Pieną dalijęs ūkininkas išgarsėjo savo mieste – jau svajoja ir apie ilgai galvotą norą | Kas vyksta Kaune

Pieną dalijęs ūkininkas išgarsėjo savo mieste – jau svajoja ir apie ilgai galvotą norą

Lrytas.lt / Arūnas Karaliūnas „Laikinoji sostinė“ „Lietuvos rytas“ 2023/03/18 15:54
/ R. Tenio nuotr.

Nemokamai pienu kauniečius vaišinęs jaunasis ūkininkas iš Prienų rajono Aivaras Jonutis žaibiškai išgarsėjo visame mieste. Jaunas vyras neliūdi dėl užgriuvusių sunkumų ir svajoja apie pieno ūkio plėtrą.

Pieno ūkyje šeimininkaujantis A. Jonutis prisijungė prie protesto akcijos, kurios metu ūkininkai visoje šalyje dėl itin mažų pieno supirkimo kainų atsisakė jį tiekti perdirbėjams.

Kai kurie ūkininkai pieną tiesiog laistė laukuose, kiti pasiūlė nemokamai įsigyti miestų gyventojams.

A. Jonutis iš anksto paskelbė ketinantis nemokamai pilstyti pieną prie Kovo 11-osios gimnazijos Kaune. Atvykęs jis negalėjo patikėti savo akimis – eilėje jau stovėjo apie 200 žmonių.

Parūpino daugiau atsargų

Vieta parinkta neatsitiktinai – A. Jonutis, kuriam dabar 25-eri, prieš kelerius metus baigė šią gimnaziją. Pirmieji pieno mėgėjai atvyko likus daugiau kaip pusvalandžiui iki numatytos akcijos pradžios.

Tarp jų buvo matyti tiek vyresnių, tiek jaunų žmonių. Dalis kauniečių atvyko automobiliais, todėl įvažoje nuo Kovo 11-osios gatvės bei daugiabučių kiemuose nuolat susidarydavo automobilių spūstys, o 500 litrų talpos cisterna sparčiai tuštėjo.

„Tikrai negalvojau, kad akcija sulauks tokio susidomėjimo. Iš pradžių svarsčiau, kad ateis ne daugiau kaip šimtas žmonių“, – tikino ūkininkas.

Nemokamo pieno dalybos
A. Jonutis dalijo pieną Kaune / R. Tenio nuotr.

Pieną kauniečiams jis vežė dar dvi dienas ir iš viso išdalijo apie 3 tonas pieno. „Kitomis dienomis atvykome geriau pasiruošę – atsivežėme dvi cisternas, o pieną pilstėme iš trijų čiaupų, todėl eilė sparčiai trumpėjo“, – džiaugėsi A. Jonutis.

Vis dėlto pieno kiekį teko riboti – įvertinus eilės ilgį vienam žmogui buvo skirta 3–5 litrai pieno. Ūkyje – gausybė pokyčių A. Jonutis gimė ir užaugo Kaune, o ūkį Prienų rajone prieš kelerius metus perėmė iš senelio, kai šiam tapo pernelyg sunku jame šeimininkauti.

„Darbas ūkyje buvo mano vaikystės svajonė, visas atostogas praleisdavau talkindamas seneliams, nes toks užsiėmimas labai patiko“, – pasakojo vyras.

Jis kurį laiką studijavo veterinariją Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Žemės ūkio akademijoje, o įgytos žinios praverčia kasdieniame darbe.

Jaunas vyras tikino nemažai investavęs ir smarkiai pakeitęs paveldėtą ūkį, kuriame dabar mūkia pusšimtis karvių. Ar jis išgirsta senelio patarimų, kaip geriau tvarkyti ūkį?

„Visada jautėme senelio palaikymą, tačiau patarimų jis nelabai gali duoti, mat ūkininkavimas smarkiai pasikeitė. Štai visos mūsų karvės dabar vaikšto palaidos“, – aiškino A. Jonutis.

Nemokamo pieno dalybos
Nemokamo pieno atvykę kauniečiai / R. Tenio nuotr.

Žmona greitai priprato

Ūkininko žmona Paulina anksčiau neturėjo patirties dirbti ūkio darbus kaime, todėl pradžia nebuvo lengva, tačiau jauna moteris greitai tapo rimta pagalbininke.

Pora prieš pusmetį susilaukė sūnaus, kuriam anksčiau Kaune dirbusi moteris dabar skiria daugiausia dėmesio. A. Jonutis ūkyje dar turi vieną talkininką. Ūkininkas neabejojo, kad visi nesklandumai dėl pieno supirkimo kainų yra laikini, ir pasiryžęs toliau plėsti pieno ūkį.

„Viskas sekasi neblogai. Norėčiau karvių kaimenę padidinti iki 120–130, o kai šį planą pasieksiu, ieškosiu kitų tikslų“, – šypsojosi A. Jonutis.

Jis žada ir toliau specializuotis tik pienininkystėje, todėl šeimos valdomas 120 hektarų nuosavos bei nuomojamos žemės sklypas naudojamas tik gyvulių pašarui ruošti.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA