimas rizikas ir aplinkosauginius reikalavimus, būtų vienodai suprantama kokybės ir vadybos kontrolė.

Primename, kad pernai Kaune, kilus gaisrui viename iš įmonės sandėlių, degė ir pavojingosios, ir nepavojingosios atliekos: panaudoti tepalai, automobiliniai tepalų filtrai, polietilenas, plastikas, elektronikos detalės, popierius ir kt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA