Vandens motociklų pramogos Nemune pykdo kauniečius: kas gresia už nelegalius pasiplaukiojimus? | Kas vyksta Kaune

Vandens motociklų pramogos Nemune pykdo kauniečius: kas gresia už nelegalius pasiplaukiojimus?

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kauniečiai jau ne pirmą kartą kreipiasi dėl chuliganiškų vandens motociklininkų pramogų Nemune, Kauno centre. Vieni lieka aptaškyti, kiti vos išvengia neplanuotų maudynių, o pramogautojai tik nuskuodžia tolyn be pasekmių. Ar tikrai? Pagal įstatymus, vandens motociklais plaukioti galima ne visur, o pažeidus šias taisykles gali grėsti ir nemenkos baudos.

„Ir aš noriu patvirtinti, kad chuliganizmas Nemune vandens motociklininkų vyksta, ypač vasaros metu. Jie trukdo laivybai, nesilaiko taisyklių, trukdo laivams saugiai plukdyti keleivius, taip pat tyčia aptaško keleivius, esančius atviruose deniuose. Jie plaukioja be taisyklių ir turbūt apsvaigę. Ne kartą teko apie jų veiksmus pranešti policijai. Norėtųsi, kad tokių chuliganų vandens kelyje nebūtų, o ir policija baustų už tokius pažeidimus, o vandens transporto inspekcija darytų reidus“, – rašė kaunietis.

Šiek tiek anksčiau, kitas kaunietis kreipėsi į „Kas vyksta Kaune“ redakcija ir pasipiktino piktavališkomis vandens motociklininkų pramogomis Kauno centre, kai eidamas Nemuno pakrante vos neliko kiaurai permirkęs, kai pro šalį pralėkė grupelė vandens pramogautojų.

„Plaukioti vandens motociklais draudimai netaikomi, kai plaukiojama vidaus vandens keliuose. Kaip ir automobilių keliuose, taip ir vandens keliuose, vairuotojai/laivavedžiai turi laikytis EU laivybos taisyklių, turėti pramoginio laivavedžio pažymėjimą. Kontrolę dėl laivavedžių taisyklių laikymosi vandens keliuose vykdo LTSA (Lietuvos transporto saugos administracija)“, – informavo AB „Vidaus vandens kelių direkcijos“ Personalo ir komunikacijos direktorė Justina Juozaponė.

Valstybinės reikšmės vandens kelių sąrašus galima rasti čia.

Vietinės reikšmės vandens kelių sąrašus galima rasti čia.

Vandens motociklai, kaip nurodoma įstatyme, yra įvardijami kaip priemonės turinčios vandens srauto pompą ir jų plaukiojimas yra reglamentuotas pagal Lietuvos Respublikos aplinkos ministro 2004 m. balandžio 15 d. įsakymą Nr. D1-187 „Dėl Aplinkosaugos sąlygų plaukioti paviršiniuose vandens telkiniuose plaukiojimo priemonėmis ir plūduriuojančių priemonių įrengimo ir naudojimo, jų statymo ir (arba) švartavimo aplinkosauginių reikalavimų patvirtinimo“.

Kaip šio dokumento 8 punkte nurodyta, vandens motociklais galima plaukioti tik priede nurodytuose vandens telkiniuose.

„8. Asmeniniais, pramoginiais ir sportiniais laivais, varomais vidaus degimo varikliais, turinčiais vandens srauto pompą, ir kitomis savaeigėmis plaukiojimo priemonėmis, kurių bendras variklių galingumas – 301 AG (221 kW)-680 AG (500 kW), plaukioti draudžiama visuose vandens telkiniuose, išskyrus šių Aplinkosaugos sąlygų priede nurodytuose vandens telkiniuose pagal šiame priede nustatytas sąlygas.“

Priede šie vandens telkiniai: Baltijos jūroje, Kauno HE tvenkinio dalyje, Elektrėnų tvenkinyje, Alaušo ežere, Drūkšių ežere, Zaraso ežere, Balskų tvenkinyje, Talkšos ežere, Kupiškio tvenkinyje, Galuonų ežere, pagal priedo lentelėje nurodytus reikalavimus (terminai, telkinio dalys, tik sporto tikslais ir t.t.). Kauno mariose

„Apribojimai vandens transporto priemonėms taikomi ne šiaip sau – jais siekiama mažinti neigiamą poveikį aplinkai. Pavyzdžiui, savaeigės plaukiojimo priemonės trikdo paukščius ir prastina jų mitybą, kelia stresą ne tik žuvims, bet visai vandens gyvūnijai. Be to, į vandenį gali patekti kuro, tepalų, degimo produktų, korpuso dažų“, – anksčiau yra teigęs Šilutės gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnas Audrius Jonaitis.

Aplinkos apsaugos departamentas taip pat informavo, jog Kaune, Nemune plaukioti vandens motociklams nėra uždrausta, nes šioje vietoje eina vidaus vandens kelias, todėl Aplinkosaugos sąlygos netaikomos ir plaukioti apribojimų nėra. Pastebėtina, viešąją tvarką ir saugumą vandenyje prižiūri Lietuvos transporto saugos administracija ir policija.

Už plaukiojimą draudžiamoje vietoje asmenims gresia baudos nuo 600 iki 1150 eurų.

Dėkojame kauniečiams už tai, kad praneša apie aktualius įvykius. Jei ir jūs norite pasidalinti savo informacija ar nuomone apie Kauno aktualijas, rašykite pasinaudoję spec. forma „Pranešti naujieną“ arba per „Facebook“ puslapio privačias žinutes.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA