Teatrų festivalyje Kaune pasirodys šių laikų bakchantės | Kas vyksta Kaune

Teatrų festivalyje Kaune pasirodys šių laikų bakchantės

A. Pasiuk nuotr.

Balandžio 19 d. 44-ojo festivalio „Lietuvos teatrų pavasaris Kaunas 2023“ programoje bus pristatytas teatro laboratorijos „Atviras ratas“ sukurtas spektaklis „Bakchantės: Aktas“.

Įtampa tarp dievų ir mirtingųjų pasaulių, visais laikais neišvengiamos galios, kulto, lyderio, minios ir individualumo temos spektaklyje yra atskleidžiamos pasitelkiant šiuolaikinį šokį ir techno, post-punk bei elektroninę muziką. Tokia šiuolaikiška klasikinio senovės graikų mito interpretacija atsigręžia į teatro šaknis, grąžindama į sceną ritualą, bet kartu pritaiko kūrinį šių dienų kontekstui, kurdama pjesės temų ir dabartinėje visuomenėje vykstančių socialinių procesų derinį.

„Visuose mano darbuose atsiremiama į klausimą, kas gi yra toji asmenybė ir kokios yra jos atsakomybės. Kiekviename spektaklyje atsiranda „vienas prieš visus“ motyvas, ir nesvarbu, ar tas „vienas“ yra teisus, ar ne. Kiek tavo paties poreikiai yra aukščiau už tavo bendruomenės poreikius? Kiek gali aukotis? Kiek nori išlaikyti savo individualų mąstymą, nepasiduoti kitų įtakai? Šios temos sutinkamos visuose mano spektakliuose. Man svarbu kalbėti ir apie asmeninę atsakomybę – dažnai šį dalyką pamirštame”, – teigė spektaklio režisierė Ieva Stundžytė.

Euripido „Bakchantės“ yra paskutinė išlikusi klasikinė graikų tragedija, laikoma viena svarbiausių ir kelianti daugiausiai klausimų bei interpretacijų.

„Kodėl kuriu pagal antikos kūrinį? Ten slypi visos temos, kurios per tiek amžių nepakito. Manau, kad šiuolaikinė dramaturgija neiškelia naujų žmogiškųjų temų. Gali kisti priemonės, tačiau esmė ir šaknys išlieka tos pačios. „Bakchantės: Aktas“ kalba apie vieno žmogaus kovą prieš naują tikėjimą, naujas įtakas”, – kalbėjo I. Stundžytė.

Spektaklis bus rodomas balandžio 19 d. „Girstučio“ rūmuose.

 

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA