Instaliacijos „Taikos dronai“ kūrėjai: „Žmonės, kurie rūpinasi vieni kitais, yra laimingesni“ | Kas vyksta Kaune

Instaliacijos „Taikos dronai“ kūrėjai: „Žmonės, kurie rūpinasi vieni kitais, yra laimingesni“

Instaliacijos „Taikos dronai“ kūrėjai./ M. Plepio nuotr.

Tarptautinę Laimės dieną – kovo 20-ąją – Kauno „Akropolyje“ pristatyta instaliacija „Taikos dronai“. Unikali architektūros ir floristikos sinergija lankytojus nejučiomis priverčia galvas pakelti į viršų. Trijų metrų aukštyje kybanti ekspozicija kviečia pažvelgti į mus supančią aplinką, rūpintis vienas kitu ir nepamiršti tų, kurie šiandien kovoja Ukrainoje.

Laimės diena Kaune švenčiama jau šešerius metus. Prasidėjusi kaip įvairių renginių ir nutrūktgalviškų idėjų šventė, iniciatyva dėl pandemijos ir kilusio karo nuolat mainė savo pavidalus. Šiais metais, Kauno „Akropolis“ ir agentūra „Salto“ Laimės dieną sumanė paminėti įgyvendinant architektų Lino Tuleikio, Kęsto Vaikšnoro ir Karolio Platakio sumanytą idėją. Gyvąją – augalų – instaliacijos dalį išpildė floristė Sandra Svobūnė.

Instaliacija./ M. Plepio nuotr.

„Laimė – daugiasluoksnis, nevienareikšmis dalykas, todėl išsiversti su vienu ją nusakančiu parametru būtų sudėtinga. Kovo 20 d. taip pat yra pavasario lygiadienis, Tarptautinė Žemės diena. Tai priminimas visuomenei, kad visi naudojamės jos teikiamais resursais ir imdami turime nepamiršti duoti grąžos, atsidėkoti. Kurdami instaliaciją galvojome apie gyvybę, žalumą ir šiandienos įvykius – karą Ukrainoje, ten žūstančius nekaltus žmones. „Taikos dronai“ neša gyvybę, jie demonstruoja, kad ji nėra begalinė, kad turime rūpintis savo aplinka, vienas kitu“, – idėją pristato vienas iš instaliacijos sumanytojų Linas Tuleikis.

Anot architekto, Kauno „Akropolio“ erdvė buvo itin palanki ekspozicijai. „Tai – buvusi Griunvaldo gatvės erdvė, istoriškai vieša miesto vieta, tad galvojome, kad joje tiktų kažkas transformiško. Kadangi erdvė yra pilna afišų, skirtingų užrašų ir reklamų, kad instaliacija pasimatytų erdvėje, mums reikėjo kažko labai ryškaus, turinčio stiprų vizualinį krūvį. Labai tiko gatvėse naudojami atžymėjimo kūgeliai ir juose įsodinti augalai. Tarp želdinių taip atsirado lašelinės, rodančios, kad norint palaikyti gyvybę, savo rūpestį lašas po lašo reikia duoti aplinkai,“ – pasakoja architektas.

Instaliacija./ M. Plepio nuotr.

Gyvąją ekspozicijos dalį įgyvendinusi meninės floristikos kūrėja Sandra Svobūnė pripažįsta, kad projektas buvo nemažas iššūkis. „Parinkus augalus – kambarinę gebenę, juos testavome kelias savaites laikydami prekybos centro oro sąlygas ir temperatūrą atitinkančiose patalpose. Nors augalus kruopščiai prižiūrėsime ir toliau, nieko iš jų nereikalauju – kaip jie augs, gyvuos toliau sunku nuspėti. Tai – savotiškas augalų performansas, procesas. Savo kūriniuose nebijau improvizuoti, todėl ir į šią instaliaciją noriu pažiūrėti filosofiškai. Augalai, kaip ir pats gyvenimas, yra nenuspėjami, efemeriški, vienadieniai. Tad nenorėkime daugiau, nei duota šiai dienai, pasidžiaukime akimirka“, – pasakoja floristė.

„Gebenė puikiai tiko instaliacijai, nes turi tiek sodrių, tiek šviežių spalvų, o tai rodo gyvybės tęstinumą. Galų gale, gebenė Lietuvoje įprastas augalas, jis nėra lepus, nesunkiai prisitaiko“, – pritaria Linas Tuleikis. Anot architekto, muziejinėje aplinkoje tokia ekspozicija neturėtų tinkamo poveikio. „Norint pasakyti svarbią žinutę, geriausia kalbėti minioje, tad ši gausiai lankoma erdvė puikiai atitiko lūkesčius.“

„Labiausiai norėčiau, kad žmonės džiaugtųsi kiekviena diena ir akimirka, apsidairytų aplink save, pastebėtų, kas dedasi mūsų kasdieniniame gyvenime, pasisemtų stiprybės, nebijotų rizikuoti. Kurkime gražią ir gerą aplinką“, – lankytojams linki floristė S. Svobūnė.

„Žmonės rūpi vieni kitiems, kartu turi nepamiršti ir patys rūpintis tais, kurie silpnesni ar  skriaudžiami. Kai žmonėms rūpi, jie tampa jautresni, šiltesni ir, neabejotinai, laimingesni“, – pritaria L. Tuleikis.

Instaliaciją galima pamatyti iki balandžio 12 d.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA