Naktiniame dangaus skliaute išsirikiavo penkios planetos | Kas vyksta Kaune

Naktiniame dangaus skliaute išsirikiavo penkios planetos

Skaitytojų nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ montažas

Pirmadienio vakarą dangaus skliaute lanku išsirikiavę penkios planetos – Merkurijus, Jupiteris, Venera, Uranas, Marsas ir Mėnulis. Kai kurias iš jų galima pamatyti ir plika akimi, rašoma BBC internetinėje svetainėje.

Šis įdomus astrologinis reiškinys vadinamas planetų paradu ir geriausiai bus matomas iškart po saulėlydžio, jei tik dangaus skliautas bus giedras.

Visos minėtos planetos išsidėsčiusios Saulės sistemoje ir retkarčiais danguje priartėja viena prie kitos, todėl jas galima išvysti ir plika akimi.

Astronomas iš Grinvičo karališkosios observatorijos pasakojo, jog plika akimi turėtų būti lengvai matomi Jupiteris, Venera, Mėnulis ir Marsas. Uraną turėtų būti galima pamatyti vidutinio dydžio teleskopu, o išvysti Merkurijų gali būti nemenkas iššūkis.

Išsidėsčiusias planetas geriausia stebėti atokiau nuo ryškių miesto šviesų, kai leidžiasi saulė. Anksti vakare dar galima pamatyti Jupiterį ir Merkurijų – vėliau šios planetos išnyks už horizonto.

Stebint ir dangaus skliaute ieškant išsidėsčiusių planetų, svarbu atskirti jas nuo mirksinčių žvaigždžių. Žvaigždės danguje žibsi, bet planetos ne. Jei matote ryškią švieselę, kuri yra pastovi ir nemirksi, tai greičiausiai žiūrite į vieną iš planetų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA