Rukloje apsilankė Islandijos kariuomenės vadas | Kas vyksta Kaune

Rukloje apsilankė Islandijos kariuomenės vadas

/ št. srž. sp. I. Budzeikaitės nuotr.

Kovo 27 d. pirmojo oficialaus vizito Lietuvoje metu – Islandijos užsienio reikalų ministerijos Saugumo ir gynybos direktorato generalinis direktorius, vykdantis ir kariuomenės vado funkcijas, Jonas Gunnar Allansson su Lietuvos kariuomenės vadu generolu leitenantu Valdemaru Rupšiu lankėsi Šiaurės šalių – Lietuvos sprogmenų neutralizavimo mokymuose Ukrainos kariams, kuriems Islandija yra skyrusi instruktorius bei priemones. Vizito metu pristatyti mokymai, projekte dalyvaujantys Šiaurės šalių ir Lietuvos instruktoriai, kurso dalyviai, apžiūrėti mokymuose naudojami sprogmenys bei įranga.

„Su Islandija draugaujame nuo tada, kai ji pirmoji pripažino mūsų nepriklausomybę. Karinėje srityje sustiprėjome kartu dalyvaudami tarptautinėse operacijose Afganistane, Islandijos karininkai NATO vienetuose Lietuvoje tarnauja nuo 2015 m. Šiandien mes kartu sėkmingame projekte, remiant kariaujančius ukrainiečius. Tai taktiniai mokymai, bet jie turi strateginę reikšmę. Kartu tai mūsų karių tobulėjimas, tiek organizuojant kursus, tiek perimant ukrainiečių pamokas iš fronto”, – sakė Lietuvos kariuomenės vadas gen. ltn. V. Rupšys.

Susitikimuose su Lietuvos kariuomenės atstovais aptartas Islandijos ir Lietuvos bendradarbiavimas saugumo ir gynybos srityse, NATO viršūnių susitikimų nutarimų įgyvendinimas stiprinant regioninį saugumą bei pasirašytas tarpusavio pagalbos memorandumas (angl. Memorandum of Understanding agreement) tarp Islandijos Saugumo ir gynybos direktorato generalinio direktoriaus ir Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vado brg. gen. Artūro Radvilo, rašoma Lietuvos kariuomenės pranešime žiniasklaidai.

Vizito Lietuvoje metu lankomasi NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinėje grupėje Rukloje, kur taip pat tarnauja Islandijos atstovas. Islandija savo nacionalinį saugumą užtikrina per narystę NATO ir dvišalio bendradarbiavimo su JAV pagrindu. Nuo 2021 m. Islandija prisijungė prie Jungtinės Karalystės vadovaujamų Jungtinių ekspedicinių pajėgų (angl. Joint Expeditionary Force, JEF), tolimesniu įsitraukimu į NATO 5-ojo straipsnio (kolektyvinės gynybos) operacijas. Tai šalis be reguliarios/nuolatinės kariuomenės, kuri pabrėžia visaapimantį požiūrį į saugumo reikalus ir yra pagrindinių organizacijų, tokių kaip JTO, NATO ir ESBO narė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA