Nuo Gėtės iki anarchizmo: paroda atskleis anti-imperialistų judėjimų Lietuvoje istoriją | Kas vyksta Kaune

Nuo Gėtės iki anarchizmo: paroda atskleis anti-imperialistų judėjimų Lietuvoje istoriją

Kaunas.lt nuotr.

Kovo 17 d. 19 val. Kauno menininkų namuose bus atidaryta paroda „Pirmiausia veiksmas buvo!“, kuri papildys Balstogėje, Lenkijoje, pradėtą pasakojimą apie ankstyvo XX a. anti-imperialistinio judėjimo istoriją ir pasipriešinimo naratyvus šiuolaikiniame mene ir aktyvizme.

Šiuolaikinio meno erdvė Vilniuje „Swallow“, Balstogėje įsikūrusi galerija „Arsenal“ ir Kauno menininkų namai kartu su devyniais menininkais iš Lietuvos ir Lenkijos atvers šios istorijos archyvus ir taip parodą įsups į pokalbį apie radikalių kolektyvinių ir asmeninių naratyvų rašymo bei skaitymo būdus, apie pasipriešinimo dominuojančioms galioms ir jų reprezentacijos formoms (ne)galimybes, apie kasdienybės paraščių nelygumus.

„Pirmiausia veiksmas buvo!“ – žodžiai iš Johano Volfgango Gėtės „Fausto“, kuriais prieš sudarydamas sandorį su Mefistofeliu, mokslininkas pripažįsta veiksmo pirmenybę prieš mintį ir žodį pasaulio tvarkos kaitoje. Šiuos žodžius 1906 m. Balstogėje, Dnipre ir Odesoje veikusi anarchistų grupuotė „Juodoji vėliava“ pasirinko kaip šūkį, kuriuo nedviprasmiškai išreiškė agresyvios fizinės jėgos taikymą priešinantis tuometinei caro valdžiai bei vis labiau įsigalintiems pramonininkams ir bankininkams. Šios ir kitų anti-imperialistinių grupuočių veikusių teritorijoje, kurią šiuo metu dalina Lietuvos, Lenkijos, Baltarusijos, Ukrainos, Moldovos ir Rusijos valstybių sienos, istoriją 2020 m. prikėlė Balstogės galerijoje „Arsenal” vykusi paroda „Na początku był czyn!”. Jos kuratoriai ne tik atvėrė šiuos archyvus, bet ir kartu su menininkais (ir) aktyvistais apmąstė šiandienos socialinių, politinių ir šiuolaikinio meno virsmų kontekstą.

Parodos metu iki gegužės 1 d. socialiniame centre „Emma“ ir Kauno menininkų namuose vyks diskursyvi renginių programa, kurioje bus istorijų ir diskusijų apie ryškias maištautojų asmenybes, pasakojimų apie menkai žinomus archyvus, pasipriešinimo iniciatyvas, dragą ir savileidybą. Diskursyvioje renginių programoje dalyvaus tyrėjai/os, aktyvistai/ės, kuratoriai/ės ir menininkai/ės: Viktorija Kolbešnikova, Aleksander Łaniewski, Tomas Marcinkevičius, Darius Pocevičius, Auksė Petrulienė, Asta Volungė, Querelle.

Parodoje „Pirmiausia veiksmas buvo!“ savo darbus eksponuos 9 menininkai iš Lietuvos ir Lenkijos: Anastasia Sosunova, Agnė Jokšė, Anton Karyuk, Naglis Kristijonas Zakaras, Goda Palekaitė ir Adomas Palekas, Iza Tarasewicz, Liliana Zeic, Gardino archyvo nežinomas autorius.

Kovo 17 d. Parodos atidarymo dieną  kuratoriai Mathew Post ir Katarzyna Różniak-Szabelska papasakos apie parodos vykusios Balstogėje įgyvendinimo procesus. Vėliau visi bus kviečiami į ekskursiją po parodą su menininkais ir kuratoriais. Vakaro pabaiga persikels į socialinį centrą „Emma“, kuriame bus galima pamatyti ir išgirsti „Querelle“ pasirodymą.

Išsami atidarymo vakaro programa:

19 val. atsidaro parodos durys Kauno menininkų namuose (V. Putvinskio g. 56).

19:30 val. vyks pokalbis su parodos Balstogėje „Na początku był czyn!” kuratoriais Matthew Post ir Katarzyna Różniak-Szabelska.

20 val. vyks ekskursija po parodą su menininkais ir kuratoriais.

21 val. prasidės atidarymo vakarėlis su „Querelle“ socialiniame centre „Emma” (A. Mickevičiaus g. 35).

Paroda veiks iki gegužės 1 dienos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA