Ar žalgiriečiams teks krautis lagaminus Eurolygos atkrintamųjų skrydžiui? | Kas vyksta Kaune

Ar žalgiriečiams teks krautis lagaminus Eurolygos atkrintamųjų skrydžiui?

delfi.lt / Gediminas Inčiūra 2023/03/14 21:12
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Keleivių registracija, įlaipinimas ir susodinimas į „Turkish Airlines“ Eurolygos atkrintamųjų lėktuvą baigsis lygiai po mėnesio, balandžio 14 dieną, kai bus sužaistas paskutinis reguliariojo sezono turas.

O pats orlaivis skrydžiui į Finalo ketvertą, vyksiantį gegužės viduryje Kaune, pakils balandžio 25-ąją – būtent tada startuos ketvirtfinalio iki trijų pergalių serijos.

Kas jose susitiks, kol kas visiškai neaišku. Nors iki reguliarių kovų pabaigos teliko šeši turai, dar nė viena komanda oficialiai nėra užsitikrinusi vietos pirmajame aštuonete. Tiesa, kada tai padarys pirmaujantys Pirėjo „Olympiakos“ ir Madrido „Real“ klubai, tėra tik laiko klausimas.

Iš 18-os turnyrą pradėjusių ekipų trys autsaiderės – Berlyno ALBA, Vilerbano ASVEL ir Atėnų „Panathinaikos“ – iš tolesnių kautynių jau yra eliminuotos ir dabar grumiasi tik dėl garbės.

Tuo metu padėtis lentelės viduryje, ypač nuo 6 iki 12 pozicijos, yra neprognozuojama. Susigrūdusį septynių vagonų traukinį, iš kurio į atkrintamąsias veikiausiai pateks trys laimingieji, vieną nuo kito skiria daugiausiai dvi pergalės.

Pačiame šios mėsmalės epicentre stumdosi ir Kauno „Žalgiris“ (15-13), šiuo metu besirikiuojantis pirmas už brūkšnio, devintas. Stebuklingą sezoną rezultatu prasme žaidžiantys kauniečiai, kurie pernai finišavo pačiame dugne su vos 8 pergalėmis savo kišenėse, šiemet, panašu, iki pat paskutinio turo lenktyniaus dėl vietos TOP-8.

„Kažkiek į lentelę žvalgomės, tačiau yra tokia patarlė: jei galvosi apie tolimą ateitį, praleisi tai, kas laukia rytoj. Jei nelaimėsime patys, žvalgykis nesižvalgęs“, – atsargumo pedalą nuspaudė treneris Kazys Maksvytis, kuris sezono eigoje buvo leptelėjęs ir apie gyvą Finalo ketverto svajonę.

Kazys Maksvytis / DELFI, O. Gurevičiaus nuotr.

Ir vis dėlto pasižvalgykime. Iš lemiamų šešių turų žalgiriečiai net keturis kartus (su „Olympiakos“, „Monaco“, „Valencia“ ir Tel Avivo „Maccabi“) žais namuose, kur laukia ne tik 15-os tūkstančių fanų užnugaris, bet ir jų pergalių-pralaimėjimų balansas yra 10-3 (77 procentai), taigi grynai matematiškai tai leidžia tikėtis trijų pergalių.

Bėda ta, kad tiek gali ir neužtekti tiek dėl milžiniškos konkurencijos, tiek ir dėl to, kad trys ekipos jau yra atsidūrusios už borto ir, tikėtina, dalins oponentams dovanas į kairę ir į dešinę, o žaliai-baltiems akistatų su jomis nebeliko.

Sangrūda lentelės viduryje ir likę „Žalgirio“ varžovai:

Sangrūda lentelės viduryje ir likę „Žalgirio“ varžovai / DELFI montažas

Be keturių mačų Nemuno saloje, „Žalgiriui“ teks vykti ir į porą išvykų – pas Stambulo „Fenerbahčę“ ir Miuncheno „Bayern“. Kauno atstovų rezulatai svečiuose – gerokai kuklesni (5-10), bet vėlgi grynai teoriškai tai reiškia beveik 70 proc. tikimybę vieną pergalę parsivežti ir iš ten.

O keturių pasiektų pergalių per likusius šešis turus tam, kad suskubtum į atkrintamųjų reisą, turėtų pakakti, ypač jei viena iš jų bus iškovota prieš tiesioginę konkurentą „Maccabi“, kuriam pirmame rate buvo nusileista viso labo vienu tašku (83:84).

„Sezono pradžioje gal ir stebino, o dabar – nebe. Daug ką parodo vien tai, kaip žmonės renkasi į areną. „Žalgiris“ šiemet tikrai sukomplektuotas sėkmingai – ne tik geri vyrukai, bet ir su didelėmis širdimis, kovingi. Komanda susižaidusi. Kartais gal ir pritrūksta to talento iškritus Keenanui Evansui, bet šansų, manau, kad yra, nors ir bus be galo sunku.

Kažkiek panaši situacija (į 2018-ųjų sezono, kada „Žalgiris“ netikėtai prasibrovė net į Finalo ketvertą – aut. pastaba), kai niekas nesitiki iš tavęs, tiesiog pradedi žaisti, pagauni tą bangą, užvaldo emocijos ir jos žaidėjams tarsi prideda jėgų. Reikia susikaupti ir eiti žingsnis po žingsnio“, – „Delfi TV“ laidoje „Krepšinio zona“ teigė buvęs „Žalgirio“ stogdengys ir sporto direktorius Robertas Javtokas.

Bet yra ir nerimą keliančių ženklų. Pirmiausia, net trys visiškai šalia „Žalgirio“ esantys klubai – Stambulo „Anadolu Efes“ (2-0, +36 taškai), Belgrado „Partizan“ (2-0, +25) ir Vitorijos „Baskonia“ (1-1, +16) – turi prieš jį neginčytiną tarpusavio pranašumą. „Maccabi“ (1-0, +1) – taip pat, bet tai dar galima pataisyti.

Kauno „Žalgiris“ / „BC Žalgiris Kaunas“ nuotr.

Akivaizdu, kad su jais surinkti po vienodai pergalių žalgiriečiams būtų nenaudinga. Skirtingai nei su Milano „Olimpia“ (2-0, +14), Bolonijos „Virtus“ (2-0, +13), Belgrado „Crvena zvezda“ (1-1, +1) ar kol kas „Valencia“ (1-0, +4).

Kitas dalykas – likusio tvarkaraščio sudėtingumas. Nepaisant to, kad kauniečiai didžiąjį dalį dvikovų žais savo tvirtovėje, net keturi iš šešių jų laukiančių varžovų – grėsmingi, t. y. užima 1, 4, 5, 8 vietas. Ir tik „Valencią“ (12) bei „Bayern“ (15) galima laikyti tokiais, prieš kuriuos mūsiškiai galės vadintis favoritais.

Jeigu vestume vidurkį, nepaisydami, kieno aikštelėje vyks rungtynės, žaliai-baltų paskutinių šešių turų oponentų pajėgumas yra lygus 7,5 vietai, t. y. maždaug su tokio stiprumo priešininku teks kapotis kiekviename ture.

Tai – vienas aukščiausių rodiklių tarp komandų, aktyviai tebesidraskančių dėl patekimo ant „Turkish Airlines“ atkrintamųjų lėktuvo trapo. Sudėtingesnė finišo tiesioji nusimato tik „Partizan“ ir „Crvenai zvezdai“ – atitinkamai vid. 6 ir vid. 7,3.

„Labai sudėtingas tvarkaraštis, liko stiprūs varžovai, nors ir keturi mačai namie. Apie „Olympiakos“ jėgą jau kalbėta, „Monaco“ išgyvena pakilimą, „Maccabi“ įgijo gerą sportinę formą, „Fenerbahče“ neseniai įveikė „Barceloną“, „Valencia“ – taip pat stipri komanda, o su „Bayern“ teks galynėtis išvykoje. Bus labai sunku. Sakyčiau, kad reikia mažo stebuklo“, – svarstė patyręs krepšinio komentatorius Vaidas Čeponis.

Vaidas Čeponis / K. Pansevič nuotr.

Realiausių pretendentų į paskutines tris Eurolygos atkrintamųjų vietas likęs tvarkaraštis ir jo sudėtingumas (vieta, komanda, pergalės-pralaimėjimai, likusių mačų namuose ir išvykose kiekis, būsimi varžovai, jų užimama vieta ir visų jų pajėgumo vidurkis):

6. „Baskonia“ (15-13), 3-3: pas „Maccabi“ (8 vt.), pas „Crveną zvezdą“ (14), su ALBA (18), su „Fenerbahče“ (5), su ASVEL (17), pas „Olympiakos“ (1). Vidurkis – 10,5.

7. „Partizan“ (15-13), 4-2: pas „Anadolu Efes“ (10), su „Olympiakos“ (1), su „Barcelona“ (3), su „Real“ (2), pas „Monaco“ (4), su „Panathinaikos“ (16). Vidurkis – 6.

8. „Maccabi“ (15-13), 4-2: su „Baskonia“ (6), pas ASVEL (17), su „Virtus“ (11), su „Olimpia“ (13), pas „Žalgirį“ (9), su „Real“ (2). Vidurkis – 9,7.

9. „Žalgiris“ (15-13), 4-2: su „Olympiakos“ (1), pas „Fenerbahčę“ (5), su „Monaco“ (4), su „Valencia“ (12), su „Maccabi“ (8), pas „Bayern“ (15). Vidurkis – 7,5.

10. „Anadolu Efes“ (13-14), 5-2: su „Real“ (2), su „Partizan“ (7), pas ALBA (18), su „Olimpia“ (13), su „Virtus“ (11), pas „Fenerbahčę“ (5), su „Monaco“ (4). Vidurkis – 8,6.

11. „Virtus“ (13-15), 2-4: pas „Monaco“ (4), su „Real“ (2), pas „Maccabi“ (8), pas „Anadolu Efes“ (10), pas „Valencią“ (12), su „Olimpia“ (13). Vidurkis – 8,2.

12. „Valencia“ (13-15), 2-4: su „Fenerbahče“ (5), pas „Monaco“ (4), pas „Crveną zvezdą“ (14), pas „Žalgirį“ (9), su „Virtus“ (11), pas „Barceloną“ (3). Vidurkis – 7,7.

13. „Olimpia“ (12-15), 2-5: pas „Real“ (2), pas „Fenerbahčę“ (5), su „Bayern“ (15), pas „Anadolu Efes“ (10), pas „Maccabi“ (8), su „Barcelona“ (3), pas „Virtus“ (11). Vidurkis – 7,7.

14. „Crvena zvezda“ (12-16), 4-2: pas „Barceloną“ (3), su „Baskonia“ (6), su „Valencia“ (12), pas ASVEL (17), su „Olympiakos“ (1), su „Fenerbahče“ (5). Vidurkis – 7,3.

Iki Eurolygos reguliariojo sezono pabaigos liko lygiai mėnuo. Kad ir kas per jį nutiks, „Žalgiris“ bet kokiu atveju bus viršijęs visų lūkesčius. Klausimas tik vienas: su kokio dydžio kaupu?

O atsakymo į jį lauksime iki pat balandžio vidurio, kai žalgiriečiai paskutiniame ture keliaus į auksinius laikus jiems menantį Miuncheną, kur buvo sensacingai triumfuota 1999-aisiais.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA