Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu darbuotojai bus saugomi nuo pažeminimo | Kas vyksta Kaune

Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu darbuotojai bus saugomi nuo pažeminimo

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Pirmas statybos projektas, kuris buvo įgyvendintas, kai prie Kauno miesto savivaldybės vairo stojo „Vieningas Kaunas” su savuoju lyderiu, buvo susijęs su… sveikatos specialistų nerekomenduojama priklausomybe. Iš pradžių Laisvės alėjoje, savivaldybės pagrindinių rūmų kieme, buvo pastatytas vienas „šiltnaminis paviljonas” rūkaliams, vėliau vietoj jo – kitas, iš tvirtesnių medžiagų.

Čia rūkantiesiems (savaime aišku, ne visiems) buvo sudarytos geros sąlygos ir pabendravimui su savivaldybės vadovybe. Taip sakant, – priartėti prie valdžios bei pasinaudoti proga neformalioje aplinkoje greta tarnybinių, aptarti ir asmeninius reikalus.

Tačiau kai kam vėliau metus rūkyti, paviljonas neteko savo patrauklumo. Deja, neliko ir savivaldybės pastato rūsyje kelis dešimtmečius veikusios valgyklos. Bet norinčiųjų dirbti savivaldybėje miesto, kurį penktadienį kalbėdama per valstybinį radiją žurnalistė Ramunė Sotvarė–Šemetienė pavadino „nepotizmo flagmanu”, nesumažėjo.

Pernai mažėjo Kauno miesto savivaldybės darbuotojų kaita, – teigiama apie pasitraukimą iš pareigų praėjusią savaitę pranešusio savivaldybės administracijos direktoriaus Tado Metelionio pateiktoje politikams patvirtinti ataskaitoje.

2022-aisiais Kauno miesto savivaldybės administracijoje nustatytas didžiausias leistas valstybės tarnautojų ir darbuotojų, dirbančių pagal darbo sutartis, pareigybių skaičius – 662.

Per tuos metus į darbą administracijoje priimti 56 darbuotojai: 30 – dirbančių pagal darbo sutartis ir 26 valstybės tarnautojai. Iš darbo buvo atleisti 43 (26 valstybės tarnautojai ir 17 darbuotojų, dirbančių pagal darbo sutartis).

Savanoriškais pagrindais – 67 proc. likę 33 proc. – „dėl kitų priežasčių (šalių susitarimu, sulaukus pensinio amžiaus arba sukakus 65 m., dėl perkėlimo į kitą įstaigą tarnybinio kaitumo būdu, dėl ligos ar laimėjus konkursą į kitas pareigas ir kt.).

Darbuotojų kaita per metus siekė 4,8 proc. (savo iniciatyva išėjusiųjų) ir palyginus su 2021 m. (tada sudarė 6,4 proc.) sumažėjo 1,6 proc.”

2022 metais iš Kauno buvo pateiktas poreikis Valstybės tarnybos departamentui vykdyti 43 konkursus į miesto savivaldybės administracijos karjeros valstybės tarnautojų pareigas: 36 atrankos į darbuotojų, 8 dirbančių pagal darbo sutartis, pareigas, 7 atrankos į pakaitinių valstybės tarnautojų pareigas; įvykdyti 33 konkursai į savivaldybės biudžetinių įstaigų vadovų pareigas. Savivaldybės administracijos direktoriaus).

Pernai balandį savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu buvo patvirtintas Kauno miesto savivaldybės administracijos darbuotojų nuotolinio darbo tvarkos aprašas, spalį – Papildomo poilsio laiko suteikimo Kauno miesto savivaldybės administracijos darbuotojams tvarkos aprašas. Kaip ataskaitoje paaiškinta, „kad būtų darbuotojams suprantama ir tinkamai įgyvendinama naujai pradėjusi veikti sistema per Atostogų planavimo modulį (paskata) dėl nuotolinio darbo ir papildomų poilsio dienų suteikimo (įforminimo).

Galiausiai žengtas dar vienas žingsnis dėl darbuotojų gerovės tarnyboje užtikrinimo. Praėjusių metų gruodžio 27 d. savivaldybės administracijos vadovo įsakymu patvirtinta nauja Kauno miesto savivaldybės administracijos smurto ir priekabiavimo prevencijos politika.

O jos tikslas – „sukurti tokią darbo aplinką, kurioje darbuotojas ar jų grupė nepatirtų priešiškų, neetiškų, žeminančių, agresyvių, užgaulių, įžeidžiančių veiksmų, kuriais kėsinamasi į atskiro darbuotojo ar jų grupės garbę ir orumą, fizinį ar psichologinį asmens neliečiamumą ar kuriais siekiama darbuotoją ar jų grupę įbauginti, sumenkinti ir t.t.”.

Jei bent dalies visų tų surašytų tikslų bus laikomasi, neabejotinai toks reiškinys kaip mobingas nebeturės vietos Kauno miesto savivaldybėje. Ir visi be išimčių čia viešojo administravimo darbą dirbantys darbuotojai, laikydamiesi įstatymų bei atsakingai dirbdami tai, kas jiems priklauso, galės jaustis orūs, neįbauginti, nemenkinami. Nepaisant, ar asmeniškai kažkam „iš aukščiau” jie įtinka, patinka, ar nepatinka.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA