VDU Botanikos sodą su šimtmečiu pasveikino „šimtametis“ augalas | Kas vyksta Kaune

VDU Botanikos sodą su šimtmečiu pasveikino „šimtametis“ augalas

VDU Botanikos sodo nuotr, / „Kas vyksta Kaune“ montažas

Panašu, kad su šimtuoju gimtadieniu Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sodą Kaune sveikina ir augalai: sodo oranžerijoje pražydo ypač retai savo žiedais nustebinanti Agave mitis, rašoma VDU Botanikos sodo pranešime žiniasklaidai.

Jau du dešimtmečius botanikos sode auginamas augalas savo žiedynkotį išleido dar rudenį ir į viršų stiepėsi visą žiemą, o nuostabiais geltonais varpelio formos žiedais apsipylė dabar, kovo viduryje. Tikimasi, kad augalas žydės dar keletą savaičių. Kaip ir dauguma kitų rūšių agavų, ši agava žydi pirmą ir paskutinį kartą savo gyvenime. Po to ji iš lėto nunyks.

Pražydusi agava – viena didžiausių kaktusyno gyventojų. Tikslus jos amžius nėra žinomas – bet tikrai gerokai daugiau kaip dvi dešimtys metų. Agave mitis natūraliai auga Meksikoje. Gamtoje ji paprastai pražysta nesulaukusi net dešimties metų, būdama perpus mažesnė ir žiedynkotis būna kur kas trumpesnis.

Oranžerijoje auginamas augalas, matyt, iš paskutiniųjų stiepėsi į skurdžią lietuviškos žiemos šviesą, o atsimušęs į oranžerijos stiklines lubas, dar kurį laiką augino žiedynkotį horizontalia kryptimi, atsargiai laikydamasi atstumo nuo šalto stiklo.

„Visus šiuos mėnesius smalsiai stebėjome, kaip seksis mūsų agavai išleisti savo gyvenimo žiedą – juk visos agavos auga labai lėtai ir žydi tik kartą gyvenime, dažniausiai sulaukusios 10-25 metų, o kartais ir beveik šimtmečio, todėl Amerikoje įvairių rūšių agavos buvo pradėtos vadinti „šimtmečio augalais“ – toks retas yra jų žydėjimas ir tiek ilgai užtrunka sulaukti išsiskleidžiant įspūdingo žiedyno.

Stengdamiesi suteikti žydėti susiruošusiais agavai erdvės, įkasėme augalą giliau į žemę ir pakreipėme šiek tiek įstrižai – tačiau milžinė vis tiek išstypo daugiau kaip 4,5 m ir, panašu, turėdama kur, būtų augusi dar aukščiau,“ – pasakoja VDU Botanikos sodo oranžerijos kuratorė Renata Čanovienė.

Dauguma agavų yra kilusios iš Meksikos, kai kurios natūraliai auga JAV, Centrinėje bei Pietų Amerikoje. Žinoma daugiau nei 200 agavų rūšių.

Šiemet šimto metų jubiliejų švenčiančio VDU Botanikos sodo oranžerijoje auginamos 27 rūšių agavos. Pasak oranžerijos specialistų, agavų priežiūra nėra sudėtinga: joms tereikia saulėtos vietos, gero drenažo ir saikingo laistymo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA